Áthelyezett pihenőnap ledolgozására szabadságot hogy kell kivenni?

2018. január 23. 11:19
Kérdésem az áthelyezett pihenőnapokkal és a helyettük ledolgozandó szombati munkanapokra vonatkozik. "Normál" munkaidő beosztás, azaz minden esetben hétfőtől péntekig tartó munkarend esetén:1) az áthelyezett pihenőnap, pl október 22 hétfő, tekinthető -e munkanapnak, ha a munkáltató úgy kívánja? 2) ha a munkáltató nem kívánja foglalkoztatni alkalmazottait az áthelyezett pihenőnapot helyettesítő munkanapon, előbbi példa alapján október 13 szombaton, akkor kötelező-e szabadságként kivenni ezt a napot?

A Nemzetgazdasági Miniszter munkanapcserére jogosult. Ebből következően elrendelheti, hogy a munkáltatók egy hétköznapra eső napot pihenőnapnak, pihenőnapot pedig munkanapnak tekintsenek.

A pihenőnapnak nyilvánított napon a munkáltató munkavégzést rendelhet el, ezt a munka törvénykönyve nem gátolja. Általános munkarendben munkát végző személy esetén ez rendkívüli munkavégzésnek fog minősülni. Munkaidő-keret esetén ugyanakkor nem feltétlenül.

Amennyiben a munkanapnak nyilvánított pihenőnapon nem kíván munkát végezni, valóban szabadságot kell kivenni. Hasonlóképpen szabadságot kell kiadni, amennyiben a munkáltató nem kívánja a munkavégzést.

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Brutális mértékben terjed a feketemunka a magyar farmokon

2017. december 13. 12:47
Kiugró mértékben, csaknem duplájára növekedett a feketén foglalkoztatottak aránya a magyar mezőgazdaságban. Nemzetközi felmérések szerint az uniós agrárszektorban is nagyon rossz a helyzet.

Hamarosan nyit a legnagyobb agráripari szakkiállítás

2018. január 23. 11:15
Január 24-én nyitja kapuit az AGROmashEXPO, AgrárgépShow a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. Több mint 300 kiállító kínálata az input – gépesítés – logisztika témaköreiben, 40.000 négyzetméteren. A kiállítási területen egy közel 3.000 négyzetméteres sátorral is bővült a fedett helyek kínálata annak érdekében, hogy minden jelentkező kiállító helyet kaphasson. A látogatók már tervezhetik kiállítási programjukat, sőt a jegyet is megvehetik előre, online.