Béremelési nyomás, katások, romló kilátások - forró hónapok előtt az álláspiac

2022. augusztus 11. 13:11
Nehéz hónapok előtt állnak az álláspiac szereplői. A felpörgő infláció, az energiaköltségek emelkedése, az új katatörvény feszültté tesz munkaadót, munkavállalót, egyéni vállalkozót egyaránt. Top kérdés lett a munkahelyeken a fizetésemelés. A katások a mély vízben tanulnak éppen úszni. A rezsinövekedés pedig visszahozhat sokakat az irodába.
Béremelési nyomás, katások, romló kilátások - forró hónapok előtt az álláspiac
Béremelési nyomás, katások, romló kilátások - forró hónapok előtt az álláspiac

Nehéz hónapok előtt állnak az álláspiac szereplői. A felpörgő infláció, az energiaköltségek emelkedése, az új katatörvény feszültté tesz munkaadót, munkavállalót, egyéni vállalkozót egyaránt. Top kérdés lett a munkahelyeken a fizetésemelés. A katások a mély vízben tanulnak éppen úszni. A rezsinövekedés pedig visszahozhat sokakat az irodába.

 
 

“Senkit nem érdekel, hogy mit teszünk a rugalmas munkarendért vagy a covid ellen. Mindenki a fizetésemeléssel ostromol bennünket.” Ezt néhány héttel ezelőtt egy nemzetközi cég magyarországi HR igazgatója mondta nekem. A helyzet pedig azóta sem változott, feszült a helyzet a munkahelyeken. A KSH legfrissebb jelentése alapján ugyanis gyorsul az infláció: júliusban már 13,7 százalék volt a növekedés üteme, ami 24 éves csúcs, az élelmiszerek 27 százalékkal drágultak, nem egy cikk ezen belül 50 százalék felett. A korábbi megállapodásokat írja felül a valóság. Hiába kötöttek a szakszervezetek a vasútnál, a Volánnál, a postánál és a közműágazatban tavaly egy 3 évre szóló, 15 százalékos alapbéremelési egyezséget, mára ezt "megette" az infláció, újabb bértárgyalást akarnak a szakszervezetek. 

A cégvezetők érzik, hogy valamit tenni kell, ugyanis a jó munkavállalók távoznak először. Akadnak, akik év közi 5 százalék körüli emelést adtak. Úgy látom, hogy a legtöbben alapbéremelés helyett egyszeri, jól mutató bónuszokkal próbálkoznak. Például 100-200-300 ezer forintos cafeteria juttatásokkal. Ám ők is tudják, hogy ez csak átmeneti megoldás. Ha az üzemanyagárakat teljesen elengedi a kormány és megjönnek az első emelt rezsiszámlák még nagyobb drágulást érzékelnek a munkavállalók. A vezetők helyzetét nehezíti, hogy sokaknál nincs tapasztalat két számjegyű inflációs környezetben a bérpolitikára. Felnőtt egy menedzser generáció, amely néhány százalékos pénzromlás mellett tervezett büdzsét. És ott van a fejekben: mi lesz, ha behúzza a féket a gazdaság. Túléli a cég ilyen fizetésekkel?

Most azonban még nem látszanak a válság jelei. Szűk a munkaerőpiac, bizonyos szektorokban - főleg gyártás - nagy a munkaerőhiány. Ebben a helyzetben a munkahely elvesztésétől való félelem - ami mérsékelné a béremelési elvárásokat - nem jelenik meg a munkavállalók gondolkodásában. Sőt, a kormány még szélesebbre tárta a kapukat a 3. országbeliek előtt: kölcsönzőcégek 8 további EU-n kívüli országból - egyebek mellett Brazília, Oroszország, Kolumbia - hozhatnak gyorsított eljárással munkaerőt.

Mély vízben tanulnak úszni a katások

Nehéz hetek várnak a több mint 400 ezer katás vállalkozóra. A társadalmi konzultáció nélkül 24 óra alatt elfogadott katatörvény másfél hónapos felkészüléssel sokként érte az érintetteket. Úgy látom, hogy három héttel a hatályba lépés előtt is teljes a bizonytalanság, se a katások, se megbízóik nem tudják, merre és hogyan tovább. Az alapfelállás: A katásnak jelentősen árat kellene emelnie a megélhetéshez, amiről a megbízók hallani sem akarnak vagy csak minimális, senkinek sem jó korrekcióra nyitottak. Nehezíti a megoldást a mozgó keretrendszer. Tegnap is jelentős változásokról döntött a kormány: az ekho közterhe csökken és könnyebb lesz Bt beltagnak egyéni vállalkozó válnia.

