Cafeteria 2019: sokan bukhatják a biztosításukat a szakértők szerint

2018. október 02. 16:14
A fúziók után a jelenlegi 8,1 százalékról 10 százalékra kívánja növelni a biztosítási piaci részesedését az Union és új egészségbiztosítási termékkel ezen a piacon is növekedni akar. Miután a kormány adókötelessé teszi jövőre a cégek által az alkalmazottaik részére kötött kockázati biztosításokat, ez kihat az egészségbiztosítási piacra is - egyebek mellett ezek hangzottak el a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) által rendezett konferencián.

A FBAMSZ XV. Biztosításszakmai Konferenciája és Kiállítása vasárnap este az Union csoport bemutatkozásával kezdődött Siófokon. Lehel Gábor elnök-vezérigazgató kitért arra, hogy tavaly olvadt egybe az Union Biztosító, az Erste Biztosító, valamint Vienna Life életbiztosító. A közös tulajdonos a Vienna Insurance Group lett, amely 25 területen 50 vállalatot működtet Közép- és Kelet Európában, alkalmazottainak a száma 25 ezer. A bécsi és a prágai tőzsdén van jelen, a piaci értéke 3 milliárd euró.

 

A magyar piacon mostantól Union - Vienna Insurance Group néven lesz jelen, a három korábbi cég egyesülésével létrejött új csoport, amelynek a piaci részesedése jelenleg 8,1 százalék, de belátható időn belül ezt 10 százalékra akarják növelni - tette hozzá az elnök-vezérigazgató. A díjbevételük tavaly 73 milliárd forintot tett ki, az általuk kezelt vagyon nagysága pedig elérte a 184 milliárd forintot. Lehel Gábor kitért arra is, hogy az október első napján értékesíteni kezdett új egészségbiztosítástól ennek a területnek is a növekedését várják.

József-Polonyi Gábor adótanácsadó viszont arról beszélt, hogy a cafeteria-rendszer jövő évi jelentős módosulása visszaveti a cégek által a dolgozóiknak kötött kockázati biztosításokat (az élet-, a vagyon-, és az egészségbiztosítás tartozik ebbe a körbe). Jelenleg 200 ezer fő rendelkezik ilyen biztosítással, amelynek az éves díjbevétele 11-12 milliárd forint. (Az ilyen biztosítások 95 százaléka csoportos jellegű.) Az egyénileg kötött és fizetett egészségbiztosítások adózása nem változik.

Az adótanácsadó bemutatta, hogy idáig a 100 egység - munkáltató általi - kockázati biztosítási befizetés adómentes volt, tehát az alkalmazott javára 100 egységet írt jóvá a biztosító. Jövő év elejétől a 100 egység után további 82 egység lesz az adó. Ebből 50,4 egység terheli a munkavállalót és 31,6 egység a céget. Ez vélhetően azt eredményezi majd, hogy az egészségbiztosításoktól elfordulnak a cafeteria juttatások - tette hozzá József-Polonyi, aki kitért arra is, hogy az öngondoskodás tanulási folyamatát is megtöri az új adózás.

napi.hu

Kapcsolódó cikkek

A kormánnyal egyeztetne a NAK és az ÉFOSZ

2018. június 20. 09:06
Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) információi szerint folyamatban van a népegészségügyi termékadóra vonatkozó szabályozás módosítása. A két szervezet hiányolja, hogy nem egyeztettek velük ennek kapcsán, és levélben kérte a pénzügyminisztertől a tervezett lépések felfüggesztését, a szakmai egyeztetések lefolytatását. 

Ne zavarják meg a pilisi erdő nyugalmát!

2017. augusztus 24. 08:52
A Földművelésügyi Minisztérium nem támogatja azt a tervezett rali versenyt, amelyet szeptember elsején és másodikán a pilisi hegységben kívánnak megtartani.