Az eredetmegjelöléses termékek hódítanak

2016. május 10. 07:47
A francia eredetvédelmi intézet főigazgatójával is tárgyalt Párizsban Gál Péter, az agrártárca helyettes államtitkára, aki az OECD Környezetpolitikai Bizottsági ülését követően, csatlakozásunk 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen képviselte az agrártárcát. Franciaországban egy eredetmegjelöléssel ellátott termék gyártásához szükséges alapanyagért a gazdák magasabb árat kaphatnak. A találkozón az OECD szakemberei elismerően nyilatkoztak Magyarország környezet-, és agrárpolitikai gyakorlatáról – közölték Párizsban.

A francia eredetvédelemért felelős kormányzati intézmény (INAO, Institut National de l´Origine et de la Qualité) főigazgatójával, Jean-Luc Dairien-el, a jogi és nemzetközi ügyek főosztályának vezetőjével, Arnaud Faugas-al, valamint a francia agrár minisztérium nemzetközi igazgatójának Földrajzi árujelzőkért felelős tanácsadójával, Anne Laumonier-vel találkozott Gál Péter helyettes államtitkár Párizsban. A találkozó célja a francia földrajzi eredetvédelmi rendszer megismerése, jó példák tanulmányozása, valamint a kapcsolatok szorosabbá fűzése volt.

Az Európai Uniós témák– eredetvédelmi szabályozás egyszerűsítése, egységesítése, jelölési szabályok változása – tekintetében a felek azonos véleményen voltak. A francia fél kiemelte, hogy a Bizottsági javaslatokat illetően, az egyszerűsítésnek általánosságban híve, de jelen esetben nem értenek egyet a földrajzi jelzések és az eredetmegjelölések közti különbség megszüntetésével, az aktuális minőségi rendszer megfelelő, nem javasolnak beavatkozást.

Franciaországban elsősorban pl. tejtermék, illetve egy-egy gyümölcs, zöldség esetében alakítanak ki jelenleg új földrajzi árujelzőket, mellyel a vásárlók/piac felé biztosítják a magas minőségi kritériumoknak való megfelelést mind az alapanyag, mint az eljárások, valamint az ellenőrzések tekintetében is. Ez a termelők szempontjából is fontos, mivel egy eredetmegjelöléssel ellátott termék (pl. sajt) előállításához szükséges alapanyag beszállítójaként (pl. tejtermelők) magasabb árat kaphatnak, mint egy eredetvédelmi oltalom alatt nem álló termék esetében.

Szakmai találkozóját követően, Gál Péter részt vett a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Környezetpolitikai Bizottsága (EPOC) 2016. Május 3-án Párizsban rendezett ülését követő fogadáson, melynek keretében megemlékeztek hazánk OECD-hez való csatlakozásának 20. évfordulójáról.

Gál Péter, valamint a rendezvényen szintén részt vevő Simon Upton, az OECD környezetvédelmi igazgatója, Pomázi István, az OECD Környezetpolitikai Bizottság alelnöke, továbbá Dr. Cséfalvay Zoltán OECD-UNESCO nagykövet, ünnepi beszédeikben méltatták Magyarország és az OECD szoros együttműködését a környezetpolitika, illetve a fenntartható fejlődést és zöld növekedést elősegítő szakpolitikák azonosítása, jó gyakorlatok megosztása terén.

Forrás: promenad.hu

Kapcsolódó cikkek

Mi történik ha parlagfüvet találnak?

2016. július 11. 11:53
A NÉBIH felhívja a földhasználók figyelmét, hogy július 1-jétől megkezdődik a parlagfüves területek felderítése és a mentesítést elmulasztó tulajdonosokkal szemben az eljáró hatóságok már növényvédelmi bírságot szabnak ki. A védekezési kötelezettség betartását a vegetációs időszak befejezéséig külterületen a földhivatalok, belterületen a helyi önkormányzatok jegyzői és a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi osztályai (NTO) ellenőrzik – közölte a NÉBIH.

„Ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl.” - A méhek színlátása

2019. október 15. 08:18
Ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl.” Talán ismert Albert Einstein eme állítólagos mondása, azonban e kinyilatkoztatás igazságtartalmával nehéz lenne vitába szállni, mivel tény, hogy a mezőgazdasági kultúrák legalább 90%-a valamilyen szinten függ a beporzó rovarok tevékenységétől –, legyen szó magányosan élő poszméhekről, vagy ipari mérvű megporzásról.