Csak így tovább

2016. november 30. 07:44
Az Európai Unió hétéves pénzügyi tervezési időszakokban dolgozik, most a 2014-2020 közötti időszakban vagyunk. A KAP II. pillére az úgynevezett vidékfejlesztés is alkalmazkodik ezen periódusokhoz, és úgy működik, hogy minden időszak tekintetében, minden tagállamnak el kell fogadtatnia Brüsszellel (az Európai Bizottsággal) a vidékfejlesztési programját (VP), amely alapján, aztán megjelenhetnek a pályázati kiírások, és a győztesek kiválasztását követően, ha teljesítik a kedvezményezettek a támogatási feltételeket, illetve néha már előtte (ekkor hívjuk előlegnek) a támogatások kifizetésre kerülnek.

A rendszer természetes velejárója, hogy a kifizetések lezárása egy adott időszak tekintetében átcsúszik a következő időszakra, illetve, hogy egy adott időszak kifizetései jellemzően csak később kezdődnek meg nem az időszak elején. 

Magyarországon az elmúlt években is fizetek ki jelentős összegeket vidékfejlesztési támogatások tekintetében. 2014 kifejezetten erős év volt, de még 2015-ben is voltak bőven kifizetések a 2007-2013-as programhoz kapcsolhatóan. Azonban egyszer mindennek véget kell érnie, és így 2015 végével a 07-13-as időszak kifizetéseit is le kellett zárni. 

Azóta várjuk, hogy elkezdődjenek a 14-20-as időszakhoz kapcsolható kifizetések, néhány támogatás esetében már a kedvezményezettek is kiderültek, és a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési államtitkárságának november 29-i közleménye alapján az agrár-környezetgazdálkodást és az ökológiai termelést segítő támogatásainak előlegfizetését megkezdte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. Szuper hír.

A következő napokban több mint 15 milliárd forint kifizetésére számíthat mintegy 6800 gazdálkodó. Egyébként a tárgyalások eredményeként az uniós csatlakozás óta először nyílik lehetőség arra, hogy egy vidékfejlesztési programból finanszírozott támogatás esetében előleget lehessen fizetni a gazdálkodók számára. Azért is fontos ezen támogatásoknál a most fizetett előleg, mert a kedvezményezettek kötelezettségvállalási időszaka már 2016. január 1-től kezdődött. Így november végéig azon gazdálkodók számára, ahol az előzetes ellenőrzések már lezárultak és a kifizető ügynökség mindent rendben talált eljuttatják a támogatás egy részét.

Mivel a szinte az összes kiírás tekintetében jelentős túligénylésről lehet beszámolni, ezért nyugodtan mondhatjuk, hogy a gazdálkodók várják a pozitív támogatási döntéseket, hogy utána a feltételeknek megfelelve kifizetésre kerüljenek számukra a támogatások. Tehát a gazdáknak egy kérése lenne: csak így tovább, ahogy az államtitkár és miniszter úr is ígérte nyilatkozataiban 2017 legyen a támogatói döntések és kifizetések éve.

gazdablog.hu

Kapcsolódó cikkek

Segítő szándékú kamarai gondolatok

2018. május 25. 06:40
A NAK összeállította a az „Erősödő agrár- és élelmiszer-gazdaság, jólétében gyarapodó vidék” című kormányzati stratégiai tervezést segítő csomagját, amelyet Győrffy Balázs kamarai elnök ismertetett május 24-én.

Új éca: segít leszokni a dohányzásról

2017. november 02. 08:24
Évente hat plusz szabadnapot kapnak egy japán marketingvállalkozás nemdohányzó munkatársai.