Aktivizálná élelmiszeriparos tagjait az agrárkamara

2018. október 17. 08:02
Az élelmiszeriparosok mára úgy érezhetik, hogy nem idegen testként léteznek az agrárkamarában.

Hét főből álló élelmiszeriparikoordinátor-hálózatot hozott létre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – jelentette be sajtótájékoztatóján Éder Tamás, a köztestület élelmiszeriparért felelős alelnöke. Arról is, hogy az élelmiszeriparosok öt éve, a kötelező agrárkamarai tagság folyományaként kerültek a NAK-ba, és bár kezdetben úgy lehetett érezni, hogy a köztestület elsősorban a mezőgazdasággal foglalkozó tagjainak ügyeit karolja fel, mára úgy érezhetik, hogy nem idegen testként léteznek az agrárkamarában.

A hazai agrártermelőknek is kiemelten fontos az élelmiszeripar jó működése, hiszen a megtermelt mezőgazdasági termékek 70 százaléka a magyarországi feldolgozóknál hasznosul.

Az élelmiszeriparban örömmel tapasztalták, hogy a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban – legalábbis a mikro- kis- és közepes vállalkozások – lényegesen több támogatáshoz juthatnak, mint az azt megelőzőben, amihez a NAK lobbitevékenysége is hozzájárult. Remélhető, hogy az ennek eredményeként végrehajtott fejlesztések valóban a hatékonyság növekedése lesz az eredménye, ami hamarosan már mérhető is lesz – tette hozzá.

Ahhoz azonban, hogy a fejlesztési források valóban jól hasznosuljanak, és versenyképesebbé váljanak az ágazati szereplők, nemcsak a költségek csökkentésére és a termelés bővítésére, hanem tudásra is szükség van, ezért az ágazat fejlődésében a technológiai, szabályozási és piaci ismeretek megléte kiemelkedő szerepet játszik

– hangsúlyozta Éder Tamás. A NAK ebben vállalt szerepet, és indította el 2017-ben a „Tanuljunk együtt!” című programsorozatát, amelyben tejipari, bonbon- és trüffelkészítési, húsipari, és a zöldség- és gyümölcsfeldolgozási ismereteik bővítésére adott lehetőséget tagjainak. Több külföldi kiállításon is részvételi lehetőséget biztosítottak az érdeklődő élelmiszeriparos tagoknak, valamint külföldi szakmai képzéseket is szerveztek. Élelmiszeripari Körkép címmel konferenciákat is tartanak, ezeken a rendezvényeken az élelmiszeripari aktualitásokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Fotó: MTI / Varga György

Mindezek mellett is azt tapasztalják, hogy a NAK élelmiszeriparos tagjait kevésbé érik el az információk, ezért átalakították a kamara élelmiszeripari igazgatóságát, egyben megalakították élelmiszeriparikoordinátor-hálózatukat. A hét magyarországi régióban egy-egy koordinátor végzi a munkát, és közvetlenül próbálja megismertetni az élelmiszeriparosokkal a kamarai szolgáltatásokat, a NAK operatív és választott vezetői pedig segítségükkel direkt visszajelzést kaphatnak arról, hogy milyen információkra, szolgáltatásokra van igényük a tagoknak. Az alelnök bízik abban, hogy a koordinátorok munkája az eddigieknél nagyobb aktivitásra bírja az élelmiszeriparos kamarai tagokat is.

Éder Tamás bemutatta az „Élelmiszeripari kézikönyv” elnevezésű kiadványsorozatuk első két részét is, amely az élelmiszeripari alapfogalmakat mutatja be.

Mint mondta, ez nem csak a piaci szereplőknek – köztük is elsősorban a kisebbeknek – lehet hasznos kiadvány, hanem a tudatos fogyasztóknak is. Az eddig megjelenteken kívül a hatósági követelményeknek való megfelelést, a fenntarthatóság erősítését, a piacra jutás és értékesítés segítését, valamint a hatékonyságnövelés eszközeit bemutató kötetek jelennek meg.

A NAK a 21 éve a piacon lévő Biopont Kft. Ercsiben található székhelyén rendezte sajtótájékoztatóját. Ahogyan Egervári Márk, a magyar tulajdonú cég ügyvezetője elmondta, akkor úttörőként kezdték működésüket a biotermékek piacán, mostanra pedig a fogyasztói igények mellett a verseny is növekedett ebben a piaci szegmensben is. Belföldön az összes drogériahálózatban, a hipermarketekben és a diszkontláncokban is jelen vannak, emellett pedig 15 országba szállítják termékeiket, köztük az extrudált csíráztatott búzát, az extrudált kölesgolyót, illetve a gluténmentes ropit.

vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Pontosítások a zöldítés kapcsán

2016. május 19. 08:19
A szaktárca néhány helyen pontosította Az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás igénybevételének szabályairól, valamint a szántóterület, az állandó gyepterület és az állandó kultúrával fedett földterület növénytermesztésre vagy legeltetésre alkalmas állapotban tartásának feltételeiről szóló 10/2015. (III. 13.) FM rendeletet.

Kiadvány jelent meg az elmúlt nyolc év agráreredményeiről

2018. január 15. 09:53
A magyar mezőgazdaság Európa egyik leggyorsabban fejlődő agráriuma, az elmúlt 8 évben a kibocsátása a másfélszeresére nőtt, több mint 70 ezer munkahelyet teremtett – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Szövetségben a magyar mezőgazdaságért című kiadvány bemutatóján – tudósított az MTI.