DEMONSTRÁCIÓ EGYÜTT, EGYMÁSÉRT!

2014. december 21. 14:33
Országszerte, több, mint 60 helyszínen demondstráltak!
DEMONSTRÁCIÓ EGYÜTT, EGYMÁSÉRT!

A Liga Szakszervezetek kezdeményezésére, december 15.-én országszerte több mint 60 helyszínen félpályás útlezárás keretein belül demonstráltak a Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete, a Vasutasok Szakszervezete, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a Független Egészségügyi Szakszervezet, a Közlekedési Munkástanácsok, a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete, valamint a Vasas Szakszervezeti Szövetség közösen.

A szakszervezetek tiltakoztak:

·         a cafeteria adóterheinek emelése ellen,

·         az adótörvények társadalmi egyeztetés nélküli módosítása ellen,

·         a korkedvezményes nyugdíj védelmében,

·         a Munka törvénykönyve munkavállalókra hátrányos rendelkezései ellen,

·         a sztrájktörvény módosításáért!

 

Szombathely – A köd és a hideg ellenére közel 40 autóval demonstráltak a szakszervezetek képviselői a 86-os számú főúton, Balogunyomnál. Reggel 6:45-kor gyülekeztek az Interspar parkolóban a résztvevők, viszont a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatti balesetveszélyre hivatkozva a rend őrei csak 8:45-kor engedélyezték a helyszínre való kivonulást.

A demonstrálók azt látják a legfőbb problémának, hogy a kormány nem egyeztet a szakszervezetekkel, ez az oka annak, hogy a Munka Törvénykönyvének változásai aránytalanul hátrányosak a munkavállalók számára, továbbá megoldatlan a korkedvezményes nyugdíj kérdése is.

Több alkalommal ígéretet is kaptak a szakszervezetek, hogy felülvizsgálják az Mt.-t, de ez idáig nem történt változás. Remélik, hogy ez az országos esemény pozitív változásokat fog elindítani, viszont ha nem történik érdemi elmozdulás, akkor folytatni fogják a tüntetéseket. 

 

A demonstráció helyszínén elhaladó közlekedők között néhányan nem tetszésüket fejezték ki kiabálással és dudálással a félpályás útlezárás miatt. Az autósok túlnyomó része viszont türelmesen viselte a forgalmi korlátozást. Volt olyan autós, akik szolidaritását kifejezve élelmiszert adott át, voltak akik szavakkal biztatták a demonstrálókat.

A hivatásszerűen az úton tartózkodó kamionsofőrök kürtjeik megszólaltatásával, fényjelzéssel és kéz felemelésükkel fejezték ki szolidaritásukat.

Készítette: Horváth Ágnes Annamária

MÉDOSZ szakmai munkatárs

Kapcsolódó cikkek

V4 találkozó Sárospatakon

2013. november 15. 19:32
A MÉDOSZ meghívására - az MSZOSZ támogatásával - találkoztak a V4 országok mezőgazdasági és élelmiszeripri szakszervezeteinek képviselői.

Megalakultunk!

2014. február 08. 19:25
Megalakult a Magyar Szakszervezeti Szövetség Agrár-Élelmiszergazdasági és Turisztikai Ágazati Tagozata