Bérmegállapodás 2014-re

2013. december 03. 11:14
Minimum 101.500 és 118.000 forint
Bérmegállapodás 2014-re

Jövőre 3,6 százalékkal nő a minimálbér, az 101 500 forint lesz, és 3,5 százalékkal emelkedik a szakmunkás bérminimum, amely így 118 000 forintot ér el. Ez a megállapodás a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) hétfőn (december másodikán) született meg.
Ezúttal is kompromisszumos megállapodás született a jövő évi minimálbérről és a szakmunkások garantált bérminimumáról. A közösen kialakított egyezség szerint, 3500 forinttal keresnek többet 2014-ban a legkisebb bérért dolgozók, míg a szakképzettséget igénylő munkakörökben alkalmazottak garantált fizetése ennél valamivel többel, négyezer forinttal többől gazdálkodhatnak jövőre.
Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár értékelése szerint a megállapodás a munkáltatói és a munkavállalói oldal kompromisszumkészségét jelzi: Olyan kompromisszum született, amely a reálkeresetek növekedésével, a munkahelyek megőrzésével, illetve a foglalkoztatás bővülésével segíthet abban, hogy a magyar gazdaság jövőre is jó mutatókat produkálhasson – értékelte a megállapodást. Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy a megállapodásról a következő kormányülések egyikén dönt majd a kormány.

(forrás: mszosz.hu)

Kapcsolódó cikkek

Hatalmas pénzt spóroltak meg a magyar nyugdíjakon

2015. október 01. 13:06
"A 2010-es évek elején végrehajtott szigorításokkal, a korhatár előtti nyugdíjazás jelentős csökkentésével az állam több száz milliárd forintot spórolt a nyugdíjkiadásokon - derül ki a Policy Agenda elemzésből. A megtakarítás nagyobb is lehetne, ha nem lenne a nők korhatárkedvezménye - ezért volt fontos, hogy ne kerülhessen népszavazásra a férfiak hasonló kedvezménye."

Milliós bírságot is kaphat a figyelmetlen munkáltató

2015. január 10. 09:54
A Deloitte Legal Szarvas, Erdős és Társai Ügyvédi Iroda azt vizsgálja, hogy mely területeken várhatóak 2015-ben összehangolt, célzott munkaügyi ellenőrzések, mire számíthatnak pontosan az érintett szektorokban működő cégek, és hogyan készülhetnek fel leghatékonyabban a várható vizsgálatokra.