Agrárösztöndíjas hallgatók érkeztek Magyarországra

2018. december 11. 07:35
Újabb 18 külföldi hallgató nyert felvételt a Magyar Kormány, valamint az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által létrehozott közös ösztöndíj program keretében. Az új hallgatókat az Agrárminisztérium, a résztvevő egyetemek, a FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Hivatala, valamint az érintett kormányzati szervek és külképviseletek küldötteinek jelenlétében üdvözölték hétfőn Budapesten.

Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a 13 különböző országból érkező diákok köszöntésekor kiemelte, hogy az ösztöndíjprogram fontos eleme a FAO és Magyarország közti szoros együttműködésnek, amely az élelmezésbiztonság és a fenntartható fejlődési célok elérését kívánja elősegíteni.

Kép letöltése
 
Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária/AM

 

A helyettes államtitkár elmondta továbbá, hogy az Agrárminisztérium által finanszírozott ösztöndíjprogram kiemelten fontos a szaktárca  számára, a hazájukba visszatérő ösztöndíjasokon keresztül ugyanis lehetővé válik az országok közötti szakmai együttműködés élénkítése.

Kép letöltése
 
Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária/AM

 

Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató-helyettese a FAO és az egyéb élelmezési világszervezetek fontos feladatának nevezte, hogy a növekvő globális kihívások mellett a lehető leghatékonyabban járuljanak hozzá az élelmezésbiztonság megteremtéséhez. Szólt arról is, hogy a diákok a FAO tudásának és a magyar mezőgazdasági gyakorlatnak legjavát ismerhetik meg, és ennek segítségével később saját hazájukban is hozzájárulhatnak a közös célok teljesítéséhez.

Az ösztöndíjprogramban - amelyben ez idáig  300 tanuló vett részt -  kormány fejlődő országokból származó hallgatóknak biztosít képzési lehetőséget hazánk felsőfokú agrárképzési intézményeiben.

(AM Sajtóiroda)

Kapcsolódó cikkek

EP Mezőgazdasági Bizottság (AGRI) jelentése az EU új erdészeti stratégiájáról 2030-ig

2022. július 19. 08:12
Az alulról építkező megközelítésen alapuló fenntartható gazdálkodás kulcsfontosságú az uniós erdők és az általuk nyújtott szolgáltatások megőrzéséhez. A fa az egyetlen olyan természetes megújuló erőforrás, amely képes helyettesíteni az energiaigényes anyagokat. A jelentés ezért azt javasolja, hogy az EU támogassa a faalapú helyettesítő anyagok különböző lehetőségeinek szélesebb körű alkalmazását. A faalapú termékeket a lehető leghatékonyabban és a nemzeti sajátosságoknak megfelelően kell felhasználni – vélik a képviselők.

EU - Janusz Wojciechowski, az új lengyel agrárbiztos-jelölt

2019. szeptember 04. 08:01
A lengyel kormányszóvivő augusztus végén jelentette be, hogy Janusz Wojciechowski az új lengyel biztosjelölt Ursula von der Leyen hamarosan felálló bizottságába. Az 64 éves politikus „régi motorosnak” számít az európai, illetve az európai parlamenti munkában.