Áprilisban nem változtak az élelmiszerárak

2018. május 07. 13:21
Változatlan maradt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által figyelemmel kísért élelmiszerkosár árindexe áprilisban (173,5 pont), alig 2,7 %-kal meghaladva a tavaly ilyenkori értéket – közölte csütörtökön a nemzetközi szervezet. A gabonafélék és tejtermékek esetében folytatódott az emelkedő trend, míg a cukornál épp ellenkező irányú volt a mozgás.

A FAO egyúttal nyilvánosságra hozta első előrejelzését a 2018-19-es szezonra, csökkenést prognosztizálva a globális gabonatermelés és –készletek terén, melyek rekord(közeli) értéken voltak.

Mi várható a gabonapiacon?

A korai előrejelzések szerint jó évre számíthatunk, még a negatív korrekció ellenére is, olvasható a FAO legfrissebb Gabonakészletek és –igények gyorsjelentésében.

A teljes gabonakibocsátás (2607 millió tonna) 2018-ban várhatóan 1,6 %-kal lesz alacsonyabb a tavalyi rekordközeli értéknél. A csökkenés fő oka a kukoricatermelés visszaszorulása, különösen az Egyesült Államokban. Közben az orosz búzatáblákból is kisebb termés várható. Mindemellett, főként az ázsiai termelésbővülésnek köszönhetően a globális rizstermelést 510,6 millió tonnára becsülik szakértők, ami 1,3 %-os éves növekedést jelent.

A gabonaigény ezalatt minden idők legnagyobb értékére, 2626 millió tonnára duzzadhat a FAO jelentés szerint. Nő a rizs, búza és a szemes termények felhasználása is.

Ennek eredményeként a világ gabonakészlete 2,7 %-kal csökken a 2019-es szezonzárásra. A nemzetközi kereskedelmi forgalom várhatóan 0,6 %-kal 406 millió tonnára szorul vissza, állítja a FAO.

Ártrendek

A gabonaárak 1,7 %-kal emelkedtek, a trend már negyedik hónapja tart, így a mutató 15,4 %-kal áll magasabban a tavaly ilyenkor mért értékéhez képest. A búza árát a kedvezőtlen amerikai időjárásról szóló hírek, míg a kukoricáét a szűkösebb kínálat hajtja fölfele. A rizs ára szintén nőtt.

Csakúgy, mint a tej- és tejtermékek ára, melynél a 3,4 %-os drágulást az erős kereslet okozta.

FAO élelmiszerár-index hónapról hónapra követi a nemzetközileg legfontosabb öt élelmiszer-termékcsoport azok kereskedelmi értékével súlyozott árváltozását.

Más alindexek, mint a növényi olajoké (1,4 %), a húsféléké (0,9 %) vagy a cukoré (4,8 %) eközben csökkentek. Ez utóbbi esetében tavaly december óta töretlen a trend, és így tavaly áprilishoz viszonyítva 24 %-kal lett olcsóbb a cukor a nemzetközi piacokon. A háttérben egyrészt India és Thaiföld, a világ második legnagyobb cukortermelője, állnak, akik elárasztják a piacot cukorral, másrészt a világ legjelentősebb termelőjének, Braziliának a valutaleértékelődése.

otpagrar.hu

Kapcsolódó cikkek

Az Ab-hoz fordult a bíróság Kishantos ügyében

2016. október 07. 08:13
Semmissé válhatnak az állami földbérleti szerződések Az Alkotmánybíróság (Ab) eljárását kezdeményezte és ezzel egyidejűleg a per tárgyalását az alkotmánybírósági eljárás befejezéséig felfüggesztette a Fővárosi Törvényszék a Kishantosi Vidékfejlesztési Központnak a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet és társai ellen folyamatban lévő másodfokú polgári perében - közölte a bíróság csütörtökön.
 

Cafeteria 2017 - Felkészülni! Nagyot lehet koppanni

2016. szeptember 08. 10:15
Sok kihívást tartogat a munkáltatók és a munkavállalók számára egyaránt a 2017-es cafeteriaátalakítás. A cégeknek alaposan át kellene gondolniuk, mit és hogyan módosítanak, ám várhatóan erre sokan nem fognak energiát fordítani. Az új rendszer túl bonyolult, immár alig célzott és nem támogatja az öngondoskodást sem - hangzott el egy szakmai konferencián.