Agrárhiányszakma: kevés a mezőgépész

2016. október 11. 07:57
Munkaerőgondok szabhatnak gátat a mezőgazdasági kibocsátás növekedésének, egyre kevesebben dolgoznak az ágazatban
Az agráriumot munkaerőhiány sújtja, s ez éppen úgy érvényes a kézi munkát igénylő zöldség-gyümölcs alágazatra, mint a mezőgépészetre. A folyamatos gépberuházások, az eszközpark fejlesztésének ellenére szakképzett mezőgépész alig akad.

mezőgazdaság 20161011Gyakran hiányzik a fiatalokból a szakma iránti érdeklődés (Fotó: Hegedüs Róbert)

A munkaerőt tekintve a gazdálkodók csaknem négyötöde csupán gyakorlati tapasztalatára támaszkodik, felsőfokú végzettséggel három, középfokú szakirányú végzettséggel hét százalékuk rendelkezik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Szintén a KSH statisztikáiból derül ki, hogy míg a mezőgazdaságban dolgozók aránya a teljes foglalkoztatottak számához képest huszonöt évvel ezelőtt még tizennégy százalék volt, manapság az öt százalékot sem éri el. 

Az elmúlt tíz évben csaknem nyolcszázmilliárd forint értékű gépberuházás zajlott a magyar mezőgazdaságban az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara statisztikai alapján az idei év első felében a mezőgazdasági gépforgalmazás értéke csaknem 55 milliárd forintot tett ki. Tavaly a szakmai képzésben tanuló 84 ezer diákból mintegy 4400 kezdte meg tanulmányait valamilyen mezőgazdasági szakiskolában, viszont a diákok töredéke, mindössze negyede tett sikeres szakmai vizsgát. Az összes mezőgépész végzettségű szakember, azaz csaknem 43 ezer fő közül csupán négyezer dolgozik az agráriumban. 

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) elnöke elmondta: a szakmunkás, a technikus és az egyetemi szintű képzésre jelentkezők száma egyrészt nagyon alacsony, másrészt sok esetben hiányzik a diákokból az a szakmai érdeklődés, belülről fakadó kíváncsiság, ami segítene elsajátítani a szakmát, benne maradni és lépést tartani a technikai, technológiai fejlődés ütemével.

A szakember szerint arra kell törekedni, hogy a mezőgazdasági gépészeti szakma újra a vonzó oldalát mutassa meg a fiataloknak. A diákok ismerhessék fel a benne rejlő lehetőségeket, és azt, hogy tanulmányaik befejezésével hosszú távú megélhetést garantáló végzettséget kapnak a kezükbe.

A MEGFOSZ elnöke hangsúlyozta: a Földművelésügyi Minisztérium hiányszakmának minősítette a mezőgépész szakmát, és ha nem sikerül ezt orvosolni, akkor a gazdálkodásban rendszeres termeléskiesés következhet be. Szerinte hiába állnak ott a modern gépek, ha nincs képzett szakember, aki szakszerűen kezelje, vagy ha működnek is a gépek, de nincs mezőgépész, aki karbantartsa azokat. Harsányi úgy véli, az eredmény ugyanaz: a gazdálkodás kényszerszünetre lesz ítélve.

magyarhirlap.hu

Kapcsolódó cikkek

Marhák tízezreit kell leölni: veszélyes kór sokkolja a briteket

2018. február 26. 08:20
Tömegesen kell levágni a szarvasmarhákat az Egyesült Királyságban a tuberkulózis (TBC) fertőzés terjedése miatt. A leölt állatok száma egy év alatt átlépte a 40 ezret is, és folyamatosan növekszik. Kutatók főként a borzokat teszik felelőssé a baktérium terjesztéséért, ezért most jobban feltérképezik az állatok mozgását és vakcinázási programokat dolgoznak ki.

Minden döntést a lehető legalacsonyabb szinten hozzunk meg!

2018. augusztus 21. 07:44
Általában nem könnyű elfogadtatni a vezetéssel, hogy komoly problémák vannak a szervezet működésében. Hajnal Géza öt lépést javasol arra, hogy milyen módszerekkel dolgozzon a HR a változtatás érdekében. Az X-SIGHT Vezetési Tanácsadó Kft. cégvezető partnerével beszélgettünk a HR helyzetéről a magyar agráriumban. Hajnal Géza előadóként vesz részt az őszi agroHR konferencián.