Beszámoló a TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0045 „A MÉDOSZ kapacitásbővítése a konvergencia régiókban” c. projekt elért eredményeiről.

2015. december 08. 09:46
A projekt címe: A MÉDOSZ kapacitásbővítése a konvergencia régiókban
A kedvezményezett neve: Mezőgazdasági Erdészeti Élelmiszeripari és Vízügyi dolgozók Szakszervezete
A projekt azonosító kódja: TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0045
Teljes támogatási összeg: 50 000 000,- Ft
A projekt időtartama: 2014. január 01 – 2015. június 30.
 
 
Beszámoló a TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0045 „A MÉDOSZ kapacitásbővítése a konvergencia régiókban” c. projekt elért eredményeiről.

I. A pályázat célja

 

A projekt 4 pályázati részcél megvalósítását tűzte ki célul:

1.      Kapacitás megerősítés a hatékony érdekképviselet érdekében

2.      Képviseleti erő, reprezentativitás növelése

3.      Hatékonyabb együttműködés elősegítése a konzultációban résztvevő más szervezetekkel

4.      Kollektív tárgyalások és szerződéskötések elősegítése.

 

A projekt közvetlen célja a szakszervezet munkahelyeken való jelenlétének (reprezentativitásának) növelése, a korszerű tudással megerősített szakszervezeti tisztségviselők által végzett érdekképviseleti munka színvonalának növelése, a nem szakszervezeti tag munkavállalók megismertetése a szakszervezet tevékenységével, munkájával és a korszerű munkavállalói érdekképviselettel.

Általános kívánalom a tagság részéről a munkavállalói érdekvédelem, a munkaadói és munkavállalói konfliktusok megoldásának hatékony elősegítése, működő és eredményes jogvédelem biztosítása, a munkavállalói érdekképviseletben közreműködő munkavállalók és tisztségviselők tudásának emelése, és a szükséges segédanyagokkal történő ellátása.

Magas színvonalú szakértői anyagok elkészítésével és felhasználásával növekszik a munkavállalói érdekképviselet hatékonysága. A munkaadói és munkavállalói érdekegyeztetés színvonala és hatékonysága jelentős mértékben növekszik, ha naprakész munkajogi tudással és szükséges szakérői anyagokkal és elemzésekkel megerősített munkavállalói érdekképviseleti szervezetek tárgyalhatnak a munkaadói szervezetekkel.

Képzések, konferenciák, workshopok szervezésével, tanulmányok, elemzések és szakérői anyagok készítésével, ismeretterjesztő kiadványok terjesztésével biztosítható a szakszervezet ismertségének és szervezettségének növelése, valamint érdekképviseleti munkájának magas színvonalon történő hatékony ellátása.

 

II. A projekt kötelezően megvalósítandó tevékenységei és annak

megvalósulása

 

   Képzések:

1.Az új Munka Törvénykönyve bevezetésének tapasztalatai: 50 fő tisztségviselőnek, összesen 16 órában megtartott képzése, amellyel a célcsoport tagjait olyan ismeretekkel ruháztuk fel, amelyek nélkülözhetetlenek az érdekképviseleti tevékenységük során.

2.Kommunikáció – kompetenciafejlesztés: 35 fő tisztségviselőnek, összesen 8 órában megtartott képzése. A kommunikációs készség alkalmazási szinten történő elsajátítása a munkavállalói érdekképviseletet ellátó tisztségviselők ezirányú tevékenységének hatékonyságát növeli.

3.Munkahelyi esélyegyenlőség – kompetenciafejlesztés: 35 fő tisztségviselőnek, összesen 8 órában megtartott képzése. Ezen ismeretek megalapozása és elsajátítása szintén fontos érdekvédelmi feladat. Ez csak megfelelő tematikájú képzés keretében sajátítható el.

 

   Tagszervezés:

A szervezet jövője és a hatékony munkavállalói érdekképviselet szempontjából különösen fontos cél a szakszervezeti tagság létszámcsökkenésének megállítása és létszámának növelése. A szakmai munkatársak feladata a területen lévő olyan munkahelyek látogatása, ahol létezik ugyan szakszervezet, de a munkahelyen alkalmazott munkavállalók létszámához képest csekély mértékű a szervezettség. Feladat továbbá az olyan munkahelyek felkeresése is, ahol egyáltalán nincs szakszervezet.

