Agrártámogatások előlegfizetése - októbertől

2016. augusztus 23. 08:33
Előreláthatólag idén ősszel, október közepén elindulhat az agrártámogatások előlegfizetése. Bár az új uniós agrártámogatási rendszerben várhatók "finomhangolások", maga a szisztéma nem csak több feladatot, de több lehetőséget is ad a gazdáknak. A tejágazat számára további 63 milliárdot, a kertészeti gépvásárlásra 18 milliárdot, az AKG programra 40 milliárdot különítettek még el – közölte Budapest.

A közösségi és nemzeti forrásokból együttesen mintegy 63 milliárd forint támogatásban részesül idén a nehéz helyzetben lévő tejágazat. Ez a segítség akár literenként 30 forinttal is kiegészítheti a termelők bevételeit, mely nem csupán az állatállomány drasztikus csökkenését akadályozza meg, de a 90 forint körüli önköltség melletti 67-68 forintos hazai átvételi árak mellett sok vállalkozásnak egyenesen a túlélést jelenti.

Szeptemberben várhatóan több jogcímen is jelentős összegű támogatási források válnak hozzáférhetővé. Így 40 milliárd forintos agrár-környezetgazdálkodási (AKG), 18 milliárdos kertészeti gépvásárlási, 12 milliárdos fiatal gazda támogatási, valamint 4,7 milliárdos időjárási kockázatcsökkentő keret nyílik meg a termelők számára.


Az elmúlt héten a fiatalgazdákkal kapcsolatosan, a Miniszterelnökség már külön alprogramról adott mélyebb tájékoztatást, amelynek keretében mintegy 37,75 milliárd forint már rendelkezésre áll, míg a nem mezőgazdasági tevékenységek indítására és fejlesztésére mintegy 50 milliárd forint keretösszegű pályázatot hirdet meg a Miniszterelnökség.

2016-ban eddig összesen mintegy 120 000 hektárnyi mezőgazdasági területet érintett valamilyen természeti káresemény Magyarországon. Ebből 40 000 hektárnál nagyobb területen volt jégverés, valamint hasonló nagyságrendű a fagykár is.

Ebben az esztendőben 5,2 millió tonna betakarított búza mellett 1,8 millió tonna napraforgóra és 8 millió tonna kukoricára lehet számítani Magyarországon.

A sikeres pályázatok benyújtásához érdemes felkeresni a falugazdászokat és szakemberek segítségét kérni.

Forrás: promenad.hu

 
 

Kapcsolódó cikkek

Mi legyen a tetovált álláskereső sorsa?

2017. december 11. 09:18
Egy Facebook csoportban egy lány arra keresett megoldást, hogy az alkarján lévő tetoválást eltakarja, mert ez volt a munkáltató elvárása. Kapott jó ötleteket, hosszú ujjú blúz, alkarra húzható telefontok, fedőkrém stb. És megjelentek a szabadságharcosok… Mi az, hogy el kell takarnia? Fel kell adnia az egyéniségét? Botrány, diszkrimináció, mondjon fel, büszke tetkós nem takargat, az egyéniségét senki se adja fel pénzért - írja JobAngel a HRBlogon.

Nem várhatunk tovább, meg kell előzni a vízválságot

2016. május 12. 07:52
Magyarországnak földrajzi adottságai miatt a szomszédos országokkal is össze kell fognia a vízzel kapcsolatos kérdések megoldásához. A témában az MTA átfogó kutatást indít.