Cafeteria - Varga szerint még nincs lefutva a módosítás

2018. június 27. 09:03
A kormány a parlamenti vita eredményétől teszi függővé, hogy miképpen változtatnak a béren kívüli juttatások rendszerén - lehet, hogy engednek.

A parlamenti vita során még módosulhat a béren kívüli juttatások - közismert nevén a cafeteria - átalakításáról szóló javaslat - mondta kedden, a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülését követő sajtótájékoztatón Varga Mihály. A pénzügyminiszter érdemként könyvelte el, hogy a most még 11 szolgáltatásnál, illetve támogatásnál igénybe vehető béren kívüli támogatás összege 2019 januárjától a jelentős korlátozás ellenére sem csökken. Arra azonban nem adott választ, hogy az államigazgatásban dolgozók számára nyújtott cafeteria maximális kerete miért alacsonyabb, évi 200 ezer forint, míg a többi dolgozónál ez 450 ezer forint. Lényegében csak a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) marad meg, amelyet vendéglátó- és szálláshelyeken, s egyéb rekreációs területeken lehet igénybe venni. A miniszter állítása szerint a béresített cafeteria esetén sem nő a 37 százalékos adóteher. Ezt a szakszervezetek cáfolják, úgy vélik, hogy a béresített cafeteriával a magasabb adó miatt mindenképpen rosszul járnak a dolgozók. A tájékoztatón ugyancsak résztvevő Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke egyetértett a kormány intézkedésével, ő a "többes pénzrendszer" (a készpénz mellett az utalványok is) alkalmazásában lát veszélyeket. Az adható béren kívüli juttatások összegét viszont növelné a kamarai vezető, egyúttal felemelné a nyújtható keret mértékét az államigazgatásban. A kisebb vállalkozások harmada ugyanakkor nem ad cafeteriát dolgozóinak - tette hozzá.

Varga Mihály jelezte, hogy a parlamenti vita során nem zárkóznak el a munkaadók és munkavállalók észrevételeinek figyelembevételétől. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórum hétfői ülésén azonban egyelőre nem közeledtek az álláspontok a kormány és a cafeteria tekintetében egy oldalon álló munkáltatói és munkavállalói szervezetek, a tervezettnél több cafeteria-elem megtartását hangoztató álláspontja között. A Magyar Szakszervezeti Szövetség vezetői tárgyalást kezdeményeztek a parlamenti pártok frakcióival arról, hogy ha a cafeteriát béresítik, akkor ezt felbruttósítva tegyék. Szándékuk szerint képviselőket is felkérnek, hogy nyújtsanak be ilyen szellemű módosító javaslatokat a törvénytervezethez.

A versenyképesség javítására adandó kormányzati válaszra még várni kell - tudtuk meg a pénzügyminisztertől. Egyelőre az MKIK javaslatát vitatta meg a tanács, majd az innovációs miniszter, illetve a jegybank csomagja következik, s ezeket "összegyúrva" viszik majd a javaslatcsomagot július első felében a kormány elé. Varga Mihály jelezte, hogy az egyre aggasztóbb munkaerőgondok orvoslására már augusztusban Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a kormányhivatalok foglalkoztatási osztályát átszervezik, ahol új módszereket kívánnak alkalmazni, hogy az inaktívak, a közfoglalkoztatásban lévők foglalkoztatását, a munkaerőpiacra való újbóli belépését segítsék. Ha a módszer beválik, akkor azt 2019 első felében az egész országra kiterjesztik. A szomszédos országok munkaerőtartalékai is kimerültek - tette hozzá Parragh László.

Adóval védett népegészség
A népegészségügyi termékadó (neta) jövő évi 20 százalékos emelésénél számításba vették-e azt, hogy ezzel - a fogyasztók terheinek növekedése mellett - az érintett cégek versenyképességét is rontják - tette fel a kérdést a pénzügyminiszternek a Népszava. Mint közismert, a neta érinti a cukros üdítők, chipsek, csokoládék, szeszes italok körét. A kormány pedig milliárdokkal támogatta egy új izocukorgyár létrejöttét. Az már csak az adókivetés jogosságát megkérdőjelező érdekesség, hogy az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat szerint a neta pozitív hatása (só, cukor) az élelmiszerfogyasztás átterelésében nem kimutatható. A miniszter szerint az izocukorgyár működésében nem okoz zavart a magasabb neta-kulcs, mert exportban is reménykedhetnek, emellett a kozmetikai és a gyógyszeripar is felhasználójuk, amely termékekre nem vonatkozik a megemelt adó.

nepszava.hu

Kapcsolódó cikkek

Gyermekekre veszélyes Tesco termékeket tiltottak be

2016. október 21. 08:30
Magas atropin- és szkopolamin tartalom miatt extrudált kölesgolyó termékeket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A termékek fogyasztása elsősorban gyermekeknél jelenthet kockázatot. Probléma esetén a tünetek azonnal jelentkeznek, hosszú távú elhúzódó hatástól nem kell tartani.

Mit hoz magával a digitalizáció?

2018. szeptember 24. 08:37
2018. szeptember 18-án Brüsszelben került sor az Európai Szakszervezeti Szövetség „A munkavállalói részvétel vezet az igazságos digitalizációhoz” elnevezésű projektjének záró konferenciájára. Azt, hogy repülő autókat vagy on-line munkahelyeket hoz a digitalizáció, nem tudjuk, de annyi bizonyos: a munkavégzés megváltozik.