De mi lesz a munkavállalókkal?

2018. június 06. 07:59
Michel Barnier, az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésének főtárgyalója, 2018. június 4-én, Budapesten találkozott a szociális partnerekkel és a kamarák képviselőivel.

Michel Barnier, valamint a munkaadók és a munkavállalók képviselői részvételével rendezett találkozóra az Európa Unió Házában került sor. A főtárgyaló vázolta az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésének forgatókönyvét. Elmondta, 2018 októberében kellene megkötni a szerződést a kilépés módjairól, amelyet mind az Európai Unió Tanácsának, mind az Egyesül Királyság kormányának ratifikálnia kellene. A tervek szerint 2019 márciusára az Egyesült Királyság már úgynevezett 3. állam lehet. Ekkor kezdődne egy átmeneti időszak, amely 2020 decemberéig tartana.

Michel Barnier szerint még sok kérdésben kell megegyezésre jutni a tárgyalásokon. Például az egységes piac és az Európai Unió költségvetése, a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok, valamint az EU-ban élő brit állampolgárok helyzete sincs megnyugtatóan rendezve. Hozzátette, az EU költségvetése 2020-ig továbbra is számol a brit hozzájárulással. A kereskedelemben lehetséges, hogy egyfajta szabadkereskedelmi megállapodást kell majd kötni, és rendezni kell azon munkavállalók helyzetét, akik jelenleg is az Egyesült Királyságban dolgoznak. Az Európai Unió azt szeretné, ha a britek az EU 27 országának munkavállalóit egységesen kezelnék.

A LIGA elnökének kérdésére Michel Barnier tájékoztatta a résztvevőket, hogy abban előzetes megállapodás született, hogy 2020 végéig az Egyesült Királyságban dolgozók jogai és kötelezettségei nem változnak.

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Halastavakkal folytatódhat a földárverés

2016. április 08. 07:57
Az állami földárverések második szakaszának lezárásáig, március 31-ig 180 ezer hektárt értékesítettek, ebből az államnak mintegy 240 milliárd forint bevétele származott. Amennyiben a kormány úgy dönt, hogy folytatódik a Földet a gazdáknak program, a harmadik szakaszban nemcsak a még el nem kelt földeket hirdetik meg újra, hanem a licitbe bevonhatják a halastavakat és a gyümölcsösöket is - közölte az Földművelésügyi Minisztérium.

Jogszabályok érthetően

2017. március 17. 10:27
A Magyar Közlöny március 6. és március 12. között megjelent számaiban található, az agrárgazdálkodást érintő jogszabályok
A 10. heti összefoglalónkat itt olvashatja.