Az öntözés fejlesztése az egyik legfontosabb mezőgazdasági feladat

2018. szeptember 24. 08:15
A magyar gazdákat nem érintette olyan súlyosan az idei aszály, mint nyugat-európai társaikat, ugyanakkor a kormány komplex öntözési program bevezetésével szeretné elejét venni a hasonló problémáknak – mondta a mezőgazdaságért felelős államtitkár Mezőhegyesen.
 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai napján Feldman Zsolt hozzátette, zajlik a Közös Agrárpolitika vitája Brüsszelben, ahol a gazdák terheinek csökkentéséért küzdenek a magyar diplomaták.

 

Feldman Zsolt a NAK Országos Szakmai Nap Konferencia nevű rendezvényen tartott előadásában a nyári betakarítási munkákról elmondta, az idei aratás fennakadások nélkül lezajlott. Szélsőséges káresemény nem történt, holott Európa más részein a rendkívül forró és száraz időjárás miatt jelentősen csökkent a termés és nehézkes volt az aratás. A nemzetközi és hazai piacokon már most látható, hogy a terméskiesések jelentősen megemelik a magyar gabona iránti külpiaci keresletet, amely a hazai piaci árak emelkedését is maga után vonja. Az elmúlt hetekben látható 5-10%-os áremelkedéséből adódóan a hazai gabonatermesztők az idei évet várhatóan nyereségesen tudják zárni, ami a hazai gabonaágazat közép- és hosszú távú kilátásai szempontjából megnyugtató.

Az államtitkár szólt a most folyó őszi munkákról is. Eszerint mind a kukorica, mind a napraforgó betakarítása megkezdődött, de eddig csak a vetésterület 10-15 százalékáról került le a termés. Az eddigi termésátlagok országos szinten nagy szórást mutatnak, de összességében átlagos termést ígérnek. Az őszi magágy készítés folyamatos, a vetési munkálatok közül az őszi káposztarepce vetésének készültsége eléri a 90%-ot.

A szántóföldi gazdálkodást idén is segítette az uniós alap- és zöldítési támogatás – tette hozzá az államtitkár. Idén több mint 172 ezer gazdálkodó, csaknem 5 millió hektárra igényelt támogatást. Az egy hektárra vetített átlagos támogatási összeg idén megközelíti a 70 ezer forintot – közölte Feldman Zsolt.

Az államtitkár a jövő legfontosabb mezőgazdasági feladatai között emelte ki az öntözés-fejlesztést. Ezzel kapcsolatban jó hír, hogy a napokban megjelent kormányhatározat 2020 és 2030 között évente legfeljebb 17 milliárd forint fejlesztési forrást rendel a célok megvalósítására. Létrejön egy, az Agrárminisztérium felügyelete alatt működő öntözési ügynökség is, amely koordinálja majd az ezzel kapcsolatos feladatokat.

A mezőgazdaságért felelős államtitkár szólt a soron következő uniós pénzügyi ciklus agrártámogatásairól is. Ezzel kapcsolatban közölte, a bizottsági javaslat Magyarország számára nem elfogadható, mert a Közös Agrárpolitika finanszírozására javasolt költségvetés nem elegendő, különösenúgy, hogy a jogszabályi javaslatok a mostaninál lényegesen több terhet rónának a gazdákra.

Jelentős változást jelent a 2014-2020-as programozási időszakhoz képest, hogy a KAP a stratégiai tervek bevezetése miatt a közvetlen támogatások rendszerét és a vidékfejlesztésre vonatkozó szabályokat közös rendeletbe foglalná. Az államtitkár szerint a támogatások elosztásának új tervezett modellje, az úgynevezett stratégiai tervezés nem egyeztethető össze a területalapú kifizetések logikájával és mind a tagállamok, mind pedig a gazdák esetében az adminisztratív terhek jelentős emelkedéséhez vezethet. Magyarország ellenezni fog minden olyan javaslatot, amely tovább bonyolítja a rendszert, hiszen az elmúlt években hatalmas erőfeszítések történtek az agrárpolitikai szabályozás egyszerűsítésére, a gazdabarát támogatási rendszer megvalósítására – emelte ki az államtitkár.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Több hitelhez juthat, aki a mezőgazdaságból él

2016. október 26. 07:50
Tovább bővül a hitelfelvétel lehetősége - a számítások szerint mintegy 50 milliárd forinttal - a magyar agráriumban a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) számára - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára egy szakmai háttérbeszélgetésen.

Így tudhatnánk meg, honnan jön a tej és a hús

2016. május 13. 08:14
Kötelezővé kellene tenni a csomagoláson a tej- és hústermékek származását – szorgalmazza az Európai Parlament. A képviselők állásfoglalása nem kötelező érvényű.