Áthelyezett pihenőnap ledolgozására szabadságot hogy kell kivenni?

2018. január 23. 11:19
Kérdésem az áthelyezett pihenőnapokkal és a helyettük ledolgozandó szombati munkanapokra vonatkozik. "Normál" munkaidő beosztás, azaz minden esetben hétfőtől péntekig tartó munkarend esetén:1) az áthelyezett pihenőnap, pl október 22 hétfő, tekinthető -e munkanapnak, ha a munkáltató úgy kívánja? 2) ha a munkáltató nem kívánja foglalkoztatni alkalmazottait az áthelyezett pihenőnapot helyettesítő munkanapon, előbbi példa alapján október 13 szombaton, akkor kötelező-e szabadságként kivenni ezt a napot?

A Nemzetgazdasági Miniszter munkanapcserére jogosult. Ebből következően elrendelheti, hogy a munkáltatók egy hétköznapra eső napot pihenőnapnak, pihenőnapot pedig munkanapnak tekintsenek.

A pihenőnapnak nyilvánított napon a munkáltató munkavégzést rendelhet el, ezt a munka törvénykönyve nem gátolja. Általános munkarendben munkát végző személy esetén ez rendkívüli munkavégzésnek fog minősülni. Munkaidő-keret esetén ugyanakkor nem feltétlenül.

Amennyiben a munkanapnak nyilvánított pihenőnapon nem kíván munkát végezni, valóban szabadságot kell kivenni. Hasonlóképpen szabadságot kell kiadni, amennyiben a munkáltató nem kívánja a munkavégzést.

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Lejárt a kézfogással megerősített szerződések kora - Program az agrárvállalkozások biztonságáért

2018. április 11. 09:42
Gyakorlati tapasztalatból tudni lehet, hogy az elmúlt 2-3 évben nagyságrendekkel nőtt az agrárvállalkozások kintlévősége, mint ahogy gombamód szaporodnak a szektorban megjelenő inkriminált elemek, bűnözői csoportok is, akik egyre kifinomultabb módszerekkel komoly károkat, veszteségeket okoznak.

A szakképzésen is múlik a mezőgazdaság versenyképessége

2017. december 12. 07:48
A magyar mezőgazdaság versenyképessége nagymértékben függ az ágazatban dolgozók szakképzettségétől, a szakemberhiány megoldásától, és az oktatás minőségétől - hangsúlyozta a földművelésügyi miniszter hétfőn Nagykátán, a Földművelésügyi Minisztérium (FM), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és hét, az FM fenntartása alatt működő agrár szakképző iskola közötti megállapodás aláírásán.