Az EB új, átfogó támogatási csomag az európai mezőgazdasági termelők támogatására

2016. július 29. 08:16
Ez az átfogó támogatási csomag további bizonyíték arra, hogy a Bizottság továbbra is elkötelezett az Unió egészének mezőgazdasági ágazata iránt.

Az Európai Bizottság a mai napon új, 500 millió € értékű, unió forrásokból finanszírozott intézkedéscsomagot terjesztett elő a mezőgazdasági termelők támogatására a jelenlegi, különösen a tejpiacon mutatkozó piaci nehézségek ismeretében.

Az intézkedéseket Phil Hogan, a mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős biztos mutatta be az uniós mezőgazdasági miniszterek tanácsának: „Ez a csomag, amelyet jelentős költségvetési nyomás közepette vezetünk be, újabb erőteljes válaszlépést jelent, amellyel együtt a Bizottság már több mint 1 milliárd €-t mozgósított új forrásokból a nehéz helyzetben lévő mezőgazdasági termelők támogatására.

Végső célunk az, hogy a mezőgazdasági termelőknek fizetett árak végre emelkedjenek, hogy a termelők meg tudjanak élni a munkájukból, és továbbra is biztonságos, jó minőségű élelmiszereket biztosítsanak a polgárok számára, továbbá gazdagítsák a vidéki területeket, teremtsenek vidéki munkahelyeket és biztosítsák a közjavakat.”

A ma előterjesztett csomag három fő elemet tartalmaz:

  • Egy, az egész EU-ra kiterjedő rendszer a tejtermelés csökkentésének ösztönzésére (150 millió €)
  • Feltételes felzárkóztatási támogatás, amelyet tagállami szinten a Bizottság által javasolt kínálatból kell kiválasztani és végrehajtani (350 millió €, amelyet a tagállamok azonos összegű nemzeti forrásokkal egészíthetnek ki, ezáltal potenciálisan megduplázhatják a mezőgazdasági termelők részére nyújtott támogatást)
  • Számos technikai intézkedés, amelyek arra hivatottak, hogy rugalmasságot (pl. a termeléstől függő önkéntes támogatás) és pénzforgalmi segítséget (pl. mind a közvetlen, mind a területalapú vidékfejlesztési kifizetésekre folyósított előlegek összegének növelése) biztosítsanak, és megerősítsék a biztonsági hálót jelentő eszközöket (az intervenció és a sovány tejporra vonatkozó magántárolási támogatás meghosszabbítása révén).

A különböző intézkedések pontos részleteinek véglegesítésére az elkövetkező hetekben kerül majd sor, a tagállami szakértőkkel folytatott konzultációk alapján. A javasolt intézkedések költségvetési vonzatai ősszel bekerülnek majd egy, a 2017. évi költségvetési tervezetre vonatkozó módosító indítványba.

A termelés csökkentésének ösztönzése (150 millió €): Miután a Tejpiaci Megfigyelőközpont gazdasági tanácsa a legutóbbi ülésén arra a következtetésre jutott, hogy továbbra is korrekció szükséges a tejpiac támogatási oldalán, a Bizottság elő fog terjeszteni egy, az egész Unióra kiterjedő, a termelés önkéntes csökkentését ösztönző intézkedést.

Feltételes felzárkóztatási támogatás (350 millió €, plusz legfeljebb azonos összegű lehetséges nemzeti társfinanszírozás. Az ilyen kiegészítő összegek nem minősülnek állami támogatásnak): Mivel az elhúzódó válságban egyes mezőgazdasági termelők a pénzforgalom fenntartása érdekében azonos szinten tartják, sőt növelik termelésüket, ezért a Bizottságnak az a szándéka, hogy olyan új forrásokat biztosít, amelyeket meghatározott kötelezettségvállalásokhoz lehet kötni, és amelyek ugyanakkor hozzájárulnak a piaci stabilitáshoz.

Az egyes tagállamok számára biztosított pénzügyi támogatás összege (lásd a mellékletet) az ágazat fő jellemzőitől, többek között a termeléstől, a piaci áraktól és a kistermelők súlyától függ. A tagállamok rugalmasan meghatározhatják majd, hogy mely intézkedést vagy intézkedéscsomagot bocsátják a mezőgazdasági termelők rendelkezésére: ilyenek például a külterjes termelési módszerek, a kisméretű gazdaságoknak nyújtott támogatás, az együttműködési projektek, a termelés további csökkentését támogató intézkedések stb. Egyéb állattenyésztési ágazatokat is az intézkedés hatálya alá lehet majd vonni.

