Béremelési lehetőség

2017. november 29. 08:08
A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán 2016-ban kötött kétéves bérmegállapodás következményeként 2018. január 1-jétól az ezévi 5 százalékpontos csökkenés után további 2,5 százalékpontot mérséklődik a munkáltatók által fizetett Szociális Hozzájárulási Adó.

Ez lehetőséget nyújt a munkáltatók számára egy közel 2,1 százalékos béremelésre – míg számukra ez a lépés semmilyen többletköltséggel nem jár.

A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint 2018-ban 2,5 százalék körül alakul az infláció. Ez azt jelenti, hogy a 2,1 százalékos béremelés feltétlenül szükséges, de nem elégséges, hiszen még a bérek reálértékének megőrzéséhez sem elegendő. (És akkor még nem is beszéltünk a munkavállalók megtartásához elengedhetetlen bérfejlesztésről!)

A LIGA Szakszervezetek a 2016-os bértárgyalások során azt képviselte, hogy a munkabérre rakódó terhek csökkentését a munkavállalói oldalon kell megvalósítani. Ez segítséget jelentett volna azoknak a munkavállalóknak is, akiknek nem elég erős a munkaerőpiaci pozíciója.

Az ezévi 12 százalékos bruttó átlagkereset növekedés azt valószínűsíti, hogy a munkaerőhiányból adódó kényszer miatt a munkáltatók jelentős része az 5 százalékpontos SZOCHO csökkentést béremelésre fordította. (Persze ez nem vigasztalja azokat a munkavállalókat, akik nem részesültek béremelésben.)

Az eddigi tendenciákat figyelembe véve kijelenthető, hogy a SZOCHO újabb csökkentése nem csak lehetőséget, hanem kötelezettséget is jelent a munkáltatók számára.

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Drága a tejzsír, drága a vaj

2018. szeptember 24. 09:24
A termelők örülnek, jó ára van a tejnek, különösen a külpiacokon. Az elmúlt fél évben Romániába szállítottuk ki a legtöbb teljes nyerstejet, és végre dobozos tejből is többet exportáltunk, mint amennyi belépet az országba.

Jelentős kárt okoz az élelmiszeráfa-csalás

2017. október 16. 11:46
Fél év alatt több mint háromezer pénzügyi-gazdasági bűncselekményt tártak fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói – írja a pénteki Magyar Idők.