Az előzetes ellenőrzés bevezetése a gazdát segíti

2016. április 08. 07:44
„Összesen harminckét jogcímen lehet az egységes kérelem felületén támogatásokat igényelni. Valamivel több mint százhetvenezer gazdálkodó kérelmét várjuk ebben az évben is, nagyjából ötmillió hektár területre.” 

 

5 perces interjú: Gyuricza Csaba, az MVH elnöke

– Milyen jogcímeken lehet igényelni támogatásokat?

– Összesen harminckét jogcímen lehet az egységes kérelem felületén támogatásokat igényelni. Valamivel több mint százhetvenezer gazdálkodó kérelmét várjuk ebben az évben is, nagyjából ötmillió hektár területre. Négyszázmilliárd forint körüli összeget juttatunk majd el a magyar gazdáknak argártámogatásként.

– Bevezetik az előzetes ellenőrzés intézményét?

– Igen, de a gazdák segítségére, hiszen ezt az uniós jogszabályok nem tiltják. Az ellenőrzés egyébként csak adminisztratív formai ellenőrzést jelent a kérelem benyújtását követően. A gazdálkodók, akik hiányosan nyújtották be a kérelmet, például nem adtak be állatorvosi igazolást, azoknak ez lehetőséget jelent, hogy a hivatal visszajelzése alapján pótolják a mulasztást. Így megelőzhetők a szankciók, hatékonyabbá válnak az ellenőrzések, felgyorsul a kifizetések üteme. 

– Több dátumra kell figyelniük a gazdáknak?

– A kérelem benyújtás határideje május 17., szankciómentesen. Június 9-ig lehetőség van arra, hogy naponta egy százalék támogatáscsökkentés mellett adják be az igényeket. Aki május közepéig benyújtotta kérelmét, május végéig módosíthatja annak tartalmát.

– A hivatal túlnyomórészt kifizette a tavaly benyújtott, alaptámogatásra vonatkozó igényeket.

– Igen, összességében a négyszázmilliárd forintból háromszáznegyvenkét-milliárdot fizettünk ki április 7-ig, az alaptámogatás kilencvenkilenc százalékát átutaltuk. A zöldítési támogatás kilencven százalékát is kifizettük már.

Forrás: Magyar hírlap

Kapcsolódó cikkek

Módosultak a gyorsfagyasztott és a konzervipari termékek jó higiéniai gyakorlati útmutatói

2017. március 30. 08:43
Már elérhetők a Földművelésügyi Minisztérium (FM) honlapján a gyorsfagyasztott és konzervipari termékek frissített jó higiéniai gyakorlati útmutatói. Az élelmiszeripari szektorok számára kulcsfontosságú dokumentumok aktualizálásában az FM és a NÉBIH munkatársai mellett az iparágak képviselői vettek részt.

Elvirágzott a levendula, de a fesztiválnak nincs még vége Tihanyban

2018. június 27. 08:21
Koncertekkel, utcabállal, kézműves vásárral is várják a látogatókat.