Áthelyezett pihenőnap ledolgozására szabadságot hogy kell kivenni?

2018. január 23. 11:19
Kérdésem az áthelyezett pihenőnapokkal és a helyettük ledolgozandó szombati munkanapokra vonatkozik. "Normál" munkaidő beosztás, azaz minden esetben hétfőtől péntekig tartó munkarend esetén:1) az áthelyezett pihenőnap, pl október 22 hétfő, tekinthető -e munkanapnak, ha a munkáltató úgy kívánja? 2) ha a munkáltató nem kívánja foglalkoztatni alkalmazottait az áthelyezett pihenőnapot helyettesítő munkanapon, előbbi példa alapján október 13 szombaton, akkor kötelező-e szabadságként kivenni ezt a napot?

A Nemzetgazdasági Miniszter munkanapcserére jogosult. Ebből következően elrendelheti, hogy a munkáltatók egy hétköznapra eső napot pihenőnapnak, pihenőnapot pedig munkanapnak tekintsenek.

A pihenőnapnak nyilvánított napon a munkáltató munkavégzést rendelhet el, ezt a munka törvénykönyve nem gátolja. Általános munkarendben munkát végző személy esetén ez rendkívüli munkavégzésnek fog minősülni. Munkaidő-keret esetén ugyanakkor nem feltétlenül.

Amennyiben a munkanapnak nyilvánított pihenőnapon nem kíván munkát végezni, valóban szabadságot kell kivenni. Hasonlóképpen szabadságot kell kiadni, amennyiben a munkáltató nem kívánja a munkavégzést.

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Az élelmiszer-exportot segítő konferenciát szervez a NÉBIH

2016. május 20. 07:56
Az USA-ba, Oroszországba és Kínába történő élelmiszer szállítás speciális előírásairól is szó lesz a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) állati eredetű élelmiszert előállító vállalkozások számára szervezett konferenciáján. A rendezvényt két alkalommal, május 31-én és június 9-én rendezik meg a hatóság Budaörsi úti telephelyén.

Változik az élelmiszerkönyv kenyerekre és péksüteményekre vonatkozó szabályozása

2016. február 25. 08:44
Változik a Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre és péksüteményekre vonatkozó szabályozása: a folyamatosan frissülő, megújuló szabályok garantálják, hogy az előírásokat betartva és megfelelő szakértelemmel elkészítve, jó minőségű termékek készülhessenek - ismertette Zsigó Róbert.