Az egészséges munkahelyek - a veszélyes anyagok helyes kezelése

2018. május 02. 15:13
2018. április 26-án tartották az EU-OSHA következő, 2 éves kampányának nyitó konferenciáját. A kampány a veszélyes anyagok helyes kezelésére kívánja felhívni a figyelmet és tudatosítani annak fontosságát. Veszélyes anyagok mindenhol előfordulnak, a háztartásban is!
Az egészséges munkahelyek - a veszélyes anyagok helyes kezelése

Nem is gondolnánk, hogy a lisztpor is okozhat asztmát - erre is figyeljenek azok, akik ezzel dolgoznak nagy mennyiségben, hívték fel a figyelmet egy angliai eset kapcsán, ahol évekig pékként dolgozott egy hölgy, majd évekkel később nagyon súlyos asztmája alakult ki és bizonyítható volt, hogy a védőfelszerelés hiánya miatt, a lisztpor okozta betegségét.

A rendezvényen Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár köszöntője után dr. Simon Attila helyettes államtitkár hívta fel a figyelmet a korunk egyik legnagyobb kihívására, a veszélyes anyagok használatára. Nesztinger Péter az NGM Munkavédelmi Főosztályának főosztályvezetője a munkavédelemben zajló technikai fejlődésekről tartott előadást, hogyan áll a munkavédelem ennek szolgálatában, bár mindent nem tudunk technikai fejlődéssel megoldani. Balogh Katalin a Nemzeti Fókuszpont vezetője beszámolt az OSHA Európa munkájáról, a lezárult kampány eredményeiről valamint a most induló kampány részleteiről. Így részleteiben kaphattunk információt az „Egészséges munkahelyek- A veszélyes anyagok helyes kezelése” kétéves kampányról. A délelőtti szekció utolsó előadója, a nagy tudású szakember, Prof, Dr. Ungváry György MTA doktora mutatta be a kémiai biztonság az emberiség jövőjének záloga előadásában a mozaikok: interdiszciplinaritás, orvosi szemlélet, a prevenció, a tudományos munka, oktatás témakörének összefüggéseit, elért eredményeit.

A kávészünet után előadást hallgathattunk meg a vegyi anyagok szabályozása témában Magyarországon különös tekintettel a REACH rendeletre Dr. Marosvölgyi Nikoletta főosztályvezető helyettestől, aki az EMMI Országos Tisztifőorvosi Felelős helyettes államtitkárság kémiai biztonsági és kompetens hatósági főosztályán dolgozik. Dr. Madarász Gyula megerősítve az előtte elhangzottakat a veszélyes anyagok munkavédelmi szabályozásában várható változásokat mutatta be, aki orvos tanácsadó az NGM Munkavédelmi főosztályán. Végül utolsó előadóként Sógor András, a Richter Gedeon Nyrt biztonságtechnikai Főosztályának főosztályvezetője tartott előadást a kémiai anyagokkal foglalkozó munkahelyen fontos munkavédelemről, biztonságról kérdéskörében

A rendezvényen NAPO is ott volt - Napo és társai (számítógépes grafika alkalmazásával készülő rajzfilmsorozatban) szavak nélküli nyelven fejezik ki magukat és a munka világában előforduló, biztonsággal kapcsolatos problémákkal kerülnek szembe. A munkahelyi biztonság bizonyos aspektusait érintő kérdéseket vetnek fel és ezekkel kapcsolatos vitát gerjesztenek. Esetenként gyakorlati megoldásokkal szolgálnak, vagy rávezetést alkalmaznak.

KV.                                                                

Kapcsolódó cikkek

Halastavakkal folytatódhat a földárverés

2016. április 08. 07:57
Az állami földárverések második szakaszának lezárásáig, március 31-ig 180 ezer hektárt értékesítettek, ebből az államnak mintegy 240 milliárd forint bevétele származott. Amennyiben a kormány úgy dönt, hogy folytatódik a Földet a gazdáknak program, a harmadik szakaszban nemcsak a még el nem kelt földeket hirdetik meg újra, hanem a licitbe bevonhatják a halastavakat és a gyümölcsösöket is - közölte az Földművelésügyi Minisztérium.

Fiatal sportolók is segítik a parlagfű elleni védekezés népszerűsítését

2016. szeptember 09. 07:54
A földtulajdonosok és földhasználók kötelessége a földjeik parlagfű-mentesítése, amely még most, a parlagfű-szezon közepén is hatásos. Aki a védekezési kötelezettségét elmulasztja, 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírsággal sújtható – mondta Szalkai Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezető-helyettese a Dunakeszi repülőtéren tartott sajtótájékoztatón.