Az agrárszektorban is felgyorsult a digitális átalakulás

2018. augusztus 03. 07:22
Az agárszektorban lezajlott változások hazai és nemzetközi szinten is felgyorsították a digitális átalakulást. A szektorok között itt tapasztalható az egyik legnagyobb igény a hatékonyabb munkavégzésre, a legújabb technológiák használatára - mondta Horváth Krisztina, az SAP Hungary HR vezetője. Horváth Krisztina előadást tart a 2018. szeptemberi agroHR Konferencián.

Hol tart a digitális átalakulás az agrárszektorban? Milyen tapasztalatok vannak?

Az agárszektorban lezajlott változások hazai és nemzetközi szinten is felgyorsították a digitális átalakulást. A szektorok között itt tapasztalható az egyik legnagyobb igény a hatékonyabb munkavégzésre, a legújabb technológiák használatára. Az átalakulás éllovasai a nagyobb méretű vállalatok, Magyarországon ilyen például a Bonafarm Csoport, nemzetközileg pedig a tejtermelés egyik legismertebb szereplője, az itthon is jelenlevő DeLaval.

Mit jelenthet a szervezeti kultúra, a munkaerő-menedzsment szempontjából egy egységes digitális rendszer?

A mai világban elvárás a gyors reakciókészség. Ez a felkészültség és a képesség együttese, hogy egy új kihívásra, változásra szinte azonnal válaszolni tudjunk. Ráadásul, ha igazán sikeresek szeretnénk lenni, ennél tovább is szükséges mennünk, hiszen a legjobb az újdonságokat és a változásokat előre látni, és elsőként változtatni, új utat mutatni. Ha egy szervezetben lévő információhalmazt oly módon birtoklunk, hogy azzal erőforrást, stratégiát, akciókat tudunk előre megtervezni, azok lehetséges hatását elemezni, hihetetlen előnyre tehet szert a vállalat. Egy integrált digitális rendszer, amely a szervezetben minden emberi erőforrással, HR témával kapcsolatos információt és folyamatot összekapcsol, segíthet abban, hogy hatékonyan, gyorsan hozzunk döntéseket, pontosan ismerjük a cégünk erősségeit, lehetőségeit, időben lépve az esetleges veszélyek elkerülésére. Természetesen a hatékony működés a HR folyamatokban (pl. felvételek, teljesítménymenedzsment, tehetségmenedzsment) nem csak időt és pénzt spórolhat meg nekünk, de sokat nyerhetünk vele a dolgozói elégedettség és megtartás terén, hiszen hatással lehetünk a vezetési kultúrára, a bevonásra és a döntéshozatali mechanizmusokra, átláthatóbbá és erőteljesebbé tehetjük a kommunikációt és az együttműködést a szervezetben. 

Milyen könnyítést jelent a HR-nek egy ilyen rendszer bevezetése?

Bár azt hihetnénk, egy ilyen HR innováció bevezetése magától értetődő, amit előtte meg kell oldani, korántsem egyszerű. Elengedhetetlen, hogy a vállalat folyamatait, döntéshozatali pontjait, stratégiáját, szervezeti kultúráját és a többit jól összehangoljuk egy ilyen rendszer kiépítéséhez. 

Szerencsére a mai technológiával a rendszerek használata már gyerekjáték. A rendszer bevezetésével pedig rengeteg adminisztratív teendőtől, időt és emberi erőforrást igénylő háttérmunkától szabadulunk meg, hiszen az intelligens, digitális rendszerek átveszik tőlünk a folyamatok működtetését, ellenőrzését, és közvetlenül bevonják, felelőssé teszik a résztvevőket (dolgozókat, vezetőket). A HR feladata az eredmények értelmezése, az információ felelősségteljes használata, stratégiai tanácsadás lehet a vállalat vezetése számára. Azt gondolom, ez jóval izgalmasabb és értékesebb, mint csupán folyamatok üzemeltetőjeként jelen lenni.


Az agroHR konferenciát 2018. szeptember 25-én tartjuk a Müpában. 
A programról itt lehet tájékozódni. 
https://agrohr.hu/konferencia
hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Az uniónak támogatnia kell a családi gazdaságokat

2018. február 20. 07:52
A családi gazdaságok érdekeit kell szolgálnia az új Közös Agrárpolitikának – hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Brüsszelben, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülését követően. A tárcavezető kijelentette: a magyar kormány számára a magyar gazdák az elsők, éppen ezért ellenzi a dél-amerikai országokkal megkötendő EU-Mercosur szabadkereskedelmi megállapodást, mert annak köszönhetően olcsó tömegtermékek árasztanák el az uniós belső piacot.

Megállapodás a tejpiaci adatszolgáltatásért

2017. november 17. 10:10
Együttműködési megállapodást írt alá az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT). A háromoldalú kooperáció tagjai a jövőben együttesen működtetik a tejágazatra vonatkozó adatszolgáltatási rendszert.