Átalakul a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

2018. május 16. 13:50
Vízgazdálkodási alosztállyal valamint Környezeti és fenntarthatósági alosztállyal bővült idén tavasszal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezete. A két alosztály céljai közt szerepel egyebek közt a vízjogi engedélyezési folyamatok egyszerűsítése, szántóföldi vízkezelési technológiák kidolgozása, az öntözésfejlesztés, továbbá foglalkozik az ökológiai gazdálkodással, a növényvédő szerek használatával is. Mindemellett az új vidékfejlesztési pályázatok kialakításában, a pályázók szakmai megfelelőségének segítésében is aktív szakmai szerepet vállal.

A 2018 év elején alakult meg – Kis Miklós Zsolt, a NAK általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnökének irányításával, valamint Szabó Levente (KITE Zrt.) országos osztályelnök szakmai vezetésével – a kamara Környezeti, Vízgazdálkodási és Fenntarthatósági Osztálya. Ennek keretében jött létre most a két alosztály, melyek az országos osztálytagok észrevételeinek figyelembevételével, meghatározott munkatervvel irányozza elő az érintett gazdálkodók érdekeinek érvényesítését és a szakmai ismeretek terjesztését - hívja fel a figyelmet sajtóközleményében a NAK.

vízgazdálkodási alosztály vezetője Varga Gyula (Irrifarm Kft.). A rendszeres osztályüléseken és szakmai konzultációkon túl a vízgazdálkodási alosztály előirányozza évente legalább egy bemutatóval egybekötött szakmai szimpózium szervezését, az öntözésben érintett intézmények, szakmai döntéshozók és felsőoktatási intézmények bevonásával.

Az alosztály megoldási javaslataival hozzájárul a kormányhatározat alapján készülő öntözésfejlesztési stratégiához is -fotó: youtube.com

Az alosztály munkatervében többek közt ütemezi azon módosító javaslatok megfogalmazását, amelyek segítik a Vidékfejlesztési Program (VP) öntözéses pályázatait, a vízjogi engedélyezési folyamatok, valamint az azokhoz szükséges földtulajdonosi hozzájárulások megszerzésének egyszerűsítését.

A szakmai célok között szerepel szántóföldi vízkezelési technológiák kidolgozása, összehangolt informatikai, távérzékelési és ellenőrzési rendszerek tervezése, valamint a meteorológiai hálózatok, előrejelző rendszerek összekapcsolási lehetőségeinek feltérképezése.

Továbbá a precíziós öntözési technológiák tekintetében olyan javaslatok kidolgozása, amelyek megteremtik a szakmai megoldások feltételrendszerét. Az alosztály mindezen témákban adott megoldási javaslataival hozzájárul a kormányhatározat alapján készülő öntözésfejlesztési stratégiához is, amelyhez egyrészt a kamara újra felmérte közel negyvenezer termelő – több mint egymillió hektárra adott – öntözési vízigényét, és amely stratégiát a kamara bevonásával kell elkészíteni és a kormány elé terjeszteni.

környezeti és fenntarthatósági alosztály vezetőjének Czeller Gábort, a Magyar Biokultúra Szövetség elnökét választották meg.

Az alosztály céljai között szerepel olyan javaslatok kidolgozása, amelyek segítik a VP ökológiai gazdálkodási támogatási keret teljes kihasználását, illetve a géntechnológiai módosítás új technikáinak értékelését az élelmiszergazdaság vonatkozásában.

Ezen túlmenően javaslatot fogalmaz meg a növényvédő szerek felhasználásánál a kritikus illetve környezetbarát hatóanyagcsoportok kezelésére, a kormányzat által elfogadott Nemzeti Akcióterv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért stratégia köztes értékelésére. Továbbá a precíziós gazdálkodási technikák környezeti és fenntarthatósági szempontú értékelésére, illetve a jó gyakorlatok kidolgozására és elterjesztésére a humuszt megőrző gazdálkodási formák tekintetében. Emellett előirányozza egy olyan adatgyűjtési kérdőív készítését a gazdálkodói körben, amely szakmailag megalapozza az új VP agrárkörnyezeti támogatásait.

agrotrend.hu / NAK

Kapcsolódó cikkek

Meghatározó a mezőgazdaság teljesítménye, eredményes az agrárexport

2017. június 26. 08:19
A magyar mezőgazdaságban és élelmiszeriparban az elmúlt években kedvező folyamatok indultak, az ágazat folyamatosan erősödik, ami a külpiaci eredményekben is tükröződik. Az agrárexport 2016-ban 8037 millió euró volt, 38 százalékkal több, mint 2010-ben – fogalmazott interpellációra adott válaszában a földművelésügyi miniszter a parlamentben.

Kiállítók sokaságával találkozhatnak az OMÉK-ra látogatók

2017. augusztus 16. 12:42
Szórakoztató, játékos programokkal, kulturális műsorszámokkal, híres táncos és zenei előadókkal, illetve a magyar mezőgazdaságot bemutató kiállítók kiváló minőségű termékeivel is találkozhatnak az OMÉK-ra kilátogatók 2017. szeptember 20-24. között.