Az egészséges munkahelyek - a veszélyes anyagok helyes kezelése

2018. május 02. 15:13
2018. április 26-án tartották az EU-OSHA következő, 2 éves kampányának nyitó konferenciáját. A kampány a veszélyes anyagok helyes kezelésére kívánja felhívni a figyelmet és tudatosítani annak fontosságát. Veszélyes anyagok mindenhol előfordulnak, a háztartásban is!
Az egészséges munkahelyek - a veszélyes anyagok helyes kezelése

Nem is gondolnánk, hogy a lisztpor is okozhat asztmát - erre is figyeljenek azok, akik ezzel dolgoznak nagy mennyiségben, hívték fel a figyelmet egy angliai eset kapcsán, ahol évekig pékként dolgozott egy hölgy, majd évekkel később nagyon súlyos asztmája alakult ki és bizonyítható volt, hogy a védőfelszerelés hiánya miatt, a lisztpor okozta betegségét.

A rendezvényen Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár köszöntője után dr. Simon Attila helyettes államtitkár hívta fel a figyelmet a korunk egyik legnagyobb kihívására, a veszélyes anyagok használatára. Nesztinger Péter az NGM Munkavédelmi Főosztályának főosztályvezetője a munkavédelemben zajló technikai fejlődésekről tartott előadást, hogyan áll a munkavédelem ennek szolgálatában, bár mindent nem tudunk technikai fejlődéssel megoldani. Balogh Katalin a Nemzeti Fókuszpont vezetője beszámolt az OSHA Európa munkájáról, a lezárult kampány eredményeiről valamint a most induló kampány részleteiről. Így részleteiben kaphattunk információt az „Egészséges munkahelyek- A veszélyes anyagok helyes kezelése” kétéves kampányról. A délelőtti szekció utolsó előadója, a nagy tudású szakember, Prof, Dr. Ungváry György MTA doktora mutatta be a kémiai biztonság az emberiség jövőjének záloga előadásában a mozaikok: interdiszciplinaritás, orvosi szemlélet, a prevenció, a tudományos munka, oktatás témakörének összefüggéseit, elért eredményeit.

A kávészünet után előadást hallgathattunk meg a vegyi anyagok szabályozása témában Magyarországon különös tekintettel a REACH rendeletre Dr. Marosvölgyi Nikoletta főosztályvezető helyettestől, aki az EMMI Országos Tisztifőorvosi Felelős helyettes államtitkárság kémiai biztonsági és kompetens hatósági főosztályán dolgozik. Dr. Madarász Gyula megerősítve az előtte elhangzottakat a veszélyes anyagok munkavédelmi szabályozásában várható változásokat mutatta be, aki orvos tanácsadó az NGM Munkavédelmi főosztályán. Végül utolsó előadóként Sógor András, a Richter Gedeon Nyrt biztonságtechnikai Főosztályának főosztályvezetője tartott előadást a kémiai anyagokkal foglalkozó munkahelyen fontos munkavédelemről, biztonságról kérdéskörében

A rendezvényen NAPO is ott volt - Napo és társai (számítógépes grafika alkalmazásával készülő rajzfilmsorozatban) szavak nélküli nyelven fejezik ki magukat és a munka világában előforduló, biztonsággal kapcsolatos problémákkal kerülnek szembe. A munkahelyi biztonság bizonyos aspektusait érintő kérdéseket vetnek fel és ezekkel kapcsolatos vitát gerjesztenek. Esetenként gyakorlati megoldásokkal szolgálnak, vagy rávezetést alkalmaznak.

KV.                                                                

Kapcsolódó cikkek

Gödöllő lehet az új agrár szuperközpont

2017. január 05. 07:49
A kormány megszüntetné a párhuzamosságokat az agrárfelsőoktatásban, és önálló agrártudományi egyetemet hoz létre az ágazat versenyképességének javítása érdekében.

Egy ágazat, ahol 100 ezer új munkahely jöhet létre

2016. október 25. 08:35
Elkészült a Magyar Zöldség-gyümölcs Ágazati Stratégia, melynek célja, hogy a mostani éves 2,5 millió tonna helyett 1 millió tonnával többet termeljen az ágazat - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára hétfőn.