Csökkent a mezőgazdaság hozzáadott értéke

2022. augusztus 24. 09:29
2021-ben a hazai GDP 7,1 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 3,6, az ipar 1,9, az építőipar 0,7 százalékponttal járult hozzá. Ugyanakkor a mezőgazdaság 0,1 százalékponttal mérsékelte a GDP volumennövekedését, miután hozzáadott értéke 3,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.
Csökkent a mezőgazdaság hozzáadott értéke

Az előzetes adatok szerint hazánkban a mezőgazdaság a nemzetgazdaság bruttó hozzáadott értékéből 3,9 százalékkal részesedett 2021-ben – derült ki a Helyzetkép a mezőgazdaságról, 2021 című jelentésből, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) készített. Az Európai Unióban ez az érték Romániában, Lettországban, Görögországban és Bulgáriában volt nagyobb a magyarországinál. A legnagyobb gazdasági teljesítménnyel rendelkező országok közül Franciaországban az arány nem érte el a 2, Németországban az 1 százalékot.

A mezőgazdaság kibocsátása 2021-ben 3378 milliárd forintot tett ki. A kibocsátás árindexe 17 százalékkal magasabb, volumene 2,1 százalékkal alacsonyabb, értéke ezáltal 15 százalékkal nagyobb volt az előző évinél. Az árindex emelkedését elsősorban a növénytermesztési termékek árszínvonalának jelentős növekedése okozta.

A folyó termelőfelhasználás volumene nem változott, árindexe jelentősen nőtt. A bruttó hozzáadott érték volumene 5,3 százalékkal csökkent.

A növénytermesztési ágazat legtöbb termékcsoportjának termelése a szélsőséges időjárás és a betakarított szántóföldi terület zsugorodása miatt csökkent, kivéve a búzát, az árpát, a napraforgót, az almát és a körtét. A legfontosabb gabonanövényeink közül a búza termesztése 4,1 százalékkal bővült, a kukoricáé 25 százalékkal visszaesett.

Az élő állat és az állati termék teljes termelési volumene az állategészségügyi vészhelyzetek – pl. afrikai sertéspestis, madárinfluenza – előfordulása ellenére nőtt.

A mezőgazdasági kibocsátás volumenváltozásához való hozzájárulásban a gabonafélék egyenlege -3,1 százalékpont, az ipari növények és a kertészeti termékeké 0,4-0,4 százalékpont, míg a gyümölcsféléké 0,6 százalékpont, az állatoké pedig 1,1 százalékpont.

 

https://agroforum.hu/agrarhirek/agrargazdasag/csokkent-a-mezogazdasag-hozzaadott-erteke/

 

Kapcsolódó cikkek

Ángyán: A parlamentben biorobotok ülnek

2015. október 30. 10:00
Lázár János korábbi kijelentése, mely szerint szétlopják az erdészetek, az állami cégek privatizációját előkészítő kommunikációs fogás lehetett – mondta Ángyán József volt államtitkár az ATV Szabad szemmel című műsorában.
 

Tovább kell növelni a az élelmiszer-ellátás válságállóságát

2022. június 20. 08:40
Az élelmezésbiztonsággal kapcsolatos kilátások és kihívások képezték fő témáját az Agrárkutatás Állandó Bizottság (Standing Committee of Agricultural Research, SCAR) legutóbbi rendezvényének, amelyen részt vett Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára.