Az orosz-magyar agráregyüttműködés fontos területe lehet a jövőben vegyes vállalatok alapítása

2017. február 07. 09:00
Az orosz-magyar agráregyüttműködés fontos területe lehet a jövőben vegyes vállalatok alapítása - állapította meg a két ország mezőgazdasági minisztere hétfőn moszkvai tárgyalásai során.
 

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Alekszandr Tkacsov orosz mezőgazdasági miniszter a Prodexpo-2017 Nemzetközi Élelmiszeripari Kiállítás megnyitását követően találkozott az orosz fővárosban.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

A találkozót követően Fazekas Sándor az MTI-nek telefonon elmondta: a vegyesvállalatok alapítása mellett a kétoldalú mezőgazdasági együttműködésben fontos szerepet szánnak a feldolgozócégek létrehozásának, valamint a technológiai exportnak. Ennek alapján a magyar vállalatok számára fontos terület lehet a szarvasmarhatartás, a tejfeldolgozás, a húsipari tevékenység, továbbá a vetőmagtermesztés, valamint a zöldség-gyümölcs feldolgozás és takarmánygyártás.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

Erre regionális kapcsolatokat is lehet építeni, vannak ugyanis olyan területek, ahonnan komoly érdeklődés mutatkozik a magyarországi partnerekkel való együttműködés iránt - hangsúlyozta. Fazekas Sándor beszélt arról is, hogy a magyar küldöttséggel üzletemberek is utaznak, akik üzletember találkozón is részt vesznek majd és tájékozódnak a befektetési lehetőségekről is.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

Kiemelte: a mostani Prodexpo-2017 kiállításon mintegy 60 ország mutatkozik be, köztük 12 magyar cég mintegy 100-féle termékkel egy 200 négyzetméteres standon. A magyar kínálatban szerepelnek egyebek közt  borok, fűszerek, édességek, pezsgők, vagyis azok az áruk, amelyeket az embargó nem érint.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

A magyar agrártárca irányítója felvetette orosz kollégájának a kétoldalú megbeszélésen a madárinfluenza okozta gondokat is. Fazekas Sándor ugyanakkor megjegyezte: a magyar baromfitermékek jelentős része az embargó alá esik, így egy esetlegesen újabb beviteli korlátozás csak bizonyos termékkategóriákat érintene, de ez ügyben további egyeztetések szükségesek az orosz hatóságokkal.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

Fazekas Sándor  kiállítást megnyitó beszédében is hangsúlyozta, hogy a két ország agrárkapcsolatainak fejlődéséhez újabb lökést adhat Magyarország miniszterelnökének és Oroszország elnökének múlt heti budapesti találkozója.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

A magyar mezőgazdaság erősödik

2017. január 18. 07:39
Egyre több embernek nyújt megélhetést az erősödő élelmiszergazdaság, az agráriumban nő a foglalkoztatás, tavaly 16500 új állás jött létre – mondta Fazekas Sándor azon a sajtótájékoztatón, amelyen a 2015-ös év agrárgazdasági eredményei mellett beszámolt a január 20-án nyíló Nemzetközi Zöld Hét (Grüne Woche) magyarországi részvételéről is.

Ajánlások a zöldítéses növényvédőszer-tilalommal érintett gazdáknak

2017. november 29. 08:41
Az Európai Unió 2018-tól növényvédőszer-használati tilalmat vezet be a zöldítés ún. táblaszintű ökológiai jelentőségű területein (EFA). A módosítás célja, hogy javítsa a zöldítés környezeti hatékonyságát és ezen belül maximalizálja az EFA-területek biológiai sokféleségre gyakorolt kedvező hatását. Az uniós szabályozás változása miatt a zöldítésre vonatkozó 10/2015. (III. 13.) FM rendeletet is szükséges módosítani, mely módosítások 2018. január 1-jén lépnek hatályba.