Az oktatásnak az agrár- és élelmiszergazdaság piaci igényeihez kell igazodnia

2017. február 07. 07:58
A hazai szakképzés és felsőoktatás szétaprózódott

Az oktatásnak az agrár- és élelmiszergazdaság piaci igényeihez igazodva kell működnie, ezért a keresletet és a munkaerő kínálatot össze kell hangolni - állapították meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett felsőoktatási kerekasztal megbeszélésen. 

A NAK hétfői tájékoztatása szerint a kamara, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és a főbb piaci szereplők részvételével megtartott fórumon résztvevők egyetértettek abban, hogy az agrár-felsőoktatásban tapasztalható képzési problémák az ágazat versenyképességét veszélyeztetik. Az is kiderült: a képzési problémák kihatnak az ágazat társadalmi megítélésére, gyengítik a kutatási potenciált, ezáltal erőteljesen hozzájárulnak a munkaerőpiac elégtelenségéhez.
Ezt a gondot az Emberi Erőforrások Minisztériumának a kérdéskörről a kormány részére készített munkaanyaga is feltárta. Palkovics László, felsőoktatásért felelős államtitkár a bemutatott előterjesztés kapcsán rámutatott: a hazai szakképzés és felsőoktatás szétaprózódott, nem rendelkezik összehangolt képzési utakkal. A felnőttképzés és szakképzés szerepe kontraproduktív, a normatív támogatás nem fedezi az önköltséget, valamint a megszerzett tudás piaci relevanciája alacsony. 
Győrffy Balázs, a NAK elnöke rámutatott: az agrárkamara és az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) által közösen rendszeresen összeállított munkaerőpiaci barométer egyfajta megrendelés az oktatás irányába, az ugyanis közvetlenül a tagok igényeit tükrözi.

 

magyahrhirlap.hu

Kapcsolódó cikkek

Drágul a tojás

2017. január 10. 08:03
Hiába vitték le az áfa tartalmát mégis drágulhat a tojás. Az áremelkedést a madárinfluenzával indokolják a gazdák, mert kisebb a kínálat a piacon.

A mezőgazdaságban nem túl optimisták a munkaadók

2016. december 14. 08:50
A magyar munkaadók 19 százaléka létszámbővítést tervez. A mezőgazdaság, vadászat erdészet és halászat területén ez az arány 10 százalék körüli.