Három irányt látok esetükben:

- A legtöbben más adózási formát választanak: egyéni vállalkozóként átalányadóznak. Megbízási díjat emelnek (vagy megpróbálnak) és költséget csökkentenek. Elképzelhető az ekhó is, amit egy friss rendeletben a kormány vonzóbbá akar tenni. Ám az a megbízónak/munkaadónak tehernövekedéssel jár, amit kérdéses, hogy vállal-e.

- Lesznek, akik abbahagyják gazdasági tevékenységüket, mert nem éri meg. Kilépnek a klasszikus álláspiacra és munkaviszonyt keresnek. Nem lesz könnyű feladni a freelancer létet, azt az életérzést, hogy a magad ura vagy, több megbízónak dolgozol és magad döntöd el, mikor és honnan dolgozol. Az üzleti szolgáltató központok már jelezték, hogy ők tárt karokkal várják az idegen nyelveket magas szinten beszélő katásokat. (Itt maradva: Nem tartom reálisnak, hogy a vállalkozói lét adta függetlenségből sokan mennének call center jellegű irodai munkára. Csak ha nagyon szorít a cipő).

- És ne tagadjuk: lesznek az illegalitásba vonulók. Ők a feketegazdaságba merítkeznek, "okosban" számlát szereznek, fizetik a minimális egészségügyi hozzájárulást és remélik, hogy nem érik utol őket a hatóságok. Ismerős talán a kilencvenes évekből és a kétezres évek elejéről. A kata egyik legnagyobb hozadéka az volt, hogy ezt szorította vissza szinte teljesen, több tízezer embert hozott ki a szürke- és a feketegazdaságból.

Visszahozza a rezsiemelés a munkavállalókat az irodába?

Az utóbbi egy év gyakran felbukkanó HR-es projektje volt a hibrid munkavégzésre való átállás. A Covid kevés pozitív következménye volt ugyanis, hogy rugalmasabb lett a munkavégzés, irodisták körében a home office magától értetődővé vált. A szervezetek éppen azzal a nehézséggel szembesültek, hogyan hozzák vissza dolgozóikat az irodába. Ennek jegyében újragondolták az iroda funkcióját: fix egyéni munkaállomások helyett inkább inspiráló közösségi terek, csapatmunkára alkalmas termek, hot deskek, egyetlen nagytárgyaló helyett több 2-4-8 személyes kisebb meeting room. Kérdés, hogy az energiaköltségek “piacosítása” és az ezzel járó otthoni rezsinövekedés nem indít-e el egy irodai visszaáramlást. Azaz nem gondolják-e azt a munkavállalók, hogy jobban megéri egész nap az irodában dolgozni. Ha pedig fizeti a munkaadó a bejárást, akkor csak a bejárási időt bukja a munkavállaló és alacsonyabb lesz az otthoni rezsiszámla. Meglátjuk.

És akkor még ott vannak az olyan bizonytalansági tényezők, mint a járványhelyzet, az orosz-ukrán konfliktus újabb következményei, az egyre valószínűbb recesszió és az ezzel járó munkanélküliség-növekedés... Nehéz hónapok várnak mindenkire a munka világában.

 

www.hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Munkaerőpiac kata után

2022. július 25. 08:00
Vajon tényleg olyan egyszerű, ahogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke gondolja: aki kiesik a katából az menjen vissza munkaerőpiacra? Vannak bizonyos szakmák, ahol ez egyszerűen nem így működik, például sok szellemi szabadúszónál sem. A munkaerőpiac pedig elvileg éppen a rugalmasság és a kötetlenebb, atipikus munkavégzési formák felé halad, a kata ellehetetlenítése viszont ezzel éppen ellentétes irányba hat.

Így zajlik egy munkaügyi per - munkavállalói szemmel

2020. június 29. 08:53
A munkaügyi perekre különösen igaz az, hogy a perindítás oka gyakran érzelmi alapú, bármelyik fél is indítja a pert, akár történt tényleges jogsérelem, akár nem. De vajon érdemes egyáltalán pereskedni? Milyen költségei vannak egy pernek? Meddig tart? Milyen esélyeink vannak? Mit nyerhetünk vele? Ezeket a kérdéseket járjuk körbe kétrészes cikksorozatunkban.