Az év első felében véglegesíti az FM a Városi agrárpolitikát

2017. január 25. 12:19
„Közösségi kertészkedés a városban” címmel rendezett szakmai konferenciát a Földművelésügyi Minisztérium, melynek elsődleges célja a figyelemfelhívás volt. Emellett a tanácskozás résztvevői megvitatták az elmúlt években a témában megvalósult intézkedések eredményeit is.

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntőjében kiemelte: a környezetformálás nem csak egy jól hangzó jelszó, hanem napi feladat, hiszen a külső környezet visszahat a belső környezetre is.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

Külön világokat hozhatunk létre betonpallók között, fejlesztve a kreativitást, és megismerve a természet sajátos, nyugodt ritmusát. Felhívta a figyelmet arra, hogy a zöldítés a városi kerteken keresztül a leghatékonyabb befektetés. A közösségi kertekben fejlődő és termő növények tisztítják és hűtik a városi levegőt.

Ezen felül, a kertészkedés türelemre, kitartásra és felelősségvállalásra tanít. A helyi közösségeket is erősebbé teszi, miközben folyamatos sikerélményt biztosít. A mostani szakmai nappal ezekre a sikerélményekre, és további lehetséges fejlesztési területekre szeretné a tárca felhívni a figyelmet.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

Az elképzelések szerint az év első felében véglegesítik a Földművelésügyi Minisztériumban készülő Városi agrárpolitikát – közölte a tanácskozáson Hegedűs Gábor vidék- és térségfejlesztési szakreferens. Elmondta, hogy a szakpolitikai program a városi piacok, a városi állattartás és a városi kertészkedés témáját vizsgálja; a mostani szakmai napon az utóbbival foglalkoztak. A készülő dokumentum a tárca lehetőségeit és kompetenciáit figyelembe véve, ezen a területen a közösségi kertek és az iskolakertek kérdéskörével foglalkozik a leginkább.

A közösségi kertek esetében jellemzően az önkormányzat és civil szervezet – civil szervezet, illetve vállalkozás – együttműködésében valósul meg a kerttervezés, az infrastruktúra kialakítása, illetve a kertet használók közösséggé formálása.

Az iskolakerttel bíró oktatási intézményeket az Iskolakertekért Alapítvány fogja össze, amely a múlt év végén több mint 100 iskolával és óvodával állt kapcsolatban. Tevékenységük az alkalmazott módszertanok, jó gyakorlatok megosztására, szakmai érdekképviseletre, újonnan alakítandó kertek esetében mentorálásra terjed ki.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Jogszabályok érthetően

2017. május 24. 08:29
A Magyar Közlöny 2017. május 15. és május 21. között megjelent számaiban található, az agrárgazdálkodást érintő jogszabályok
A 20. heti összefoglaló

Az uniós tejágazati csomag javítja a tejtermelők helyzetét az ellátási láncban

2016. december 12. 08:47
Az Európai Bizottság újabb jelentést tett közzé az ún. tejágazati csomag rendelkezéseinek alkalmazásáról. A 2012-ben bevezetett intézkedéscsomag az európai tejtermelők helyzetét hivatott javítani az ellátási láncon belül.