Az eltérés nem jelent automatikusan minőségbeli különbséget

2017. augusztus 09. 09:24
Az ÉFOSZ fenntartja azt az álláspontját, hogy néhány termék összetételében feltárt eltérés nem jelent automatikusan minőségbeli különbséget és a fogyasztók kelet-nyugati alapú megkülönböztetését. Meggyőződésünk, hogy az ÉFOSZ által képviselt, felelősen működő gyártók által jelenleg alkalmazott termékstratégiák megfelelnek a jogszabályoknak, az etikai normáknak és a piaci működés törvényszerűségeinek.

A mégis fellelt különbségek okát meg kell találni, lehetőséget adva az élelmiszerek előállítói számára az eltérések tisztázására. Az ÉFOSZ üdvözli az Európai Bizottság elkötelezettségét az ügy elfogulatlan vizsgálata iránt. Ehhez harmonizált uniós vizsgálati módszer megalkotására van szükség. Ezt a protokollt az EU illetékes szervei – az összes érintett, így a gyártók képviselőinek részvételével – az ősz folyamán kidolgozzák. Ennek során ki kell térni a minőség fogalmának meghatározására, a tagállami jogszabályok, a kulturális és ízlésbeli különbségek és az eltérő jogalkalmazás hatásának elemzésére. Figyelemmel kell lenni a vásárlóerő választékra gyakorolt befolyására és a marketing módszerek alkalmazásának jogi és etikai korlátaira. Ezt követően lehet hitelt érdemlően megállapítani, hogy felmerülhet-e bármiféle kifogás a gyártók jelenleg alkalmazott piaci stratégiájával szemben.

Az elfogulatlan és transzparens uniós megközelítés annál is inkább szükséges, mert az esetek jelentős részében egyértelműen megalapozatlan, hitelrontó kommunikáció súlyos gazdasági következményekkel járhat a Magyarországon, magyar alapanyagot feldolgozó és több tízezer magyar munkavállalót foglalkoztató vállalkozások számára is. 

Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége

elelmiszer.hu

Kapcsolódó cikkek

Órabéres dolgozó végkielégítésének meghatározása

2017. május 08. 08:23
Órabéres dolgozó esetében hogyan kell meghatározni a végkielégítés havi távolléti díját? Átlagos havi 20 napi távolléti díj jár ilyen esetben? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Őszi képzés Szigligeten

2018. szeptember 24. 13:36
2018. szeptember 20-22 között tartotta a MÉDOSZ a szokásos őszi, OV üléssel kezdődő két napos képzését, amelyen a gyönyörű szigligeti környezet és a jó hangulat mellett szó esett az aktuális kérdésekről, munkajogi és bér problémákról, a szakszervezetek aktuális helyzetéről, lehetőségeiről, a szükséges változtatási lépésekről továbbá ezen témákban a törvényben előírt jogainkról és kötelezettségeinkről. A képzés végén a csapat még egy elesett mogyorós pelén is legjobb tudása szerint igyekezett segíteni :)