Az MSZOSZ Szövetségi Tanács közleménye

2013. október 10. 10:12
Az MSZOSZ Szövetségi Tanácsa a mai ülésén elfogadta a Tisztes béreket, hogy a dolgozók meg tudjanak élni a keresetükből című dokumentumot.
Az MSZOSZ Szövetségi Tanács közleménye

A bérekkel kapcsolatos átfogó és középtávú elvárásai megfogalmazása mellett meghatározta a 2014. évre vonatkozó bértárgyalásokkal kapcsolatos alapelveket és céljait is.

  1. Az MSZOSZ kezdeményezi a kormány, a munkáltatói szervezetek és a szakszervezetek részvételével az országos bértárgyalások haladéktalan megkezdését, annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb időn belül megállapodás jöjjön létre a minimális bér, a bérminimum és az országos bérajánlás mértékéről. A szövetség ragaszkodik ahhoz, hogy a kötelező elemek mellett legyen bérajánlás is.
  2. Az MSZOSZ legfontosabb célja a dolgozói szegénység megszüntetése Magyarországon. Tarthatatlan állapot az, hogy a magyar dolgozók jelentős részének nettó keresete nem éri el a létminimum értékét. A kötelező legkisebb munkabérek és a létminimum közötti jelentős különbség egy lépésben nem szüntethető meg, ezért kezdeményezzük egy középtávú felzárkózási megállapodás létrehozását.
  3. A magyar dolgozók az elmúlt években jelentős reálkereset veszteséget szenvedtek el. Az adórendszer átalakításának következményeként különösen az átlag alatti keresetűek jártak rosszul. Ezzel a folyamattal párhuzamosan fokozatosan nőttek a munkaterhek, a Munka törvénykönyve új szabályai sokak jövedelmét csökkentették.
  4. A magyarországi munkajövedelmek nem tükrözik a teljesítményeket sem. Minden adat azt bizonyítja, hogy a magyar munka nincs értékén megfizetve.
  5. Azokban az ágazatokban, ahol veszélyes helyzeteket okozott az alacsony bérek miatti elvándorlás azonnali béremelést kell megvalósítani.
  6. Ma, amikor a kormány a válságból való kilábalásról beszél és előrejelzései szerint a következő évben érezhető növekedéssel számol, jogos követelés, hogy a keresetek reálértéke is érzékelhetően növekedjenek.
  7. A fenti alapvetéseknek megfelelően az MSZOSZ a 2014. évben a kötelező legkisebb munkabér és a bérminimum 6%-os, a keresetek 4,5%-os növekedését tartja szükségesnek. Ennek megfelelően a minimálbér 104.000, a bérminimum 121.000 forint legyen.

 

A Tanács döntött az MSZOSZ kongresszusának összehívásáról is, 2013. december 6-ára.

 

Budapest, 2013. október 9.

 

Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége

Szövetségi Tanácsa

Kapcsolódó cikkek

Szolidaritási nyilatkozat

2014. augusztus 01. 18:41
Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége
Tisztelt Kollégák!

FELHÍVÁS !

2015. január 16. 11:44
A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete együttműködve civil szervezetekkel és szakszervezetekkel a Magyar Kultúra Napja előtt két nappal,
demonstrációt és fáklyás felvonulást szervez