Az uniós mezőgazdasági források nem fordíthatók a migrációs válság kezelésére, azok nagyságát meg kell őrizni

2017. december 01. 07:29
Az uniós agrártámogatások jelenlegi szintjének megőrzése szükséges ahhoz, hogy a gazdák továbbra is megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszerrel tudják ellátni az európai fogyasztókat – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a 2017. november 30-án Párizsban megtartott Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Csúcstalálkozón.

Az eseményen az európai mezőgazdasági ágazat képviselői vitatták meg a szektor előtt álló legnagyobb kihívásokat és az ágazat jövőbeli perspektíváit. A találkozó aktualitását növelte, hogy az Európai Bizottság egy nappal korábban mutatta be a Közös Agrárpolitika (KAP) 2020 utáni kereteit meghatározó közleményét. A konferencia vezérszónoka Stéphane Travert francia és Fazekas Sándor magyar miniszter volt.

Kép letöltése
 
Forrás: FM

 

A magyar tárcavezető beszédében hangsúlyozta, el kell kerülni, hogy egy, a mezőgazdaságtól független rossz uniós politikai döntés árát a gazdáknak kelljen megfizetniük, ahogy az az orosz embargó esetében is történt. Elfogadhatatlan, hogy más kihívások, így például a migrációs válság kezelésére KAP forrásokat vonjanak el. Magyarország álláspontja szerint a KAP forrásokat – melyek valamennyi fogyasztó érdekét szolgálják - továbbra is a gazdáknak kell kapniuk” – mondta a miniszter.

Az uniós költségvetésről folyó vitában Magyarország álláspontja szerint a KAP jelenleg rögzített részaránya és összege nem csökkenhet a következő többéves pénzügyi keretben. Nem lenne méltányos a 2004 után csatlakozott tagállamokkal szemben, ha a közvetlen kifizetések 100%-os összegét csak hosszú bevezető időszak után megkapó kelet-közép-európai országok közvetlen kifizetései csökkennének.

Fazekas Sándor szerint a KAP források csökkentése olyan súlyos következményekkel járna, mint az élelmiszerárak jelentős emelkedése, valamint a vidék népességmegtartó erejének csökkenése és hosszabb távon akár a vidéki területek elnéptelenedése. Az elmúlt időszakban sokan támadták a Közös Agrárpolitikát azzal, hogy nem biztosít kellő hozzáadott értéket az Unió állampolgárainak, ezért a céljait felül kell vizsgálni. Ezzel kapcsolatban a magyar tárcavezető hangsúlyozta, hogy a KAP-nak is köszönhetően az Uniós és benne a magyar gazdák is több mint 500 millió uniós állampolgárt látnak el nap, mint nap kiváló minőségű, egészséges élelmiszerrel.

A további környezetvédelmi szempontok bevezetésével kapcsolatban a miniszter emlékeztetett, hogy a KAP már most is rengeteget tesz a zöld célok megvalósulásáért, ami nem jelenti azt, hogy nem lehet a rendszeren javítani és többet tenni. Azonban bármilyen új intézkedés bevezetése nem eredményezheti azt, hogy a rendszer még bonyolultabb legyen a gazdák számára.

A november 29-én megjelent bizottsági közlemény kapcsán Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy a KAP szerkezetét tekintve nem lenne szükség radikális reformra, az erős két-pilléres rendszert megfelelő költségvetéssel fent kell tartani. Nem felejthetjük el, hogy a gazdák bevételei továbbra is elmaradnak más ágazatokétól, ezért a jövedelempótló támogatásokat fenn kell tartani, így a közvetlen kifizetéseket meg kell őrizni. Magyar szempontból kiemelten fontos a termeléshez kötött támogatások fenntartása – fogalmazott a miniszter.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Elönt bennünket a hamisított importméz

2018. február 13. 12:23
Húsz százaléka hamisított azoknak a mézeknek, amelyek harmadik országokból érkeznek az Európai Unióba. Az Európai Parlamentben (EP) március elsején szavaznak a mézjelentésről, amely az ágazat stabilizálását célozza.

Önbecsapás lehet a biomassza

2018. július 25. 10:22
Az erdők kitermelésével magunk alatt vágjuk a fát, a hulladékok felhasználására kell fókuszálni.