Aggódnak a G20-ak agrárminiszterei a protekcionizmus miatt

2018. július 30. 07:54
A világ legfejlettebb húsz országának (G20) mezőgazdasági miniszterei közös nyilatkozatban ítélték el a protekcionizmus felerősödését Buenos Airesben befejeződött ülésükön.

A fórum résztvevői egyben megerősítették azt az elkötelezettségüket, hogy nem gördítenek „felesleges akadályokat” a kereskedelem elé.
Kína és az Egyesült Államok több más fontos kereskedelmi partnere megtorló tarifákat vetett ki amerikai mezőgazdasági termékekre, miután az amerikai kormányzat büntetővámmal sújtotta az egyebek között az Európai Unióból, Kanadából és a Mexikóból származó acélt és alumíniumot.

A Trump-adminisztráció a múlt héten jelezte, hogy a kialakult helyzet miatt mintegy 12 milliárd dollárral segíti ki az amerikai farmereket.

Fotó: AFP/Noticias Argentinas

Sonny Perdue amerikai mezőgazdasági miniszter a Buenos Aires-i ülés szombati szünetében azt mondta, hogy a Trump-kormány tervei szerint legkorábban szeptember végén 7-8 milliárd dollár készpénztámogatást nyújt az amerikai farmereknek.

Ezzel kapcsolatban Julia Kloeckner német mezőgazdasági miniszter megjegyezte, hogy

a mezőgazdasági termelőknek nem segélyre, hanem kereskedelemre van szükségük.

A G20-ak szakminiszterei elismerve a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) fontos szerepét, megállapodtak arról is, hogy folytatják a kereskedelmi szabályozók reformját a mezőgazdaság területén.

 

vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Agrárfronton áll a bál: elrettentő büntető kamatot és szankciókat akarnak

2017. április 25. 07:40
Minimum tíz százalékra kellene növelni egy szakmai javaslat szerint a mezőgazdasági szerződésekben kikötött éves késedelmi kamat mértékét és elrettentő erejű büntetéseket kellene kiszabni, ha a felvásárlók nem fizetnek határidőre a termelőknek. Emellett felmerül a kéthetes elszámolás bevezetésének lehetősége is, mivel a gazdák a maximális 30 nap helyett sokszor 60-70 napra kapják csak meg az eladott termékek ellenértékét. Ma a teljes mezőgazdasági-integrátori szerződéses rendszer átalakítás alatt áll, és az ügyet várhatóan a kormány is hamarosan napirendre veszi.

Amit látni kell az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon

2016. május 04. 10:45
Április végén hirdették ki a XXIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Termékdíj Pályázatának eredményeit. A méltatott gépeket, berendezéseket mindenképpen érdemes megnézni a hódmezővásárhelyi kiállításon.