Brüsszel ezzel oldja meg az élelmiszerbotrányt

2018. március 13. 09:47
Az EB szakértői központot hozott létre az élelmiszerek minőségének javítása érdekében.

Az Európai Bizottság az élelmiszercsalás elleni küzdelemmel és az élelmiszer-minőséggel foglalkozó tudásközpontot hozott létre, amely kedden kezdeni meg munkáját - közölte az uniós bizottság.

A tájékoztatás szerint a tudásközpont létrehozását az élelmiszercsalás és az élelmiszer-minőségi problémák miatti fogyasztói aggályok indokolták, és az bizottsági és azon kívüli szakértők hálózata lesz.

Feladata, hogy

az élelmiszercsalással és az élelmiszer-minőségi kérdésekkel kapcsolatban naprakész ismeretekkel lássa el az uniós döntéshozókat és a tagállami hatóságokat.

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa elmondta, az élelmiszeripar az a terület, ahol a tudomány haszna közvetlenül és kézzelfoghatóan megmutatkozik a lakosság számára. Az élelmiszercsalás bűncselekmény, ezért felgöngyölítésében az uniónak egyértelmű szerepe van. Az élelmiszercsalás elleni küzdelemmel és az élelmiszer-minőséggel foglalkozó tudásközpont tevékenysége hozzá fog járulni az uniós élelmiszerlánc integritásának és az élelmiszeripari termékek minőségének megóvásához - közölte.

fotó:Pixabay

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint

a tudásközpont össze fogja hangolni a piacfelügyeleti tevékenységeket,

egyebek mellett az uniós piacokon ugyanolyan csomagolásban és márkajelzéssel forgalmazott élelmiszerek összetételének és érzékszervi jellemzőinek vizsgálatát.

Riasztási és információs rendszerként fog működni élelmiszercsalás esetén.

Össze fogja kapcsolni egymással a tagállamok és az uniós bizottság információs rendszereit, egyebek mellett az egyes élelmiszer-ipari termékek összetételét tartalmazó adatbázisokat.

Feladatai közé fog tartozni továbbá, hogy hírleveleket, interaktív térképeket, adatbázisokat és rendszeres jelentéseket készítsen, és hogy ezeket az információkat közzétegye - közölte az uniós bizottság.

agrotrend.hu / MTI

 

Kapcsolódó cikkek

Húsvétkor egy ember átlagosan 20-24 tojást fogyaszt el

2017. április 12. 07:46
A húsvéti tojásfogyasztás évente átlagosan mintegy 200-230 millió darab, ami az éves fogyasztás 8-10 százaléka - közölte a Baromfi Termék Tanács (BTT) kedden az MTI érdeklődésére.

Újabb gazdákat segítő program indul

2016. február 24. 13:22
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) újabb gazdabarát programot indít, azért, hogy a közös agrárpolitikához alkalmazkodva a lehető legeredményesebben segítsék a gazdák és a földművesek munkáját - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kedden Baján, egy gazdafórum előtt tartott sajtótájékoztatón.