Az MVH átszervezése ellenére megkapják pénzüket a gazdák

2016. október 07. 08:00
A hivatal jogutódlással történő megszüntetése miatt nem kerül veszélybe az agrártámogatások jövő évi kifizetése.

Ahogyan arról az Agroinform.hu korábban beszámolt, a kormány határozata alapján a központi hivatalokat és minisztériumi háttérintézményeket átalakítják. A változás több mint ötven szervezetet érint, melyek döntő többsége várhatóan jogutódlással szűnik meg. Ebbe a körbe tartozik egyebek között a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), valamint a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) is, utóbbi esetében már egészen biztos a 2017. január 1-jei beolvasztás.

 

 
 
 

 

A változások miatt a gazdálkodóknak nem kell aggódniuk – nyugtat meg mindenkit az Agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárság –, azoktól függetlenül bírálják el a beérkező pályázati kérelmeket, nem kell a kifizetések felfüggesztésétől tartani.

Az MVH átszervezése a meghatározott ütemterv szerint, az illetékes tárcák folyamatos aktív együttműködésével halad – közölte közleményben szerkesztőségünkkel az államtitkárság.

A teljes akkreditáció a jövő év folyamán történik meg.

A Miniszterelnökség az Európai Bizottsággal szoros együttműködésben, folyamatos kapcsolattartás mellett dolgozik annak érdekében, hogy a Magyar Államkincstár (MÁK) 2017. január 1-től kifizető ügynökségként működhessen, valamint az MVH további feladatait a Miniszterelnökség, a Földművelésügyi Minisztérium és a megyei kormányhivatalok átvegyék.

Az államtitkárság tájékoztatása szerint a MÁK munkatársai eddig is foglalkoztak Európai Uniós társfinanszírozású operatív programok kifizetéseivel, ezért nem jelent problémát a vidékfejlesztési források kifizetése sem. Az MVH jelenlegi kollégái pedig – mostani munkavégzésük helyén – továbbra is folytatni fogják a kifizetési feladatokat.

pénz

Az átalakítástól függetlenül utalják a támogatásokat – fotó: iStock

Az egyeztetések az érintett minisztériumok és szervezetek között folyamatosak, az átalakítást több munkacsoport koordinálja. Az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatóságával több, magas szintű személyes megbeszélés, valamint számos szakértői szintű egyeztetés zajlott már le. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az MVH sikeres átalakítása érdekében Brüsszel minden segítséget megad, valamint, hogy a Bizottság elfogadta hazánk átalakítási szándékát, melyet teljes mértékben tagállami hatáskörnek tart.

A Bizottság az akkreditáció meglétét, annak érvényességét vizsgálja, az Európai Uniós és Közös Agrárpolitika jogszabályrendszere szerint. A programvégrehajtási, kifizető ügynökségi feladatok ellátásának intézményrendszere – bizonyos alapszabályok betartásával – teljes mértékben tagállami hatáskör. A MÁK feltételes akkreditációja az MVH átalakításával párhuzamosan folyik. Az EU-s szabályok értelmében a feltételes akkreditáció megléte elégséges a kifizetéshez, így a gazdálkodók időben megkapják a támogatásokat.

agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Sürgősen kellene egymilliárd euró a súlyos válság miatt

2016. június 13. 08:11
Legalább egymilliárd eurós uniós pénzügyi csomag kidolgozását sürgetik a visegrádi országok agrárkamarái a válságban lévő tej- és sertéstermelők számára. A kamarák vezetői felszólították az Európai Bizottságot, hogy tegyen meg minden szükséges lépést az orosz embargó feloldása érdekében.

Kiderült, hogy a brokkoliban van a legtöbb méreg

2017. április 24. 07:54
Szennyezett az Európában forgalmazott élelmiszerek majdnem fele – nagyjából így lehetne összefoglalni a napokban nyilvánosságra hozott uniós vizsgálat eredményét. Ugyanakkor a termékek mindössze 3 százalékánál tapasztalták az egészségügyi határérték túllépését. A leginkább szennyezett termék a brokkoli volt, mert itt találtak legtöbbször határértéket meghaladó vegyszermaradványt. Minden második banán tartalmazott többféle kemikáliát határérték alatti mennyiségben, és vol olyan török szőlőminta, amelyben 19-féle szer maradványát fedezték fel.