Egyéb technikai kiigazítások: Mivel sok tagállam nyújt a termeléstől függő önkéntes támogatást a tejágazatnak (gyakran tehenenként), 2017-ben lehetőséget kapnak arra, hogy eltérjenek az állomány méretének fenntartására irányuló kötelezettségtől. Emellett a tavalyi intézkedést megismételve a tagállamok ismét lehetőséget kapnak arra, hogy a közvetlen kifizetések legfeljebb 70%-át már október 16-tól, valamint a területalapú vidékfejlesztési kifizetések 85%-át a helyszíni ellenőrzések elvégzése nélkül megelőlegezzék. Másrész a Bizottság azt tervezi, hogy az intervenciós időszakot és a sovány tejpor magántárolásának időszakát meghosszabbítja a szeptember vége utáni időszakra. A Bizottság emellett aktualizálni fogja a gyümölcsök és zöldségfélék esetében a piacról a termelői szervezetek általi kivonáshoz nyújtható támogatást.   

A mai bejelentés kiegészíti a Bizottság által tavaly szeptemberben előterjesztett 500 millió EUR értékű külön csomagot és az egyéb intézkedések skáláját, mint például egy záradék (a 222. cikk) márciusban bejelentett alkalmazása, amely lehetővé teszi a tejtermelők számára, hogy egymás között önkéntes megállapodásokat kössenek a tejtermelés megtervezése érdekében.

Ami a további pénzügyi forrásokat illeti, a Bizottság kevesebb mint egy év alatt már több mint 1 milliárd €-t mozgósított új forrásokból a nehéz helyzetben lévő mezőgazdasági termelők támogatására. A különösen a migráció nyomán kialakult jelentős költségvetési nyomás közepette ez egy igen erőteljes válaszlépés a Bizottság részéről, és nyílt kiállás az európai mezőgazdasági termelők mellett.

Melléklet

2016. július: Hétpontos szolidaritási csomag a mezőgazdaság számára

1. Tejtermelés-csökkentési terv
150 millió EUR az uniós tejtermelés önkéntes csökkentésének támogatására. Ez a rendszer uniós szinten fog működni, hogy a mezőgazdasági termelők az Unió egészében azonos feltételek mellett vehessék igénybe.

2. Feltételes felzárkóztatási támogatás
350 millió EUR a tagállami szinten végrehajtandó intézkedésekre (a tagállamonként meghatározott összegeket lásd lejjebb). A tagállamok a támogatás 100%-ának megfelelő összeggel kiegészíthetik azt.

3. Termeléstől függő önkéntes támogatás
A tagállamok lehetőséget kapnak arra, hogy felülvizsgálják a tejágazatra vonatkozó, a termeléstől függő önkéntes támogatási rendszereiket annak érdekében, hogy 2017-ben a támogatásokat függetlenítsék a termeléstől.

4. A sovány tejporra vonatkozó állami intervenció időszakának meghosszabbítása a szeptember 30. utáni időszakra
A sovány tejporra vonatkozó állami intervenció időszakát meg kell hosszabbítani 2017. február végéig, amikor is a rendes időszak újraindul. 2016. december végéig 350 000 tonna marad a felső határ, ameddig a sovány tejport rögzített áron felvásárolják.

5. A sovány tejporra vonatkozó magántárolási támogatási rendszerek kiterjesztése
Mind a sovány tejpor normál (90 és 210 nap közötti), mind a tartós (365 napos) tárolására vonatkozó rendszereket meg kell hosszabbítani 2017. február végéig.

6. Előlegek
A közvetlen kifizetések legfeljebb 70%-ának már 2016. október 16-tól, valamint a területalapú vidékfejlesztési kifizetések 85%-ának már az adminisztratív ellenőrzések elvégzése után való kifizetése.

7. Gyümölcs és zöldség
A zöldség-gyümölcs ágazatban a piacról a termelői szervezetek általi kivonáshoz nyújtható támogatás aktualizálása.

Forrás: hirek.elelmiszerklub.hu / Európai Bizottság

Kapcsolódó cikkek

Lakáskassza: megint a saját polgárait rövidíti meg a kormány

2018. október 18. 13:00
A kormány a saját állampolgárai érdekeit figyelmen kívül hagyva hoz – általában minden egyeztetés nélkül – döntéseket. A Magyar Szakszervezeti Szövetség álláspontja szerint ilyen a lakástakarék-pénztári betétek állami támogatásának megszüntetése is.

Négy tévhit a munkaidőkerettel kapcsolatban

2018. március 02. 08:05
A munkaidő-szervezés egyik lényeges kérdése, hogyan lehet szabályosan és ésszerűen foglalkoztatni a munkaidőkeretben dolgozókat. A CHSH Dezső és Társai Ügyvédi Iroda jogásza eloszlat néhány tévhitet ezzel kapcsolatban.