Az agrárium kiemelt része a biogazdálkodás

2016. október 25. 09:36
Az agrárium jövőjének egyre inkább kiemelt és fontos része a biogazdálkodás - mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Hanságligetben rendezett VIII. Bionapon.

Nagy István a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által szervezett szakmai programon részletezte: Magyarország kedvező adottságai ellenére eddig nem használta ki kellőképpen a biogazdálkodás adta lehetőségeket, ezért a kormány célja, hogy 2020-ra 350 ezer hektárra, a mostaninak a duplájára növekedjen a biogazdálkodással foglalkozó területek nagysága.

Hozzátette: a mezőgazdasági területek 2,5 százaléka bioterület. Nagy hátrány, hogy ezeken a területeken 80-85 százalékban alapanyagot állítanak elő a gazdák, viszont a feldolgozott bioélelmiszerek kilencven százalékát külföldről hozzák be. A kormány által megalkotott, az ökológiai gazdálkodás fejlesztését szolgáló akcióterv ezért a területnövelés mellett a feldolgozottsági arány növelését is célul tűzte ki.

Nagy István elmondta, a biogazdálkodás a környezetre és a vízkészletre is kedvezően hat, ezért az ökogazdálkodással foglalkozó pályázók mindegyikét szeretnék bevonni a programba.

Nagy István emlékeztetett: 2020-ig 12 ezer milliárd forint fejlesztési támogatás érkezik Magyarországra az Európai Uniótól, amelyből mintegy 3700 milliárd forint jut mezőgazdaság- és vidékfejlesztésre. A cél, hogy a vidék élhető legyen, elősegítve a fiatalok helyben maradását. Ezért készítette el a kormány a 2020-ig szóló nemzeti vidék stratégiát.

A vidékstratégia céljai közé tartozik, hogy az állattenyésztés és a növénytermesztés közötti arányeltolódás mérséklődjön, nagyobb arányú legyen az állattenyésztés, továbbá fejlődjön a kertészeti ágazat, a jelenlegi 2,5 millió tonnánál egymillió tonnával több zöldséget és gyümölcsöt termeljenek. Ez utóbbi növekedés a foglalkoztatottság lényeges növeléséhez is hozzá tudna járulni, a számítások szerint mintegy százezer új munkahelyet létrehozva - fogalmazott az államtitkár.

Hangsúlyozta: az agrárium a magyar mezőgazdaság kulcsfontosságú ágazata, ami egyre több embernek ad munkát évről évre, s egyre nagyobb a termelési volumene. Jelenleg mintegy 22 ezer 600 milliárd forint a kibocsátása évente.

hirek.elelmiszerklub.hu

Kapcsolódó cikkek

Stabilabbá vált a termelők helyzete az agrártámogatásoknak köszönhetően

2017. január 16. 07:30
Az agrártámogatások komoly szerepet játszanak abban, hogy a magyar mezőgazdaság jövedelmezősége az elmúlt években érdemben javult, így stabilabbá vált a termelők helyzete is – mondta Czerván György egy szakmai konferencián, Kecskeméten.

Tisztul a kép az Agrárminisztérium feladatairól

2018. május 25. 06:28
Az új kormány beiktatása után a Magyar Közlönyben megjelent az egyes tárcák – így az Agrárminisztérium –, illetve vezetőinek feladat- és hatásköreit felsoroló rendelet. Közben a héten kinevezték a tárca szakterületeiért felelős államtitkárokat is