Az EU-ban 25 százalékos lehet a legfelső áfakulcs

2018. október 04. 08:40
Az Európai Parlamentben a képviselők szerdán támogatták az áfaszabályok Európai Bizottság által javasolt reformjának jó részét, néhány módosítással – köztük a legfelső áfakulcs meghatározásával.

A ház két jogszabály-tervezetről szavazott. Az egyik (536 szavazat mellette, 19 ellene, és 110 tartózkodás) az egységes piacon belüli kereskedelmet hivatott egyszerűsíteni elsősorban a kis- és középméretű vállalkozások számára, míg a másik (536 szavazat mellette, 87 ellene és 41 tartózkodás) egyértelműbb áfakulcs-rendszert kíván létrehozni. Mindkét tervezet a teljes áfarendszer-reform részét képezi, melynek általános célja, hogy egyértelműsítse a határokon átnyúló kereskedelem során alkalmazandó szabályokat. Az EU tagállamai ugyanis évente csaknem 50 milliárd eurótól esnek el áfacsalások miatt.

A két parlamenti szavazás során a képviselők nagyrészt támogatták a bizottsági javaslatot, ugyanakkor kezdeményezték egy 25 százalékos legfelső áfakulcs meghatározását, vitarendezési eljárások bevezetését, és egy olyan tájékoztató portál létrehozását, amely azonnal pontos információval szolgál a tagállamokban meglévő áfakulcsokról.
– Jelenleg sokféle áfarendszer létezik az Európai Unióban, tele kiskapuval és fekete lyukkal. Ez vezetett el oda, hogy egyre több áfabevétel tűnik el. Az előttünk lévő reformokkal évente 41 milliárd euróval csökkenthetjük ezt az áfabevétel-kiesést, egymilliárd euróval pedig a vállalatok adminisztratív költségeit – mondta a szavazást megelőző vita során Jeppe Kofold, az áfaszabályok témájáért felelős dán képviselő.

– Az áfarendszer reformja alapvetően fontos az uniós vállalkozások támogatása szempontjából. A jelenlegi rendszer a mai globalizált világban egyszerűen nem működik. A reformok a jelenlegi rugalmasságot fenntartva csökkentik a tagállamok közötti különbségeket, támogatják a kis- és középvállalkozásokat, és a szociális és környezetvédelmi szempontokat is figyelembe veszik – jegyezte meg az áfakulcsok témaköréért felelős Szanyi Tibor magyar képviselő.

A következő lépések: az Európai Bizottság jogszabály-tervezetén javasolt változtatások most az Európai Tanács elé kerülnek, és utóbbi testület is fogadja majd el.

 


Támogatott áfamentességi határ

Az uniós tagállamok pénzügyminiszterei kedden döntöttek arról, hogy támogatják a magyar kormány azon kérését, amely a kisvállalkozásoknak jelentős adócsökkentést és egyszerűsítést biztosíthat – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán. A döntés értelmében akár már jövőre négymillió forinttal 12 millió forintra emelkedhet az általános forgalmi adót (áfa) érintő mentesség felső összeghatára a legkisebb vállalkozásoknál.

A miniszter szerint több mint 600 ezer adózónak jelenthet könnyebbséget, ha az alanyi áfamentesség jelenlegi nyolcmillió forintos felső határa tizenkétmillió forintra nő. Az összeg megegyezik a kisadózó vállalkozások (kata) bevételi határával, hiszen a kedvezményes adózás határa ott is évi tizenkétmillió forint. A pénzügyminiszter emlékeztetett, hogy 2017-től a legkisebb vállalkozások versenyképességének ösztönzése érdekében a kormány az addigi duplájára emelte a kata bevételi értékhatárát, így most már azok a vállalkozások is választhatják ezt az adómódszert, amelyek havonta egymillió forint bevételre tesznek szert. A bevételi értékhatár emelése a katát választó kisvállalkozások adóadminisztrációját tovább csökkenti.

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

A polgári kormány erősíti a magyar vidéket

2017. május 23. 13:35
A polgári kormány erősíti a magyar vidéket, több munkát, jobb megélhetést és kiszámíthatóbb jövőt nyújt az ott élőknek, ellentétben a balliberális kormányokkal, amelyek a vidéktől elvették a pénzt, a lehetőséget, és kormányzásuk alatt megduplázták a munkanélküliséget - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.