Az élelmiszer-áfacsökkentés hatására 43 milliárd forint marad a családoknál jövőre

2016. június 27. 08:58
Az élelmiszerek általános forgalmi adójának mérséklése jövőre összesen 43 milliárd forintot hagy a családoknál, átlagosan 35-40 ezer forintot - mondta a földművelésügyi miniszter pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Fazekas Sándor közölte: minden családot érint az élelmiszeráfa-csökkentés, de különösen fontos a gyermekes családok, a nyugdíjasok és a kiskeresetűek számára az, hogy a friss tej áfája 18 százalékról 5 százalékra, a tojás és a baromfihús áfája 27-ről 5 százalékra, valamit az éttermi étkezés általános forgalmi adója 27-ről 18 százalékra csökken.

Kép letöltése
 
Az élelmiszer-áfacsökkentés hatására 43 milliárd forint marad a családoknál jövőre
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

Hozzátette: jövőre az áfacsökkentés hatására a friss tej esetében mintegy 5 milliárd forint, a tojásnál 10,5 milliárd, a baromfihús esetében 19 milliárd forint, az éttermi étkezésnél pedig 8,5 milliárd forint marad a családoknál. Mindez fontos a magyar mező- és élelmiszergazdaság számára is, mivel a terhek könnyebbek lesznek, fehéredik az ágazat, ami munkahelyet és piacot, elsősorban belső piacot jelent - húzta alá a miniszter.

A jövő évi élelmiszeráfa-csökkentést az agrártárca vezetője az ágazat és a minisztérium sikerének mondta, mint hangsúlyozta, a minisztériumban évek óta dolgoznak egy olyan adócsökkentési politikán, amelynek lényege, hogy támogatja a családokat és segíti a mezőgazdasági termelőket is.

Kép letöltése
 
Jövőre az áfacsökkentés hatására a friss tej esetében mintegy 5 milliárd forint, a tojásnál 10,5 milliárd, a baromfihús esetében 19 milliárd forint, az éttermi étkezésnél pedig 8,5 milliárd forint marad a családoknál
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

Felidézte az élelmiszeráfa-csökkentési folyamat első lépése az áfa mérséklése volt a sertés ágazatban, aminek hatására a kiskereskedelemben 3,9 százalékkal nőtt a sertéshús forgalma. Ez azt mutatja, hogy úgy sikerült csökkenteni az áfát, hogy az árak is csökkentek. Ellentétben az MSZP-kormány korábbi próbálkozásaival tényleges árcsökkenés következett be.

Fazekas Sándor jelezte: ezt a munkát tovább kívánják folytatni, és bíznak abban, ha a magyar gazdaság továbbra is jól teljesít, akkor tovább élelmiszerek áfája is mérsékelhető. Ezek között lehet például a hal, a kenyér és a zöldségfélék is - mondta az MTI kérdésére Fazekas Sándor. Hozzáfűzte: a gazdák és az élelmiszeripar is felkészült arra, hogy a megnövekedett keresletet ki tudják szolgálni. Ha az embereknél több pénz lesz többet tudnak és többet fognak vásárolni - mondta.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető az FM Sajtószobában

Forrás FM

Kapcsolódó cikkek

Mit üzen a Tisztes Munka Világnapja?

2018. október 08. 09:00
A munkát mint koncepciót 1999-ben a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet hívta életre. Ehhez csatlakozva a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) kezdeményezésére minden év október 7-én rendezik meg ezt a világnapot és hívják fel a figyelmet arra, hogy a munkavállalók milliói dolgoznak tisztességtelen munkafeltételek mellett.

Élelmiszermizéria: Brüsszel véget vetne a vádaskodásoknak

2017. szeptember 29. 09:10
Konkrét akciótervet és folyamatábrát dolgozott ki napokban közzétett útmutatójában az Európai Bizottság (EB) az élelmiszerek „kettős minőségével” kapcsolatban. Az EB részletezi, melyek azok az uniós jogi előírások, amelyeket a tagországoknak a „kettős élelmiszerminőség” vizsgálatakor figyelembe kell venniük, és kitér arra is, milyen egzaktabb módszerekkel állapíthatják meg a különbségeket. A mostani iránymutatásból látható, hogy a bizottság nem vonja kétségbe a „kettős minőség” létezését, de arra törekszik, hogy az ellenőrzéseket tudományos alapokra helyezze. Az eddigi tapasztalatok szerint ugyanis egyes tagállamok – például Magyarország is – szakmaiatlan és szubjektív szempontok szerint vizsgálódtak, így eredményeik nem voltak alkalmasak a tényleges helyzet tisztázására.