Az agrárkutatás soha nem látott kihívások előtt áll

2019. február 04. 10:48
Patronált paradicsomoktól az energiavilág Oscar-díjáig és az okos gazdaságokig Berlini agrár startup intelligens szenzorait teszteli az Ökológia Mezőgazdasági Kutatóintézet.

Sikeres évet zárt 2018-ban a fenntartható mezőgazdaságért dolgozó Ökológia Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi): elfeledett paradicsom tájfajtákat szabadított ki a génbankból, ökogazdákat képzett itthon és külföldön, megszervezte a Közép-Kelet Európa szekciót a világ legnagyobb bio kiállításán és szakmai összejövetelén, a nürnbergi Biofach-on, legrégebbi projektje, az biogazdákat tömörítő On-farm kutatói hálózat pedig a 78. OMÉK Agrárfejlesztési díj után immár másodszor érdemelt elismerést, elhozta az energiavilág Oscar-díját.* - írja a biokutatas.hu.

A Talajtól a tányérig kampány tájfajta paradicsomok örökbefogadásával indult - fotó: biokutatas.hu

Az év egyik fénypontja volt a Talajtól a tányérig ismeretterjesztő kampány és záróakkordja, a Nagy Lecsó gasztronap a Bocuse d’Or nyertes séfpáros, Széll Tamás és Szulló Szabina közreműködésével. “Egyik legfontosabb eredményünk, hogy lobbi-tevékenységünknek is köszönhetően 2019-ben várhatóan újabb 900 gazdaság térhet át ökológiai gazdálkodásra a Vidékfejlesztési Program támogatásával” - összegezte Dr. Drexler Dóra, a nonprofit szervezet ügyvezetője. Az ÖMKi az idén mesterséges intelligencián alapuló informatikai megoldás tesztelésében is közreműködik: egy berlini agrár startup, a Solarvibes szenzorai segítségével okos gazdaságokká alakulhatnak hazai üzemek is.

Egyedüli magyar partnerként működik közre az ÖMKi januártól a berlini Solarvibes startup innovációja, egy mesterséges intelligencián alapuló okos eszköz tesztelésében. Az Agrimodule egy napenergiával működő szenzorcsoport, amely az érzékelt és feldolgozott adatok alapján képes az adott helyre és kultúrára szabott termelési tervet kidolgozni, így a gazdák a lehető legkisebb kockázat mellett dönthetnek a vetés, a tápanyag utánpótlás, a betakarítás időzítéséről az optimális terméshozam reményében.

“Előrejelzések szerint 2050-re 50%-kal kell növelnünk a mezőgazdasági termelést a világ élelmezési igényeinek kielégítéséhez, miközben csökkentjük az agrárium környezeti terhelését. Az agrárkutatás soha nem látott kihívások előtt áll. Meg kell találnunk a legmegfelelőbb eszközöket a mezőgazdaság termelékenységének fenntartható növeléséhez. Ezért is fontos, hogy ebben a projektben részt vehetünk.” - mondta el Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezető igazgatója.

A nonprofit szervezet tavaly szemléletformáló, ismeretterjesztő kampánnyal is felhívta a figyelmet a sokszínű, fenntartható élelmiszergazdaság, a biogazdálkodás, és az ezeket megalapozó ökológiai agrárkutatás fontosságára. A Talajtól a tányérig kampány tájfajta paradicsomok örökbefogadásával indult, majd bemutatta a méhészeti, a szőlészeti, a szántóföldi és kertészeti biotermelést.

A záróakkord, a Nagy Lecsó családi nap augusztusban nem csak termelőket, de fogyasztókat, szakpolitikai döntéshozókat is összehozó gasztroesemény volt. Itt jelentette be Nagy István agrárminiszter az ökológiai gazdálkodási pályázat újranyitását. A pályázat segítségével 2019-ben várhatóan újabb 900 gazdaság térhet át ökológiai gazdálkodásra a Vidékfejlesztési Program támogatásával Magyarországon.

