Az agrárminisztérium minden segítséget megad a gazdatársadalom erősödéséhez

2018. június 04. 14:07
Az agrárminisztérium feladata, hogy minden segítséget megadjon a magyar mezőgazdaság, a gazdatársadalom és a vidéki polgárság megerősödéséhez - mondta Nagy István agrárminiszter az AGÓRA kereskedelmi konferencián, csütörtökön, Budapesten.

A miniszter megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy stratégiai kérdés a magyar mezőgazdaság versenyhátrányának leküzdése. A területhasznosítás, a termelési színvonal az elkövetkező 10-15 év alatt el kell hogy érje az Európai Unió fejlett országainak szintjét, ezzel Magyarország agrárgazdasága 20 millió ember ellátására lesz képessé tehető.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

 

A  Magyar Termék és a Hazai Termék védjegyről szólva a miniszter kiemelte: ezek a tanúsítványok megbízhatóságot is jelentenek a magyar emberek számára. A védjegy feladata a termékek kiemelése, hiszen ezzel a megkülönböztetéssel hívható fel a figyelem a magyar minőségre.

A védjegyes termékek megvásárlásával az emberek támogatják a helyi gazdaságokat, erősítik a város-vidék kapcsolatát, emelik az élelmiszerellátás színvonalát, ugyanakkor környezetbarát döntést hoznak és értékes munka végtermékét veszik meg - tette hozzá Nagy István.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az élelmiszergazdaságnak a jövőben meg kell felelnie az indokolt környezetvédelmi elvárásoknak, felelősen kell gazdálkodnia a természeti erőforrásokkal, törődnie kell a vidék értékeivel, de nem tévesztheti szem elől a jövedelmező termelést és a globális versenyhelyzetet.

Benedek Eszter, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője ismertette, hogy a kft. 2006-ban azért alakult meg, hogy eredettanúsító védjegyével segítse a magyar áruk könnyű és egyértelmű azonosíthatóságát, növelje a magyar termékek iránti keresletet.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

 

A társaság jelenleg 164 védjegyhasználó partnerrel rendelkezik, csaknem 4000 védjegyes termékük van, a védjegyhasználó cégek pedig 1300 milliárd forint bevételt realizáltak tavaly és 32 ezer munkavállalót foglalkoztattak.     Kitért arra is, hogy a Magyar Termék idén továbbfejleszti védjegyrendszerét, a tanúsítórendszer elismertségére támaszkodva  létrehozza a Kiváló Termék védjegyet.

(MTI)

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Nők a vidékfejlesztésben – Vidéki Nők Világnapja

2016. október 18. 08:04
Ahogy a Gazdablog egyik korábbi bejegyzése is beharangozta, október 15-én 9. alkalommal ünnepeltük a vidéki nőket, amit az ENSZ 2007-es közgyűlése nyilvánított hivatalosan a Vidéki Nők Nemzetközi napjává.

A tél közeledtével szinte az összes élelmiszer drágulni kezdett

2018. október 29. 09:52
Drága az alma, drága a krumpli, drága a liszt és a repce is nagy bajban van. A kukorica az egyetlen, amiből bővelkedünk, a közelgő télre való felkészülés azonban egyéb dolgokra is felhívja a figyelmet.