Az agrárium erősödésével felértékelődnek a mezőgazdasági szakmák is

2018. március 05. 08:03
A szakmák presztízsének visszaállításáról, a szakmunkások megbecsüléséről, a biztosabb megélhetést nyújtó bérekről, az egységes agrár-szakképző hálózat további fejlesztésének szükségességéről is beszélt köszöntőjében Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken, A Jövő szakképzése – a szakképzés jövője II. elnevezésű konferencián, Karcagon – közölte az MTI.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) pénteki közleménye szerint a tárcavezető a rendezvényen elmondta, hogy mostanra 70 ezerrel többen dolgoznak a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban, mint 2010-ben. A korszerű tudással rendelkező mezőgazdasági szakmunkások keresettek a munkaerőpiacon. A szakképzés további korszerűsítésére van szükség, hiszen az agrárium a számítástechnika fejlődésének, az agrár-digitalizációnak köszönhetően korszakváltáshoz ért.

Hozzátette, hogy a szakmák iránti megnövekedett érdeklődés és a szakmai tudás felértékelődése is hozzájárult a képzés fejlesztéséhez. Az utóbbi években 15 új szakkal bővült a mezőgazdasági képzések köre, miközben a gyermeklétszám stabil, az agrár-szakképző intézményekben egyre többen tanulnak. A további ágazati fejlesztések eredményeképp remélhetően minél több fiatal lát majd vonzó életpályát a mezőgazdaságban.

Kitért arra is, hogy a 2010 óta tartó kormányzati intézkedéseknek és a gazdák erőfeszítésének eredményeképpen folyamatosan erősödik az ágazat, az agrárium növekedése az első három között van az unióban. Az elmúlt közel nyolc évben a mezőgazdasági termelés hatékonysága és jövedelmezősége nőtt, mint ahogyan a foglalkoztatás, a beruházás és az export is.

Magyarország mintegy száz országba exportál minőségi termékeket, amelyek feldolgozottsági szintje évről évre emelkedik - húzta alá.

otpagrar.hu

Kapcsolódó cikkek

A magyar tejipar előtt álló kihívások a 2015. évi külkereskedelmi adatok tükrében

2016. június 14. 09:02
Talán nem csak szakmai körökben ismert tény, hogy a tej és tejtermékek külkereskedelmi mutatói alapján az export szerkezetében jelenleg a legnagyobb részarányt a feldolgozatlan nyerstej értéke képviseli.

Munkaerő kerestetik! Kukorica adapterek és más aktuális gépek ugyanitt!

2016. augusztus 15. 07:51
Munkást vagy munkát keres? Íme néhány hirdetés a több száz közül, amely lehet, hogy éppen Önnek szól.