Áthelyezett pihenőnap ledolgozására szabadságot hogy kell kivenni?

2018. január 23. 11:19
Kérdésem az áthelyezett pihenőnapokkal és a helyettük ledolgozandó szombati munkanapokra vonatkozik. "Normál" munkaidő beosztás, azaz minden esetben hétfőtől péntekig tartó munkarend esetén:1) az áthelyezett pihenőnap, pl október 22 hétfő, tekinthető -e munkanapnak, ha a munkáltató úgy kívánja? 2) ha a munkáltató nem kívánja foglalkoztatni alkalmazottait az áthelyezett pihenőnapot helyettesítő munkanapon, előbbi példa alapján október 13 szombaton, akkor kötelező-e szabadságként kivenni ezt a napot?

A Nemzetgazdasági Miniszter munkanapcserére jogosult. Ebből következően elrendelheti, hogy a munkáltatók egy hétköznapra eső napot pihenőnapnak, pihenőnapot pedig munkanapnak tekintsenek.

A pihenőnapnak nyilvánított napon a munkáltató munkavégzést rendelhet el, ezt a munka törvénykönyve nem gátolja. Általános munkarendben munkát végző személy esetén ez rendkívüli munkavégzésnek fog minősülni. Munkaidő-keret esetén ugyanakkor nem feltétlenül.

Amennyiben a munkanapnak nyilvánított pihenőnapon nem kíván munkát végezni, valóban szabadságot kell kivenni. Hasonlóképpen szabadságot kell kiadni, amennyiben a munkáltató nem kívánja a munkavégzést.

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Szeptember végéig számíthatunk munkavédelmi ellenőrzésekre a mezőgazdaságban

2018. június 12. 09:24
Megkezdődött és szeptember végéig tart a mezőgazdasági tevékenységek országos munkavédelmi célvizsgálata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint a munkáltatók és a munkavállalók odafigyeléssel csökkenthetik a balesetek kockázatát.

De mi lesz az agrártámogatásokkal 2020 után?

2017. december 01. 07:34
Összességében nincs oka kételkedni a kormánynak abban, hogy Phil Hogan agrárbiztos meg akarja védeni a Közös Agrárpolitikát, hazánk pedig ebben partner lesz - hangzott el a 2017-es Agrárszektor Konferencián, Siófokon. A kormány úgy látja, hogy a vidékfejlesztési politika jelenleg kellő szabadságot ad a tagállamoknak.