Az ÖMKi 2012 óta működő projektje, az On-farm kutatás is a fenntartható, ökológiai gazdálkodás hazai fellendítését tűzte ki célul, eszköze egy biogazdálkodók részvételével kialakított kutatási hálózat. Ennek eredményeként 2018-ban megalakult az Első Fenntartható Méhészeti Szövetkezet, a szőlősorközök felélesztésére ÖMKi Élő Sorköz néven vetőmagkeveréket fejlesztett a szervezet, a teljes projekt pedig elnyerte a 78. OMÉK Agrárfejlesztési díj után az energiavilág Oscar-díjának is nevezett E.ON Energy Globe Díjat.

Az ÖMKi több közvetlen brüsszeli finanszírozású (H2020) projektben is részt vesz, ezek lehetőségeit pedig részben arra használja, hogy gyakorlati tudást ad a hazai biogazdák, az ökológiai mezőgazdaság fejlődéséért dolgozó szakmabeliek kezébe. Tavaly többek között a mezőgazdasági termelés sokszínűsége, a klímaváltozás okozta stresszhatások elleni védekezés és az ökológiai növénynemesítés témája került terítékre.

A nonprofit szervezet Európa-szerte szakmai érdekképviselettel is dolgozik azért, hogy naprakész tudást közvetítsen a fenntartható élelmiszergazdaságról és minél több magyar biogazdálkodót be tudjon kapcsolni a nemzetközi szakmai véráramba.

2018-ban, immár hetedszer az ÖMKi szervezte meg a Közép-Kelet Európa szekciót a világ legnagyobb bio kiállításán és szakmai összejövetelén, a nürnbergi Biofach-on, az idén szeptemberben pedig nemzetközi tudományos konferenciát szervez Budapesten az európai növénytermesztés sokszínűbbé tételéről.

További információ az ÖMKi-ről: Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) Közhasznú Nonprofit Kft. olyan kutatási-innovációs feladatokon dolgozik, amelyek a gyakorlatban is alkalmazható eredmények révén biztosítják a hazai mezőgazdálkodás és élelmiszertermelés fenntartható fejlődését.

Ennek érdekében projekteket és szakmai hálózatokat alakít ki hazai és külföldi kutatóintézetekkel és gazdálkodókkal, önálló kutatási és ismeretterjesztő munkát végez, szaktanácsadást nyújt. Legrégebbi projektje, a 78. OMÉK Agrárfejlesztési Díjjal és a 2018-as E.on Energy Globe Díjjal elismert On-farm kutatási hálózat az egyetlen olyan hazai projekt, amely a gazdálkodókkal szoros együttműködésben, gyakorlati szemlélettel kutat a fenntartható mezőgazdaságért.

Az on-farm kutatási módszer életszerű helyzetekben kivitelezett, egyszerű kísérletek beállítását jelenti működő gazdaságokban, illeszkedve a gazdálkodók által meghatározott termelési célokhoz. A kísérletek témáját az ÖMKi a résztvevő gazdaságokkal közösen alakítja ki 2012 óta.

*E.on Energy Globe Díj – a fenntartható vállalkozás kategória győztese az ÖMKi On-farm kutatási hálózat projektje

agrotrend.hu / biokutatas.hu

Kapcsolódó cikkek

Tovább erősödik Magyarország és az ENSZ szakosított mezőgazdasági szervezetei közötti együttműködés

2019. november 29. 08:23
Az elmúlt évtizedben Magyarország nemzetközi fejlesztési tevékenysége és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) munkája szorosan összefonódott. Hazánk egyetért a FAO főbb célkitűzéseivel és továbbra is elkötelezett a szervezet munkájának támogatása mellett - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, a FAO új Főigazgatójával, Qu Dongyu-val folytatott november 26-ai tárgyalásán Rómában.

Ezt a hatalmas földbirtokot is elárverezi az állam

2015. október 16. 13:46
"258 hektáros az a legnagyobb birtoktest, amelyet az állami földliciteken elárvereznek Hajdú-Bihar megyében. Összesen félezer földrészletre lehet majd licitálni 16 árverési napon november 23. és december 22. között.