Brüsszel kegyes lesz? - 2020 után is jöhetnek agrártámogatások

2017. május 04. 07:33
Sok magyar gazda aggódik az uniós agrártámogatások 2020 utáni elapadása miatt. Részben most megnyugodhatnak, hiszen a Copa-Cogeca a jelenlegi helyzet továbbfejlesztését kívánja, míg az Európai Bizottság a területi és strukturális kiegyenlítés folytatását szorgalmazza. Magyarország közben az olcsó pénz után sóvárog, a beruházási támogatások, és az ehhez szükséges pénzügyi források vissza nem térítendő támogatások formájában történő fenntartását hangoztatja.

Nagyobb átalakítások helyett a jelenlegi struktúra és intézkedések továbbfejlesztésére kellene helyezni a hangsúlyt a  Közös Agrárpolitika (KAP) 2020 utáni jövőjéről gondolkodva – szól a Copa-Cogeca álláspontja. Az európai farmereket és szövetkezeteket képviselő szervezet szerint minderre a mezőgazdaság hosszú távú stabilitásának biztosítása érdekében van szükség, és elengedhetetlen egy gazdaságilag életképes és fenntartható agrárium megteremtéséhez.

Magyarország szerint az európai gazdák szempontjából hiába bővül a rendelkezésre álló eszközök köre, ha kevesebb az ehhez biztosított forrás. Szükséges tehát a beruházási támogatások és az ehhez szükséges pénzügyi források vissza nem térítendő támogatások formájában történő fenntartása – hangsúlyozta Kis Miklós Zsolt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke.

A Copa-Cogeca közös állásfoglalása hangsúlyozza az erős két pillér szükségességét. Az első pillér alapvető fontosságú a gazdák jövedelmének stabilitása szempontjából, figyelembe véve, hogy ez számukra egyben segítséget is jelent a piaci áringadozás következményeinek csökkentésében.

A második pillérnek, a vidékfejlesztési politikának továbbra is a gazdákat kell a középpontba helyeznie. Biztosítania kell számukra a tisztességes jövedelmet, illetve a hozzájárulást a versenyképes és piacorientált mezőgazdasági és erdészeti ágazat megteremtéséhez.

A Copa-Cogeca a KAP jelenlegi egyszerűsítési törekvéseit nem tartja elegendőnek, ezért további lépéseket sürget az egyszerű, hatékony és könnyen alkalmazható intézkedések megteremtése érdekében. A zöldítés és a kölcsönös megfeleltetés egyszerűsítésére vonatkozóan a későbbiekben konkrét javaslatokat fognak benyújtani. A kockázatkezelésnél a jelenlegi eszközök fenntartását javasolja, új eszközök esetén annak csak önkéntes alapon történő alkalmazását tartja támogathatónak.

A Cork 2.0 „Jobb életminőség a vidéki területeken” című nyilatkozatban foglaltak gyakorlatba történő átültetése is fontos ebben a folyamatban. A vidéki infrastruktúra fejlesztése, a gazdálkodók számára szélessávú hozzáférés biztosítása, illetve a precíziós gazdálkodás, a digitaliziáció által nyújtott előnyökből történő részesedés rendkívül fontos. Az új KAP-nak sokkal célzottabb és hatékonyabb intézkedésekkel kell rendelkeznie, ha ösztönözni szeretné a generációs megújulást, és növelni szeretné az ágazatba az új, fiatalabb belépők számát – véli a képviseleti szervezet.

Az eseményen egy megbeszélésre is sor került az Európai Bizottság regionális és várospolitikáért felelős főigazgatóval a KAP jövőjéről, és ennek szinergiájáról a kohéziós politikával összefüggésben. Marc Lemaître elmondta, hogy a kohéziós politika eredményei jól láthatóak. Ennek ellenére azonban a területi és strukturális kiegyenlítést továbbra is folytatni kell, amely a tagállamok részéről egyértelműen nagyobb elkötelezettséget jelent.

A KAP-al összefüggésben véleménye szerint az első pillérben társfinanszírozás bevezetésére lenne szükség egy megfelelő költségvetési egyensúly megteremtése érdekében. A különböző közösségi politikák közötti szinergia erősítésének is jelentős szerepe lesz. Példaként említette, hogy az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) által finanszírozott tevékenységek között számos átfedést lát. Véleménye szerint a vidéki térségek nagyon fontosak a jövő szempontjából, viszont a vidék nem kizárólagosan csak a mezőgazdaságot jelenti.

 

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Nem bolygatja fel az élelmiszerpiacot az új költségvetési törvényjavaslat

2018. június 15. 15:53
Nem bolygatja fel az élelmiszerpiacot az új költségvetési törvényjavaslat

Agrárkultúránk s nemzetünk erősödésében is fontos szerepet töltenek be

2018. október 24. 09:17
Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja alkalmából hatvanhatan vehették át munkájukat elismerő kitüntetésüket Nagy István agrárminisztertől. A tárcavezető szerint a díjazottak kimagasló szakmai teljesítményről tettek tanúbizonyságot.