Csökkent az agrárium kibocsátási volumene

2022. augusztus 22. 12:20
2021-ben a mezőgazdasági kibocsátás volumene 2,1 százalékkal csökkent 2020-hoz képest. Az 5,3 millió tonnás búzatermés 3,8 százalékkal több volt az egy évvel korábbinál. Árpából 1992 óta nem tapasztalt mennyiséget, kukoricából – a nyári aszály következtében – az előző évinél 25 százalékkal kevesebbet arattak.
Csökkent az agrárium kibocsátási volumene

Az olajos magvú növények közül a napraforgó termesztése bővült. 2021. december 1-jén tyúkból többet, szarvasmarhából, sertésből és juhból kevesebbet tartottak, mint az előző év azonos időpontjában.

A mezőgazdaság 2021. évi teljesítményét környezeti és piaci hatások egyaránt alakították. Az előzetes adatok szerint a mezőgazdaság a nemzetgazdaság bruttó hozzáadott értékéből 3,9 százalékkal részesedett. Az agrárium kibocsátási volumene csökkent, így a GDP növekedéséhez nem tudott hozzájárulni.

Leginkább a növénytermesztés alacsony termelési volumene befolyásolta kedvezőtlenül a teljesítményt. Az ágazat beruházási volumenének növekedése kisebb volt a nemzetgazdasági átlagnál. A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása tovább csökkent – derült ki a Helyzetkép a mezőgazdaságról, 2021 című jelentésből, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) készített.

Az előző évihez képest a termelői és a ráfordítási árak egyaránt számottevően emelkedtek, a fontosabb növények (kukorica, búza, napraforgó, repce) három-, négytizedével kerültek többe. A ráfordítások közül a műtrágyák és a takarmányok is kiugróan drágultak. Kevesebb növénytermesztési termék került külpiacra, ezek behozatala viszont nőtt 2021-ben. Búzából, napraforgóból több, kukoricából, repcéből kevesebb termett. A baromfik december 1-jei létszáma jelentősen nőtt, a többi főbb állatfajé csökkent az előző év azonos időpontjához viszonyítva.

Az előzetes becslés szerint 2021-ben az Európai Unió mezőgazdasági kibocsátási értéke az előző évinél 7,1 százalékkal több, 444 milliárd euró volt. A gabonafélék és az ipari növények termesztésének volumene számottevően nőtt, a burgonyáé, a gyümölcsöké és a boré csökkent. A baromfifélék kibocsátása mérséklődött, a szarvasmarháé és a sertésé nem változott jelentősen. A legnagyobb kibocsátók közül Franciaországban és Németországban csökkent a volumen, Spanyolországban és Olaszországban az előző évihez hasonlóan alakult. Románia kibocsátása az alacsony bázis miatt kiugró mértékben nőtt.

Az előzetes adatok szerint hazánk 2021-ben az unió mezőgazdasági kibocsátásának 2,1 százalékát állította elő. Elsősorban kukorica- és napraforgó-termesztésünk, valamint baromfitenyésztésünk jelentős az unióban.

www.agroforum.hu

Kapcsolódó cikkek

Megszenvedte Trianont a magyar mezőgazdaság is

2021. június 04. 07:45
Ma van 101 éve annak, hogy 1920. június 4-én aláírták a versailles-i Nagy Trianon-kastélyban az első világháborút lezáró trianoni békeszerződést. Ezzel a lépéssel nemcsak a nagy Magyarország, hanem megannyi határon túli magyar sorsa pecsételődött meg.

Esélyegyenlőséget kell biztosítani a gazdáknak a digitalizáció lehetőségeinek kihasználásához

2019. január 21. 08:01
Esélyegyenlőséget kell biztosítani minden gazdálkodónak az agráriumot is forradalmasító digitalizáció lehetőségeinek kihasználásához - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter szombaton Berlinben a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon (GFFA).