Agrárbiztosítások, ökogazdaságok modernizálása, tavaszi gyomirtás

2017. január 16. 07:31
Új együttműködéssel terjesztené el a biztosításokat a kamara, felesleges a tejkibocsátás csökkentése, így készüljünk a tavaszi gyomirtásra – az Agroinform.hu heti hírösszefoglalója.

A húsipari termékeknél is bővíti a tápérték-adatbázist a kamara
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, partnerszervezetivel együtt olyan adatbázis létrehozásán dolgozik, amelynek segítségével a tápértékjelölésre vonatkozó szabályok alapján meghatározhatóak lesznek a termékeken feltüntetendő adatok. A kamara adatszolgáltatásra kéri élelmiszeripari tagjait, hogy ezeket tovább lehessen bővíteni.

Ha nincs örökös, bajban a családi gazdaság
Márpedig a legtöbb fiatalnak nincs sok kedve a mezőgazdasági termeléshez. A mezőgazdasági termelés csak akkor lehet igazán sikeres, ha hússzútávú gondolkodásra, stratégiára épül. Talán a precíziós gazdálkodás meghozza a kedvüket a gazdálkodáshoz. Kattintson IDE.

 

 
 
 

A mezőgazdasági robotok piaca 2024-re elérheti az 5,7 millárd dollárt
A Transparency Market Research becslése szerint a mezőgazdasági robotok piaca 2024-ig elérheti az 5,7 milliárd, az USA-ban pedig már ebben az évben meghaladja az egymilliárd dollárt – olvashatjuk a kfmbfm.com-on. Ezt elsősorban a gyorsan szaporodó népesség élelmiszer igényeinek növekedése, valamint az ipar és a szolgáltatások elszívó hatása következtében fellépő mezőgazdasági munkaerőhiány teszi szükségessé.

 

Felesleges a tejkibocsátás visszafogása, nem ez oldja meg a válságot
Alexander Anton az Európai Tejipari Egyesülés (EDA) főtitkára bírálja az EU-nak a tejkibocsátás visszafogását célzó programját, amelyet gazdasági szempontból az EDA már a bevezetéskor feleslegesnek tartott.

A klímaváltozás kockázataira érdemes biztosítást kötni
A klímaváltozás szélsőséges hatása az agrárium szereplőit évről évre növekvő mértékben, egyre hátrányosabban érinti, ezért az időjárási kockázatok okozta veszteségek mérséklésére érdemes megfelelő biztosításokkal is készülniük a gazdálkodóknak. Ennek támogatására a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a napokban együttműködési megállapodást kötött a Magyar Biztosítók Szövetségével valamint a Magyarországi Nonprofit Biztosító Egyesületek Szövetségével.

kár

Sokan adminisztratív hibák miatt esnek el a támogatástól – fotó: Shutterstock

A műtrágya-importvámok ellen küzd a kamara is
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara csatlakozott a brüsszeli székhelyű ABEAN (The Association for Better European Access to Nutrients) lobbiszervezet tagjai közé. A szervezet alapvető célja, hogy a különböző érdekeltek, így a gazdák, az importőrök, valamint műtrágya-előállítók minél kedvezőbben jussanak hozzá a hatóanyagokhoz az uniós vámok megszüntetésével.

Gyakorlati információk a precíziós gazdálkodásról neves előadóktól – ne késse le a kedvezményes jelentkezést!
Siessen, ha kedvezményes áron szeretne jegyet venni az Agroinform.hu februári PREGA konferenciájára! Már csak január 15-ig érhetők el az Early Bird jegyek.

Ingyen tagságot kap a birtokos gazda
Az őstermelői igazolványok cserélése volt a legnagyobb kamarai feladat, összesen 257 ezer kártyát igényeltek. Birtokos néven új mobilszolgáltatás indul, a a jégeső-elhárítási rendszer kiépítése pedig megkezdődik. Részletek ITT.

Nem lett népszerű a földadó
Úgy tűnik megállt a földadó terjedése, alig féltucatnyi önkormányzat vezetett be ilyen új terhet január elsejétől a Magyar Államkincstár táblázataiból kiolvasható adatok szerint. A termőföldek után jelenleg 56 önkormányzat jut bevételhez, további 21 testület más módon használja ki a települési adókról szóló jogszabály adta lehetőségeket.

adó

Megállt a földadó terjedése – fotó: Shutterstock

 

Gyorsan fogy az ország gáztartaléka
Rohamos tempóban fogy az ország gáz tartaléka. A szakemberek szerint nem kell aggódni, így is kitart tavaszig, pláne ha melegszik az időjárás. Kattintson IDE.

Rekordnagyságú az élelmiszerimport
Hivatalos becslések szerint Szlovákia 2016. évi külkereskedelmi mérlege a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek cikkcsoportjában várhatóan 1,5 milliárd eurós rekordértékű negatív szaldót fog mutatni.

Csak modernizálással oldható meg az ökoterületek növelése
Magas szintű szakmai tudásra, továbbá géptámogatási pályázatra lenne szükség az ökogazdálkodók körében, nagyfokú, vissza nem térítendő támogatással. Bővebben a témáról ITT olvashat.

Már most készüljünk a tavaszi gyomirtásra
2017-ben is a cél a gazdaságos termelés, amihez szükséges minden korábbi tapasztalatot elemezni, értékelni, majd a döntési helyzetekre úgy reagálni, hogy azok a célkitűzések teljesülését eredményezzék. Milyen is volt az elmúlt ősz, amiben az őszi vetésű kultúrnövényeket el kellett vetni, illetve a tavaszi vetésű kultúrnövények talaját elő kellett készíteni a télre? Ha csak nagyon röviden kívánjuk értékelni az őszt, akkor elég annyit írni, hogy nem kedvezett az őszi munkáknak az időjárás. Miben nyilvánult ez meg? A teljes cikk ITT található.

Talajoltás a Marson
Pont egy évvel ezelőtt jelentette be a NASA, hogy a marsi krumplitermesztés lehetőségét vizsgálja. A Perui Nemzetközi Burgonya Központtal (CIP) együtt kezdtek kísérletbe, hogy a vörös bolygó légkörét utánozva a Pampas de La Joya sivatag talajával teszteljék ezt a lehetőséget.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Tehetséges borásziskolások számára hirdetett versenyt az agrártárca

2017. október 31. 08:39
A Nemzeti Borkiválóság Program Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter fővédnökségével borversenyt hirdet a tárca által fenntartott borászati szakközépiskolák és szakiskolák tanulói részére. A verseny fő célja a középfokú szőlész-borász szakképzés eredményeinek megismertetése a nagyközönséggel, valamint a szakközépiskolák oktató-nevelő munkájára történő figyelemfelhívás.

Föld se kell hozzá: bárki friss zöldséget termelhet a konyhában

2016. október 10. 08:33
Csupán egy akvárium helyét foglalja el az úgynevezett nanofarm, amely zárt rendszerű inkubátorként friss zöldségeket nevel a konyhában. Egy amerikai startup vállalkozás azt reméli, hogy az egymásra is rakható termesztő dobozok révén kevesebb élelmiszer kerül a szemétbe.