Az élelmiszerveszteségért nem az előállítók a fő felelősök

2018. október 19. 09:46
Felmérések szerint az Európai Unióban a fogyasztók élen járnak az élelmiszer-pazarlás tekintetében, azonban a feldolgozók számára is vannak lehetőségek a veszteségek csökkentésére. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara igyekszik a fejlődést elősegíteni az élelmiszer előállítók körében.

A Kossuth rádió Nap kérdése című műsorában felvetődött az, hogy az élelmiszer-pazarlást legtöbbször a fogyasztókhoz szoktuk kapcsolni, de vajon mennyiben kötődik ez az élelmiszeripari előállítókhoz? Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke a műsorban elmondta, a téma kapcsán tisztázni kell két fogalmat. Az egyik az élelmiszer-veszteség a másik pedig az élelmiszer-pazarlás. A gazdálkodó többnyire törekszik arra, hogy ne pazarolja az élelmiszert, de egyes mezőgazdasági és termelési helyzetben veszteség érheti őt – fogalmazott.

Elmondta: az élelmiszerbanknál azon dolgoznak, hogy amennyiben adott esetben az élelmiszer-veszteség nem csökkenthető, de fogyasztható élelmiszerről van még szó, akkor ezeket a megsemmisítés helyett inkább rászoruló családokhoz jussanak el. Cseh Balázs elmondta, napi rendszerességgel keletkeznek olyan élelmiszerveszteségek, amelyek átadhatóak lehetnek a rászoruló családok részére, ezzel csökkentve az élelmiszer-pazarlást Magyarországon.

Éder Tamás, a NAK alelnöke egyetértett azzal, hogy fontos különválasztani az élelmiszer-felesleg és élelmiszer-pazarlás fogalmait, amiket egyébként nehéz szétválasztani. Tájékoztatott: amíg egy mezőgazdasági termékből feldolgozott élelmiszer lesz, veszteség keletkezik, aminek két formája van. Az egyik a természetes technológiai feldolgozási veszteség. A másik pedig a nem természetes, amikor a gyártás során technológiai problémákból kifolyólag nem megfelelő termék keletkezik.

Hozzátette: az Európai Unióban két éve történtek becslések a termékpálya egészén, hogy az egyes szereplők milyen arányban felelősek azért a veszteségért, ami az ételek megromlásából adódnak. Ezek alapján az derült ki, hogy a veszteség több mint fele a fogyasztónál keletkezik – mondta Éder. Kihangsúlyozta, minden feldolgozónak célja és érdeke, hogy minimalizálja az élelmiszer előállítása során keletkezett veszteséget, hiszen nemcsak élelmiszeri, de anyagi veszteséget is okoz ez számára. Éder elmondta, ezt segíti számos európai uniós projekt és a NAK is.


nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Jelentős könnyítés a szezonális gázfogyasztás szabályozásában

2018. szeptember 06. 08:41
Június végén változott a szezonális gázfogyasztás szabályozása: eltörölték az ehhez kötődő, legtöbb büntetést indukáló fogyasztási feltételt.

Tudta, hogy már mindkét szülő felmondási védelem alatt áll a gyes/gyed alatt?

2016. szeptember 09. 08:46
A foglalkoztatás területe idén nyáron is rendkívül eseménydús volt. A történések egy része jogszabályi, más része pedig egyszerűen munkaerő-piaci változás. Előbbiekre példa a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I.tv. (Mt.), a munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV.tv. (Met.), a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII.tv. (Mvt.), valamint a szövetkezetekről szóló 2006. évi X.tv. változása, utóbbira pedig a mind nagyobb méreteket öltő és egyre több szektort érintő munkaerőhiány. Ez utóbbi ráadásul a béremelések szükségességét, s ezzel összefüggésben a vasárnapi pótlék emelését is felszínre hozta.Kedvezőtlenül változnának jövőre ugyanakkor a cafeteria szabályai, hiszen az eddigi kedvezményes adózású munkáltatói juttatásokat közel 50 százalékos elvonás sújtaná.