Alkalmi munkással is teljesíthető a szakképesítési követelmény?

2018. június 11. 09:06
Egyéni vállalkozónak nincs képesítése az adott tevékenység végzéséhez, kiválthatja-e ezt a kötelezettséget alkalmi munkavállaló foglalkoztatásával, vagy csak a munka törvénykönyve (Mt.) szerinti munkaszerződéssel foglalkoztatható a megfelelő képesítéssel rendelkező alkalmazott? Kötelező-e teljes munkaidőben foglalkoztatni, vagy részmunkaidőben is lehet? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Az egyéni vállalkozóról és egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény 16. paragrafusának (2) bekezdése szerint képesítéshez kötött tevékenységet egyéni vállalkozó csak akkor folytathat, ha a jogszabályokban meghatározott képesítési követelményeknek megfelel. Ugyanakkor jogszabály – ide nem értve az önkormányzati rendeletet – eltérő rendelkezése hiányában képesítéshez kötött tevékenységet az egyéni vállalkozó akkor is végezhet, ha a képesítési követelményeknek maga nem felel meg, de az adott tevékenység folytatásában személyesen közreműködő, általa határozatlan időre foglalkoztatott személyek között van olyan, aki az előírt képesítéssel rendelkezik. A képesítési követelményeknek a tevékenység folytatása során folyamatosan meg kell felelni.

A fentiek alapján az egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára irányuló munkaviszony keretében foglalkoztatott egyetlen munkavállaló alkalmazásával nem váltható ki a végzetség hiánya, hiszen nem biztosítható a folyamatosság követelménye. Azonban például felváltva alkalmazva kettő megfelelő képesítéssel rendelkező munkavállalót, már orvosolja a problémát – ecsetelte szakártőnk.

Teljes- és részmunkaidőben is foglalkoztatható a szakképzett munkavállaló, ez nincs korlátozva. A törvény szövegéből az is kitűnik, hogy nemcsak munkaviszony keretében foglalkoztatható az érintett, képesítési követelményeknek megfelelő személy, hanem akár polgári jogi jogviszonyban (megbízás, vállalkozás) is. Azt, hogy erre mikor van lehetőség, mindig az adott helyzet dönti, melyet körültekintően kell megvizsgálni, elkerülve ezzel a színlelt szerződés esetét – fűzte hozzá szakértőnk.

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Osztrák-magyar egyetértés a KAP jövőjéről

2017. március 23. 08:12
A vidéki életminőség javítása érdekében az infrastruktúra, köztük az internetelérés fejlesztését és az uniós agrártámogatások változatlan szinten tartását szorgalmazza az osztrák és a magyar agrárkamara Kismartonban kedden aláírt közös nyilatkozatban – közölte az MTI.

Csökken a munkaadók által fizetett járulék jövőre

2018. június 13. 07:47
Csökken a munkaadók által fizetett járulék: 17,5 százalék lesz jövőre jelentette be a pénzügyminiszter. Hozzátette, a működőtőke-beáramlás erősödhet az élelmiszeripar területén is.