„Alkalmazkodj okosan” – klímavédelmi konferencia Karcagon

2018. február 05. 08:11
A klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatásai a precíziós gazdálkodás eredményeinek átvételével csökkenthetők. Az éghajlatváltozás próbára teszi az embereket, az állatokat, természeti környezetünket, amely a következő generációk életét is átalakítja majd – mondta Fazekas Sándor Karcagon, a klímavédelmi konferenciát köszöntő beszédében.

A földművelésügyi miniszter úgy fogalmazott: a tanácskozás előadói arra keresik a választ, hgy az éghajlatváltozásra miként lehet és kell felkészülni a mezőgazdaságban, a következmények miként védhetők ki. A szakemberek és a politikusok fontos feladata azoknak a lehetőségeknek a felvillantása, amelyek megoldást mutatnak a felmerülő problémák megoldására, a várható változásokra.

Kép letöltése
 
Fotó: FM

 

Az éghajlat globális ügy, annak változása valamennyiünket érint, a megoldást is csak közösen találhatjuk meg – hangsúlyozta az agrártárca vezetője. Mint mondta, a különböző talajművelő technológiák átvételével, az öntözés bővítésével, a precíziós gazdálkodás eredményeinek felhasználásával, az agrárdigitalizáció kínálta megoldások mind szélesebb alkalmazásával a negatív természeti hatások csökkenthetők.

Takarékosabb, környezetbarátabb termeléssel csökkenthetők a klímaváltozás hatásai. Emellett számos növényfajta, így például fafajta nem lesz képes alkalmazkodni a megváltozott éghajlati viszonyokhoz, ezért ezeket szárazságtűrő fajták meghonosításával kell majd kiváltanunk – fogalmazott Fazekas Sándor.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Trappista sajtok versenye

2017. április 26. 07:43
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Szupermenta terméktesztjén ezúttal a trappista sajtokat vizsgálta, összesen 26 terméket. Biztonsági és minőségi szempontból egyaránt ellenőrizték a tételeket. Laboratóriumban megmérték 5 trappista sajt laktóztartalmát is. A szakemberek néhány jelölési hibán kívül mindent rendben találtak.
 

Mindig is tudni akarta a tökéletes steak titkát?

2017. augusztus 03. 09:27
A húsok feldolgozása előtt szinte mindenkiben felmerül a kérdés, hogy mitől lesz vajon egy hús ízletes és porhanyós, mit árul el a hús színe és állaga. A legfontosabb minden eseteben a hús minősége, nem árt azonban ha tudjuk, hogy a kémiai folyamatok az állat levágását követően sem állnak le, így folyamatosan befolyásolhatják azt.