Alaptörvény-ellenes a kormány péntek este kihirdetett rendelete

2022. február 14. 09:23
Szakszervezetek
Alaptörvény-ellenes a kormány péntek este kihirdetett rendelete

A szakszervezetek nem fogadják el, hogy a kormány a felhatalmazási törvényre hivatkozva alapjogot korlátoz.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) álláspontja szerint alaptörvény-ellenes a kormány péntek este kihirdetett rendelete – közölték a szakszervezetek az MTI-vel.

A kormányrendelet azt mondja ki, hogy a gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben biztosítani kell, a tanulók nem maradhatnak oktatás-nevelés nélkül – tájékoztatott korábban az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelésért Felelős Államtitkársága. A szakszervezetek nem fogadják el, hogy a kormány a felhatalmazási törvényre hivatkozva alapjogot korlátoz – szögezték le a szombaton kiadott közleményükben a szakszervezetek.

A PDSZ és a PSZ szerint a rendelet előírásai köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, azzal, hogy hónapok óta mindennaposak az óvodákban, az iskolákban a csoportösszevonások, mert eddig sem volt és most már különösen nincs elegendő pedagógus és segítő munkatárs a feladatellátásra. Ez a fő oka a sztrájkhelyzetnek – hangsúlyozták.

Az érdekképviseletek felszólították a kormányt, hogy tartsa tiszteletben: a bíróság független hatalmi ág és a független bíróságnak dolga és joga sztrájkügyben döntést hozni.

Kijelentették, hogy a szakszervezetek nem hagynak fel a sztrájkjog védelmezésével, ha kell, nemzetközi bíróságra viszik az ügyet.
 A köznevelésért felelős államtitkárság pénteki közleményében emlékeztetett arra: a Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy a január 31-én tartott pedagógussztrájk törvényellenes volt.

A kormány álláspontja szerint a szülők és a gyermekek érdekében, az újabb káosz elkerülése céljából és a járványhelyzetre is figyelemmel pontosan szabályozni kell, hogy az esetleges pedagógussztrájk idején a köznevelési intézményeknek milyen minimum szolgáltatást kell nyújtaniuk – írták.

Forrás: 168.hu / www.szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Ezekben a cukrászdákban kóstolhatod meg az Ország Tortáját

2016. augusztus 19. 08:37
Mint ismert, háromfordulós zsűrizési körben választották ki Magyarország 2016-os győztes tortáját, amely az Őrség zöld aranya, Szó Gellért (G&D Kézműves Cukrászda, Salgótarján) süteménye lett.

Továbbra is zuhanórepülésben a szakszervezetek támogatottsága

2020. december 13. 17:44
A NYUGDÍJ ELŐTT ÁLLÓ MUNKAVÁLLALÓK KÖRÉBEN A LEGMAGASABB, TÍZSZÁZALÉKOS A SZERVEZETTSÉG