Az egészséges munkahelyek - a veszélyes anyagok helyes kezelése

2018. május 02. 15:13
2018. április 26-án tartották az EU-OSHA következő, 2 éves kampányának nyitó konferenciáját. A kampány a veszélyes anyagok helyes kezelésére kívánja felhívni a figyelmet és tudatosítani annak fontosságát. Veszélyes anyagok mindenhol előfordulnak, a háztartásban is!
Az egészséges munkahelyek - a veszélyes anyagok helyes kezelése

Nem is gondolnánk, hogy a lisztpor is okozhat asztmát - erre is figyeljenek azok, akik ezzel dolgoznak nagy mennyiségben, hívték fel a figyelmet egy angliai eset kapcsán, ahol évekig pékként dolgozott egy hölgy, majd évekkel később nagyon súlyos asztmája alakult ki és bizonyítható volt, hogy a védőfelszerelés hiánya miatt, a lisztpor okozta betegségét.

A rendezvényen Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár köszöntője után dr. Simon Attila helyettes államtitkár hívta fel a figyelmet a korunk egyik legnagyobb kihívására, a veszélyes anyagok használatára. Nesztinger Péter az NGM Munkavédelmi Főosztályának főosztályvezetője a munkavédelemben zajló technikai fejlődésekről tartott előadást, hogyan áll a munkavédelem ennek szolgálatában, bár mindent nem tudunk technikai fejlődéssel megoldani. Balogh Katalin a Nemzeti Fókuszpont vezetője beszámolt az OSHA Európa munkájáról, a lezárult kampány eredményeiről valamint a most induló kampány részleteiről. Így részleteiben kaphattunk információt az „Egészséges munkahelyek- A veszélyes anyagok helyes kezelése” kétéves kampányról. A délelőtti szekció utolsó előadója, a nagy tudású szakember, Prof, Dr. Ungváry György MTA doktora mutatta be a kémiai biztonság az emberiség jövőjének záloga előadásában a mozaikok: interdiszciplinaritás, orvosi szemlélet, a prevenció, a tudományos munka, oktatás témakörének összefüggéseit, elért eredményeit.

A kávészünet után előadást hallgathattunk meg a vegyi anyagok szabályozása témában Magyarországon különös tekintettel a REACH rendeletre Dr. Marosvölgyi Nikoletta főosztályvezető helyettestől, aki az EMMI Országos Tisztifőorvosi Felelős helyettes államtitkárság kémiai biztonsági és kompetens hatósági főosztályán dolgozik. Dr. Madarász Gyula megerősítve az előtte elhangzottakat a veszélyes anyagok munkavédelmi szabályozásában várható változásokat mutatta be, aki orvos tanácsadó az NGM Munkavédelmi főosztályán. Végül utolsó előadóként Sógor András, a Richter Gedeon Nyrt biztonságtechnikai Főosztályának főosztályvezetője tartott előadást a kémiai anyagokkal foglalkozó munkahelyen fontos munkavédelemről, biztonságról kérdéskörében

A rendezvényen NAPO is ott volt - Napo és társai (számítógépes grafika alkalmazásával készülő rajzfilmsorozatban) szavak nélküli nyelven fejezik ki magukat és a munka világában előforduló, biztonsággal kapcsolatos problémákkal kerülnek szembe. A munkahelyi biztonság bizonyos aspektusait érintő kérdéseket vetnek fel és ezekkel kapcsolatos vitát gerjesztenek. Esetenként gyakorlati megoldásokkal szolgálnak, vagy rávezetést alkalmaznak.

KV.                                                                

Kapcsolódó cikkek

Még az idén megkezdődhet a nemzeti pálinkastratégia kidolgozása

2016. július 28. 08:06
Még az idén megkezdődhet a nemzeti pálinkastratégia kidolgozása - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára Budapesten a Pálinka Céh Egyesület sajtótájékoztatóján.

A 7+1 leggyakoribb tévhit a felmondásokkal kapcsolatban - Munkajogi kisokos a városi legendák eloszlatásához

2016. október 11. 08:06
A napi munka során gyakran találkozunk olyan városi legendákkal, amelyek a felmondások jogszerűségéhez vagy jogellenességéhez kapcsolódnak. Az alábbiakban ezeket vizsgáljuk meg dr. Rátkai Ildikó munkajogi ügyvéd segítségével.
A jogszerű munkáltatói felmondáshoz legalább két írásbeli figyelmeztetés szükséges.