Cafeteria-változások

2018. június 25. 08:18
A kormány tervei szerint 2019-től megváltoznának a cafetéria támogatások, a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem. A szakszervezetek a VKF sürgős összehívását kérték. 

A kormány tervei szerint 2019-től a közterhek alapjának meghatározásához a béren kívüli juttatások esetében nem kell alkalmazni az 1,18-as szorzót, (2018-ban a béren kívüli juttatások értékének 1,18-szorosára kell 15% személyi jövedelemadót és 14% EHO-t fizetni. Így a teljes közteher ezekre a juttatásokra az adóteher 34,22%.) viszont a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem, csak az annak három alszámlájára (vendéglátás, szállás, szabadidő) utalt támogatás minősül kedvezményes közteher-fizetés mellett adható béren kívüli juttatásnak.

A tervek szerint 2019-től megszűnik:

  • a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentessége
  • a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentessége,
  • a kockázati biztosítás (pl. egészségbiztosítás) adókedvezménye,
  • a diákhitel-törlesztés támogatásának adómentessége,
  • a sportrendezvényre szóló belépők adómentessége,
  • a kultúra utalványok adómentessége,
  • az eddig készpénzben kifizethető 100 ezer forintos juttatás kedvezménye.

Varga Mihály az adócsomag benyújtásakor azt mondta, a kormány azért döntött a cafetéria rendszer egyszerűsítése mellett, mert egyrészt a vállalkozások ezt kérték, másrészt a kormány szerint “munkáért munkabér jár mindenkinek, amely nem helyettesíthető semmilyen utalvánnyal”.

A szakszervezetek elégedetlenek a cafeteria-változásokkal, ezért sürgős egyeztető tárgyalás összehívását kérték. Információink szerint 2018. június 25-én 16 órakor a a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) monitoring bizottsága ülésén folytatódik a vita a tervezetről.

 
liganet.hu
 
 

Kapcsolódó cikkek

Gigászi tejtermelő telep épül Spanyolországban

2017. április 27. 07:26
Komoly vitákat robbantott ki a spanyolországi Soria város közelében létrehozott hatalmas tejtermelő gazdaság. A helyiek rettegnek a legyőzhetetlennek tűnő konkurenciától és féltik a földjeiket.

A magyar gazdaság jó teljesítménye jövőnk alapja

2018. június 29. 08:00
Zömében a kis-és közepes vállalkozásoktól függ, hogy jól teljesít-e egy gazdaság. A kormány feladata, hogy eredményes működésükhöz megfelelő feltételeket biztosítson, szabályozott kereteket adjon, kedvező adópolitikát dolgozzon ki. A magyar kormány politikája megfelel ezeknek az elvárásoknak, amely adócsökkentésre, családtámogatásra és kiegyensúlyozott költségvetésre épül – fogalmazott Bitay Márton, az Agrárminisztérium államtitkára Komárom-Esztergom Megye Önkormányzatának rendezvényén.