A projekt szakmai megvalósításához, a tagszervezési, tagtoborzási tevékenységhez kapcsolódóan

o    5 fő szakmai megvalósító alkalmazását,

o    6 db régiós rendezvény megtartását 100-100 fő részére,

o    tájékoztató kiadvány megtervezését és kivitelezését a szervezet tevékenységéről 4.000 példányban,

o    reklámtárgy csomag (toll, kitűző, polo) megtervezését és előállítását 400 példányban

sikerült megvalósítani.

        o   400 fő új szakszervezeti taggal bővül a szervezeti létszám.

 

   Szemináriumok, konferenciák:

1.Ágazati munkaadói szervezetekkel és társ szakszervezetekkel közös szakmai konferencia 50 fő részére: A partnerség jegyében az együttműködés erősítése érdekében az ágazatban működő munkaadói szervezetekkel szervezett munkajogi, munkaügyi közös konferencia, ami lehetővé teszi a hatékony érdekvédelmi tevékenység megvalósítását.

2. 3 napos cseh tanulmányút 5 fő részére: A nemzetközi kapcsolatok fejlesztése érdekében a cseh társszakszervezethez szervezett tanulmányút az ottani tagszervezési érdekképviseleti és működési módszerek tanulmányozása céljából. Ennek eredményeként az ott bevált és általunk megismert hatékony módszerek hazai alkalmazásának bevezetése.

3. Munkajog és Tárgyalástechnika címmel 2 napos szeminárium 21 fő részére. Mindezek eredményeként 3 megkötött partneri megállapodás született.

 

   Kérdőíves felmérés és annak kiértékelése az “új MT munkavállalói szemmel” címmel:

A felmérés azt célozta, hogy a szervezetről kialakuló átfogó kép segítse a szakszervezeti tagok létszámának bővítését, a célok pontosítását, a megfelelő intézkedések meghozatalát. A véleménykutatás keretében összesen 281 személy lekérdezésére került sor.

 

   Szervezetfejlesztési terv kidolgozása:

A szervezet hatékony működésének szükséges feltétele valamennyi külső és belső körülmény figyelembe vételével történő szervezetfejlesztési terv kidolgozása. A megfelelő szervezetfejlesztési terv teszi lehetővé a szervezet jövőbeni működését és fejlődését, meghatározza a szervezet elérendő céljait, az ehhez szükséges szervezeti felépítést és tevékenységi kört.

 

III. Eszközbeszerzés:

 

1.    Kis értékű eszközbeszerzés (irodaszerek)

2. Beruházás: irodai, igazgatási berendezések és felszerelések: A project szakmai megvalósításához szükséges eszközök:        

-           1 db kültéri projector,

-           1 db kültéri projector vászon,

-           5 db laptop konfiguráció szakmai megvalósítóknak,

-           projektiroda berendezés (irodabútor),

-           1 db nagy teljesítményű multifunkciós fénymásoló.

 

 

Kapcsolódó cikkek

A szakszervezet egy fiatal tisztségviselő szemszögéből

2014. május 23. 13:00
Ebben a cikkben egy meglehetősen fiatal szakszervezeti tisztségviselővel beszélgetek. Horváth Ágnes idén áprilistól már főállásban dolgozik a MÉDOSZ-nál, így próbál minél szélesebb körben tájékoztatást nyújtani a munkavállalók számára a szakszervezeti tagság fontosságáról. Fiatal kora ellenére már 4 éve szakszervezeti tag, lelkesedésének köszönhetően pedig immár főállásban csinálhatja azt, amit szeret: a szakszervezeti munkát. Vajon ő, hogy látja a szakszervezetek jövőjét?

Az Új Munka Törvénykönyv bevezetésének tapasztalatairól szóló képzés TÁMOP pályázat keretein belül

2015. július 03. 21:25
A MÉDOSZ kapacitásbővítése a konvergencia régiókban” című, TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0045 sz. projekt keretében 2015.09.19. - 20. között Szigligeten az Új Munka Törvénykönyve bevezetésének tapasztalatairól képzést tartott a Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete.