Csendes gyilkos baktérium ólálkodik hazánk körül

2017. augusztus 09. 09:29
A betegség több alfajra oszlik és rendkívül széles növényskálát veszélyeztet. A hatóságok mindenek fölött a lakosságot kérik: Ne hozzanak be növényeket külföldről!

2013-ban fedeztek fel egy betegséget Olaszországban, ami addig Európában nem fordult elő. Az egyelőre csak latin névvel rendelkező Xylella fastidiosa egy baktériumcsalád, ami a tengeren túlról, az Egyesült Államokból indult pusztító útjára. Más betelepülő fajokhoz hasonlóan az új környezetében rendkívül gyorsan és hatékonyan volt képes elterjedni. Nálunk nincs természetes ellensége, nincs mesterséges növényvédelmi módszer, ami megállíthatja és ráadásul melegkedvelő, ami itt nem lenne probléma, csakhogy a klímaváltozásból eredő hőmérséklet emelkedés ezt is csak megtámogatja.

 

Xylella fastidiosa először olajfa telepeket pusztított ki Olaszországban, de gyorsan kiderült, alfajai ugyan úgy kedvelik a cseresznyét, mandulát, szőlőt, sőt, virágokat is, mint a levendula, vagy a leander. Azóta felbukkant már Németországban, Korzikán, Dél-Franciaországban, a spanyolországi Valencia tartományban, és a három nagy Baleár-szigeten: Mallorcán, Ibizán és Menorcán.

A betegség által sújtott fák borzalmas képet festenek – Fotó: Shutterstuck

A betegség jelenlétét elszáradásos tünetek jellemzik, például levélszél-perzselődés, levélhervadás és ágszáradás, elhalás és törpülés, súlyos fertőzéskor fapusztulás. Ez annak tudható be, hogy a baktérium a faszöveti edénynyalábjaiban élve eltömi azokat, megakadályozza a víz és a tápanyag áramlását. Mivel nincs olyan növényvédő szer, ami legyőzné, az egyetlen módszer, hogy a fertőzött növényállományt és 100 méteres körzetben minden növényt kivágnak és a helyszínen elégetnek.

Szerencsére hazánkban még egyetlen esetet sem jelentettek, azonban a hatóságok kiemelten ellenőriznek minden külföldről behozott növényfélét és gyümölcsöt, azokat elkobozzák és megsemmisítik, mivel ezen kívül csak egyetlen módon juthat be az országba a betegség, az pedig a kabócák emésztőrendszere. Egyetlen szál fertőzött, itthoni ültetésre szánt leanderszár elég lehet, hogy több milliárdos gazdasági kár keletkezzen, így a hatóság mindenkit arra kér, ne hozzanak be semmilyen növényszármazékot, vagy cserepes növényt külföldről, még uniós országból se!Hazánkban a kertészeteket ellenőrzik, így onnan nyugodt szívvel vásárolhat mindenki.

A betegségről bővebb információkat a NÉBIH oldalán olvashatnak.

agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A 2018-as év első munkanapjának legfontosabb táblázata

2018. január 09. 09:46
Habár már hónapokkal ezelőtt megjelent a rendelet a 2018-as munkaszüneti napokról és szombati munkanapokról, azonban az idei év első munkanapján nem árt ezeket újra elővenni. 

Cafeteria 2019: hatalmas változás jön a magyar munkahelyeken

2018. október 18. 12:52
Jövőre teljesen átalakul a cafeteria-rendszer, amire sokszor nemhogy a dolgozók, de maguk a cégek sincsenek felkészülve. Pedig a béren kívüli juttatásoknak mind a motivációs, mind a megtartó ereje hatalmas, így nem árt áttekinteni, hogy milyen változásokat hozhat az adókedvezmények megnyirbálása.