Az agrárpiacoknak nagyobb állami támogatás kell

2017. augusztus 25. 08:05
Az Európai Parlament első elnökhelyettese, Mairead McGuinness szerint nagyobb piaci támogatást kell kapcsolni a Közös Agrárpolitikához.

Az ír politikus asszony ugyanakkor határozottan elutasítja a KAP radikális és elhamarkodott átalakítását, bár bizonyos „evolúciót” elfogadhatónak tart. Kifejezetten helyesli a támogatások kétpilléres szerkezetét, amelyből az első pillérnek az aktív termelők jövedelemkiegészítését és a termelés fejlesztését kell szolgálnia – írja a topagrar.com. Szerinte erre elsősorban az erősödő áringadozások miatt van szükség.

Az EU éves költségvetésének Günther Oettinger által előrevetített, Brexit miatti, évi 10-13 milliárd eurós csökkenését illetően McGuinness egy intenzív vitát tart szükségesnek a költségvetés jövőjéről. Ezzel kapcsolatban meg van győződve arról, hogy a bent maradó tagországok megszavazzák a költségvetés feltöltését, és így a Brexit nem fog különös gondot jelenteni, viszont egy kemény Brexit mindenkinek ártana.

 

pénz

Az Európai Parlament első elnökhelyettese szerint nagyobb piaci támogatást kell kapcsolni a Közös Agrárpolitikához – fotó: Shutterstock

Konkrétan arról van szó, hogy ha a brit kormány az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország és az Ír Köztársaság között egy szigorú vámhatárt fog kialakítani, akkor a legfontosabb ír agrártermékekre, főleg a marhahúsra és a sajtokra új piacokat kell keresni, amihez időre van szükség. Ez tulajdonképpen Írország gondja lenne, ha viszont a tagországok ragaszkodni kívánnak a szóban forgó termékekhez, akkor a probléma uniós szintre emelkedik.

agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Kiemelt támogatás a 2017. évi fagy- és jégesőkárosultaknak

2017. augusztus 15. 12:54
A Földművelésügyi Minisztérium 100%-os kamat-, kezességi díj és költségtámogatás nyújtásával segíti azokat a jégeső vagy fagykárt szenvedett, ültetvényes gazdálkodást folytató termelőket, akik az Agrár Széchenyi Kártya (ASZK) Konstrukció, az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 vagy az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020 keretében vesznek fel hitelt.

Mostantól magyar dinnye lepi el a boltokat

2016. július 13. 08:11
Ebben az évben várhatóan 235-240 ezer tonna görögdinnye terem az országban, ami 25-30 ezer tonnával több, mint a múlt évben. Az idén a termelők 5600-5700 hektárról takarítják majd be a gyümölcsöt.