Az agrártermelőknek fel kell készülniük az áringadozásokra

2017. április 04. 14:35
A nyitott piac együtt jár a mezőgazdasági árak ingadozásával.

Prof. Klaudia Dalbert, Szászország agrárminisztere a tartomány mezőgazdaságának helyzetéről szóló jelentésből azt a következtetést vonta le, hogy a mezőgazdasági üzemeknek egyre jobban fel kell készülniük a nyitott piacra, amely együtt jár az árak ingadozásával – írja a topagrar.com, német hírportál.

Sőt, a miniszter asszony véleménye szerint a jövőben az ingadozások erősödése várható, amint arra a tejáraknak a tejkvóta kifutás hatására bekövetkezett, jelentős csökkenése rámutatott. Ezért megbízható előrejelzést készíteni az agrártermelők jövedelmének alakulásáról nagyon nehéz.

A jelenlegi gazdasági évben az előző szezonhoz viszonyítva Németországban az árak enyhe emelkedésével lehet számolni a tej- és a repcetermesztésben egyaránt. Ez azonban aligha fogja tudni kompenzálni az előző évek veszteségeit. Emellett a biogazdálkodás jelenthet garanciát a gazdasági fejlődés elmúlt években tapasztalt zavarainak elkerülésére. Ezért a miniszter asszony támogatni kívánja a környezetkímélő és forráshatékony gazdálkodást, amelynek részarányát középtávon a művelt terület 20 százalékára tervezi felfuttatni Szászországban.

búza

Az áringadozások erősödésére kell számítani – fotó: Shutterstock

Magyarországon a biotermesztés kétarcú fejlődést mutat. Egyrészt örvendetesnek mondható, hogy a biotermesztés területe hazánkban az utóbbi két-három évben mintegy 50 százalékkal növekedett, és elérte a 200.000 hektárt. Ugyanakkor a fent említett terület az ország mezőgazdasági területének mindössze 3,7 százaléka, szemben az EU 6 százalékos átlagával.

A magyar biotermesztés felfuttatásában fokozottan figyelembe kellene venni e gazdálkodási formának a környezet és a termőtalaj tisztaságának megőrzésében játszott szerepét, valamint azt a tényt – amit már a tengeri kikötővel nem rendelkező európai országok közül többen felismertek – miszerint a nehezen értékesíthető gabonatermékek helyett célszerűbb lenne az ökogazdálkodás területét növelni. Fontos lenne továbbá a biotermékek feldolgozásához minél több korszerű berendezést vásárolni, ami jóval versenyképesebb lenne, mint a nyerstermékek árusítása.

agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

2021-től az innováció, a digitalizáció és a modernizáció kapja a főszerepet az agrárpolitikában

2018. november 06. 09:07
Az erdőgazdálkodás, az élelmiszer-feldolgozás és a mezőgazdasági termelés területét érintő agrárinnovációs operatív csoportok létrehozását támogatják.

Véget nem érő küzdelem, botrányos felvásárlási árak

2016. szeptember 05. 08:24
És még a kamarai tagság is kötelező lehet a vadászoknak – az Agroinform.hu heti hírösszefoglalója.