Az élelmiszeripari fejlesztések is emelték a beruházásnövekedést

2017. május 31. 08:40
A KSH kedden közzétett adatai szerint jelentősen emelkedett a beruházások volumene az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Jól teljesítettek az agrárium területei is.

2017 első negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 34 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakának alacsony bázisát, amikor 14,9 százalékos volt a visszaesés éves összevetésben. Az erőteljes növekedés a nemzetgazdaság csaknem egészét érintette. Hasonló mértékű növekedésre nincs adat az elmúlt évekből, a legnagyobb eddigi emelkedés 2014 második negyedévében 29,3 százalék volt.


Jól teljesítő gépek


A beruházások bővülésében szerepet játszott, hogy a vállalkozások kapacitásnövelő beruházásainak élénkülése mellett a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus elindított projektjeinek tényleges megvalósítása is nagyobb lendületet vett.
A mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat beruházásai – főként mezőgazdasági munkagépek (traktorok, kombájnok, permetezőgépek) beszerzései következtében – 46 százalékkal gyarapodtak.
A nemzetgazdasági beruházások több mint harmadát képviselő feldolgozóipar fejlesztései – a 2016 II. negyedévétől tartó expanzió folytatásaként – 32 százalékkal bővültek. Kiemelkedően növekedett a volumen –többek között – az élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása területén is.


Még csak 2014...


Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének kommentárja szerint a kiemelkedően magas növekedési ütem nem csak bázishatásoknak köszönhető, hanem a beruházások érdemi gyorsulásának is, mivel egy negyedév alatt szezonálisan kiigazítva 7,4 százalékkal emelkedett a beruházások volumene. A következő negyedévekben továbbra is erőteljes növekedésre számít, noha a javuló bázishatás miatt a növekedési ütem lassulhat.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint az alacsony bázis miatt egyfelől számítani lehetett a beruházások jelentős emelkedésére az első negyedévben, a 2015-ös szintet azonban még így sem érték el. A friss adat alapján a beruházások elkezdték ledolgozni a tavalyi hátrányt, a múlt év egészében ugyanis 20 százalékos volt a hanyatlás. Németh Dávid rámutatott, hogy a 2010-es fix bázison számolt adatok alapján az idei első negyedévben a beruházások még nem érték el a 2015-ös szinteket, pusztán a 2014 őszi eredményeknél tartanak. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha 20 százalékos szint alatt marad a bővülés, akkor a beruházások nem feltétlenül fedezik az amortizációt. Az idén pedig a magyar beruházások enyhén 20 százalék felett lehetnek.

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Gyuricza Csaba a NAIK élén

2017. január 26. 09:14
Dr. Gyuricza Csaba megbízott igazgató vezeti a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központot (NAIK). A NAIK tizenhárom agrár- és élelmiszergazdasághoz kapcsolódó kutatóintézetet és további négy gazdasági társaságot irányít. A kutatási tevékenységek lefedik a hazai mezőgazdasági szektor minden jelentős területét, valamint a hozzá kapcsolódó oktatási és szaktanácsadási szaktevékenységeket is. A NAIK székhelye Gödöllőn található.

Lojalitást épít a munkahelyi nyári tábor

2018. július 30. 09:11
Örökzöld téma, hogy nem könnyű megoldani a dolgozó szülőknek a gyerekek elhelyezését a két és fél hónapos nyári szünetben. Ennyi szabadság nincs, és sok helyen a család (nagyszülők) sem feltétlenül tudnak besegíteni. Szerencsére az elmúlt években egyre több munkáltatóról érkezik hír, hogy igyekeznek segíteni a munkavállalóknak ennek a kihívásnak a megoldásában. Munkahelyi gyerektáborok nyílnak, ami a szülőknek nagy könnyebbség, de persze a munkáltatónak sem rossz, ha az elkötelezettséget, a dolgozói elégedettségre gyakorolt hatást nézzük. Néhány jó gyakorlatot szeretnénk megmutatni, hátha sikerül terjeszteni a példát.